Folytassam az egyetemet? (kicsit hosszú) Ti mit tennétek?
Tavaly szeptemberben, majdnem 22 évesen kezdtem el a villamosmérnöki bsc-t, tehát az első éven vagyok túl. Előtte dolgoztam.
Tudtam, hogy mocsok nehéz szakra jelentkeztem, és matekból elég nagy hiányosságaim vannak. Ennek ellenére belevágtam, mert mindig a műszaki területek érdekeltek és azt is tudtam, hogy amúgy nincsenek rossz képességeim matekból, amit a tanáraim is mindig mondtak, viszont irtózatosan lusta voltam középiskolában.
Az első félév olyan volt, hogy azt éreztem megpusztulok. Rengeteget kellett alapból tanulni, és emellett nekem a hiányosságaimat is be kellett pótolnom, leginkább matekból. A szorgalmi időszak utolsó hetéig úgy éreztem, hogy akár minden tárgyam sikerülhet is. Na ebből az lett, hogy két fontos tárgyat is elbuktam, de nagyon hajszálon múlt. Így első félévben 19 kredit lett a 30ból, de legalább a matek meglett, ráadásul 4esre. Ekkor már biztos volt, hogy csúszni fogok 1 évet, mert az egyik bukott tárgyra minden félévben épül 1 tárgy, a másikra viszont semmi. Majdnem otthagytam félévkor az egyetemet, de felsőbb éves ismerőseim rábeszéltek, hogy maradjak.
Nekifutottam a második félévnek, ahol csak 27 kreditet tudtam felvenni. Az elejétől fogva nyomtam neki rendesen, de az egyik 4 kredites, nem túl fontos tárgyat elengedtem, mert úgy éreztem, hogy ha megint megpróbálok mindent megmenteni, akkor csúnyán belebukhatok. Így utólag már úgy látom, hogy az is belefért volna még, bár arra a tárgyra nem épül semmi. Szóval második félévben 27ből 23 kreditem lett, 3,9 az átlagom, és szerencsére az analízis 2-t (matek) is sikerült megcsinálnom, megint 4esre.
Tehát itt vagyok 22 évesen, vannak akik ilyenkor már végeznek. Az első évben összességében 57ből 42 kreditem lett, így 1 évet csúszok. És nem tudom, hogy folytassam-e mert most azt érzem, hogy én ezt szeretném, szinte nincs is más, amit tanulnék, és valószínűleg el tudom végezni, de iszonyat nehéz mégis...
Abba biztos vagyok, hogy azért nem sikerült jobban az év, mert rengeteg mindent kellett bepótolnom, de talán túl jól is sikerült maga a pótlás, hiszen mindkét félévben 4es lettem analízisből, amin azért szoktak bukni páran. Tehát ez elég sok figyelmet elvett sajnos a többi tárgyról.
Minden felsőbb éves azt mondja, hogy ez az eredmény egyáltalán nem rossz, azt is csodának kéne felfognom, hogy bent maradtam első év után a szakon. (egyébként kb. 15-20% tudja időben elvégezni a szakot nálunk) Azt is tudom, hogy később nem lesz nehezebb, de könnyebb sem. Max annyival, hogy már belejöttem a tanulásba és nagyjából tudom mit, hogyan kell. Ha a szaktársaimhoz mérem magam, akkor az első félévem rosszabbul sikerült, mint az átlagnak, a második pedig kicsit jobban. Az eddig bukott tárgyakat tuti, hogy megtudom csinálni, így már nem tűnnek nehéznek, csak az elején nem tudtam hogyan kell tanulni és nagyon ráparáztam a dologra. Ti maradnátok ezek után? Köszönöm, ha elolvastátok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!