Gyógytornász vs orvosi?

Figyelt kérdés

Mennyiben másabb az anatómia oktatás orvosin? Ugyannyira részletesen kell tudni a gyógytornászoknak is, vagy esetleg kevesebbet?

Ha pontoznátok 10-es skálán a kettő nehézségét, akkor mennyit adnának az egyiknek másiknak?

2018. júl. 24. 14:12
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
37%

Bizonyára én hallucináltam amikor orvosin izmok eredését-tapadását-beidegzését kérték tőlem...

A gyógytornászokkal szembeni ellenérzés alapja egyébként az, hogy eléggé plázacica szak. Hát rohadtul nem tudom elképzelni, ahogy a 45 kilós kiscsaj tornáztatja a 100 kilós nénit. Gyakorlatban sem nagyon szoktam látni...

2018. aug. 3. 15:54
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Senkit nem kell lenézni, ugyanúgy szükség van gyógytornászra, mint orvosra, az egészségügyön belül pedig fontos az összetartás, de ne rugaszkodjunk el a realitás talajától. Az anatómia sokkal nehezebb orvosin, ha az 10/10, akkor a gyógytornász kb. 10/5 maximum. Ez nem lenézés, ez tény. Ha már 6 évig sz*patnak minket orvosin hagy érdemeljük már meg azt a dr.-t, jó?

Ettől függetlenül egy gyógytornász is tanulja meg pontosan az anatómiát, mert bár tőlünk is ugyanúgy kérdezik az izmok-csontok-ízületek minden csínját bínját, attól még egy gyógytornásznak fontosabb tudnia. Kivéve ha mondjuk ortopédusról stb. van szó.

2018. aug. 5. 01:01
 13/17 anonim ***** válasza:
62%

Igenis a mi feladatunk is az,hogy segítsük a felépülést,ezért sem értem miért kell “plázacica szak”nak nevezni. Akik olyanok, azok egy év után simán kibuknak,egyébként én sem mondom, hogy az orvosok nagy része meg sz*rik a beteg fejére, de egyébként már rég orvos és Gyógyszer központú orvoslás van:) elgondolkozhatnál azon, hogy gyógytornászokkal együtt fogsz dolgozni, és ha mi becsüljük a ti munkátokat, ennek fordítva is így kellene lennie. Az utolsónak van igaza, nem állítom hogy az orvosi könnyebb , sőt tisztában vagyok vele hogy jóval nehezebb, de az anatómiát igenis megkövetelik tőlünk is. És egy műtét után,a beteg nem sokat ér a gyógyszerekkel, ha nincs meg a kiegészítő kezelése amit a gyogytornásztól kap.

Ui: most az intenzíven vagyok ahol minden nap mozgatom a betegeket, és nem vagyok 40 kilós plazacica:)

2018. aug. 9. 17:08
 14/17 anonim ***** válasza:
27%
Kedves utolsó orvosként dolgozom, néha látunk gyógytornászt is fogalmazzunk így. Olyanra viszont marhára nem emlékszem, hogy a gyógytornász bármikor is ott lett volna velünk egy viziten, pedig mondjuk nem egyszer jó lett volna hallani a véleményét arról, hogy mennyire mobilizálható a beteg. A kilós plázacicákat kórházi tapasztalataim alapján írtam. Az általam megismert gyógytornászok bő fele, a kilós plázcicc kategória, aki szerintem inkább elmenne egy konditerembe ugrabugrálni, a maradék vagy masszívabb csaj, vagy férfi. Ami a betegek műtét utáni rehabilitációját illeti, az elsősorban a nővér ókék érdeme, ti mennyit foglalkoztok egy beteggel, egy nap? Tíz percet? Jó esetben. Aztán ott van az otthoni ápolás, kértünk betegnek gyógytornászt, drága kollégák három hét alatt nem voltak hajlandók kimenni mondván kevesen vannak és nyár van meg szabik... a beteg családja végül beszerzett egy szobabiciklit és a beteg apukája elvégezte nulla egyetemi tudással hetven évesen azt a munkát amit nektek kellett volna. A beteg köszöni szépen, megerősödött, jár stb. de nem rajtatok múlott. Őszintén szólva szkeptikus vagyok mind a gyógytornászok mind a dietetikusok irányában. Tele van az ETK ezekkel a kiscsajokkal, aztán amikor az ember oda jut, hogy kellene egy gyógytornász vagy dietetikus, akkor sehol senki. Miért a nővérnek kell mobilizálni a betegnek, ha van erre szakember? Miért nekem kell 20 perceket papolni az egészséges kajálásról ha van erre szakember. Mi a túrónak képeznek titeket, ha nem vagytok elérhetőek az orvosok és betegek számára. Persze együtt dolgozunk. A nagy pacikukit, én a nővérekkel dolgozom együtt meg az asszisztensekkel, és szökőévente látunk egy gyógytornászt, vagy dietetikust ez nem együtt dolgozás. Persze lehet mondani, hogy szegény titeket nem vesznek fel, nincs kerete a kórháznak, de akkor ez ellen nem kellene tenni valamit? Nem hallom az ezen helyzet ellen ágáló kollégák tömegét!
2018. aug. 10. 21:03
 15/17 anonim ***** válasza:
50%
Kedves utolsó! Már ne is haragudj de ugyanez a helyzet az ápolókkal és sajnos rengeteg orvossaé is, hogy konkrétan szarnak betegre..S miért olyan hihetetlen,hogy nem érnek rá a gyógytornászok vagy éppen nem bírják azt hogy több száz beteget kéne ellátniuk ? Az a helyzet,hogy erről nem ők tehetnek,mert a kórházakba sokkal több gyógytornász kéne de nincs rá pénz, létszám stop van és szerintem ez nem a gyógytornászok hibája. Másrészt meg a 100 kilós beteg emelgetése nem a gyógytornász feladat leginkébb hanem az ápolójé ha meg úgy van gondolom akkor többen csinálják és amúgy is tanulnak erre technikát, hogy hogyan kell helyesen csinélni. Ne hogy már a testalkata miatt ne lehessen valaki jó a szakmájában ennyi erővel mondhatnám azt is ,hogy mondjuk ne legyen kövér orvos se ,mert ha futni kell a beteghez nem ér oda időben vagy mondjuk egy kövér valaki ne adjon már tanácsot a betegnek az egészségével kapcsolatban .. szóval érzed hogy ez elég abszurd ?
2018. aug. 29. 12:52
 16/17 anonim ***** válasza:

Még mindig létszámstop

van ?

2019. febr. 21. 22:45
 17/17 anonim ***** válasza:
Hát az tuti, hogy jó pár helyen több gyógytornászra lenne szükség..
2020. ápr. 28. 18:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!