Folytassam az egyetemet? (kicsit hosszú) Ti mit tennétek?

Figyelt kérdés

Tavaly szeptemberben, majdnem 22 évesen kezdtem el a villamosmérnöki bsc-t, tehát az első éven vagyok túl. Előtte dolgoztam.

Tudtam, hogy mocsok nehéz szakra jelentkeztem, és matekból elég nagy hiányosságaim vannak. Ennek ellenére belevágtam, mert mindig a műszaki területek érdekeltek és azt is tudtam, hogy amúgy nincsenek rossz képességeim matekból, amit a tanáraim is mindig mondtak, viszont irtózatosan lusta voltam középiskolában.

Az első félév olyan volt, hogy azt éreztem megpusztulok. Rengeteget kellett alapból tanulni, és emellett nekem a hiányosságaimat is be kellett pótolnom, leginkább matekból. A szorgalmi időszak utolsó hetéig úgy éreztem, hogy akár minden tárgyam sikerülhet is. Na ebből az lett, hogy két fontos tárgyat is elbuktam, de nagyon hajszálon múlt. Így első félévben 19 kredit lett a 30ból, de legalább a matek meglett, ráadásul 4esre. Ekkor már biztos volt, hogy csúszni fogok 1 évet, mert az egyik bukott tárgyra minden félévben épül 1 tárgy, a másikra viszont semmi. Majdnem otthagytam félévkor az egyetemet, de felsőbb éves ismerőseim rábeszéltek, hogy maradjak.

Nekifutottam a második félévnek, ahol csak 27 kreditet tudtam felvenni. Az elejétől fogva nyomtam neki rendesen, de az egyik 4 kredites, nem túl fontos tárgyat elengedtem, mert úgy éreztem, hogy ha megint megpróbálok mindent megmenteni, akkor csúnyán belebukhatok. Így utólag már úgy látom, hogy az is belefért volna még, bár arra a tárgyra nem épül semmi. Szóval második félévben 27ből 23 kreditem lett, 3,9 az átlagom, és szerencsére az analízis 2-t (matek) is sikerült megcsinálnom, megint 4esre.

Tehát itt vagyok 22 évesen, vannak akik ilyenkor már végeznek. Az első évben összességében 57ből 42 kreditem lett, így 1 évet csúszok. És nem tudom, hogy folytassam-e mert most azt érzem, hogy én ezt szeretném, szinte nincs is más, amit tanulnék, és valószínűleg el tudom végezni, de iszonyat nehéz mégis...

Abba biztos vagyok, hogy azért nem sikerült jobban az év, mert rengeteg mindent kellett bepótolnom, de talán túl jól is sikerült maga a pótlás, hiszen mindkét félévben 4es lettem analízisből, amin azért szoktak bukni páran. Tehát ez elég sok figyelmet elvett sajnos a többi tárgyról.

Minden felsőbb éves azt mondja, hogy ez az eredmény egyáltalán nem rossz, azt is csodának kéne felfognom, hogy bent maradtam első év után a szakon. (egyébként kb. 15-20% tudja időben elvégezni a szakot nálunk) Azt is tudom, hogy később nem lesz nehezebb, de könnyebb sem. Max annyival, hogy már belejöttem a tanulásba és nagyjából tudom mit, hogyan kell. Ha a szaktársaimhoz mérem magam, akkor az első félévem rosszabbul sikerült, mint az átlagnak, a második pedig kicsit jobban. Az eddig bukott tárgyakat tuti, hogy megtudom csinálni, így már nem tűnnek nehéznek, csak az elején nem tudtam hogyan kell tanulni és nagyon ráparáztam a dologra. Ti maradnátok ezek után? Köszönöm, ha elolvastátok.

2018. júl. 16. 18:17
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Én maradnék, "it's now or never", ez egy jó szak, ha benn maradsz államin a képzésed nagy részében, és vért izzadva, de sikerül lediplomáznod, nem lesznek nagyon fizetés gondjaid.

Nagyon kevés az az ember aki csúszás nélkül végez el műszaki szakot, igen biztos tudna az minden ember mondani, de ez a baj azzal,hogy máshoz viszonyítod magadat, ez a te időd ez a te éved, ameddig sikerül bennmaradnod államin, ameddig sikerül a tárgyak nagy része, addig maradj.

2018. júl. 16. 18:22
 2/11 anonim ***** válasza:
93%
Nem, tényleg nem rossz eredmény és gond nélkül el fogod végezni. Igen, kemény. Nehéz elvégezni, de az az élet is nehéz lenne, amit nélküle élnél. Ha meg már szenvedsz, legyen értelme is! Csináld! Szívd fel magad és nyomás! Semmi okod a kisebbrendűségi érzésre, teljesen normális, amit itt meséltél! Ilyen az egyetemi élet! :) Minden oké!
2018. júl. 16. 18:25
 3/11 anonim ***** válasza:
93%
Jézusom... ha még az lenne, hogy 20 kredited sikerült volna az év alatt, de ez semmi, ráadásul ilyen átlaggal kifejezetten jó eredmény.
2018. júl. 16. 18:33
 4/11 anonim ***** válasza:
88%
Mindenképp maradj, és csináld.
2018. júl. 16. 18:35
 5/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek:)
2018. júl. 16. 18:42
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem is mindenképp folytasd. 1.Ha otthagyod, hiába szenvedtél annyit a tanulással, ami ráadásul meg is térült.

2. Már túlvagy a nehezén, mert a lemaradást behoztad.

3. Ez a te életed, teljesen mindegy, hogy a szomszéd Józsi 21 évesen diplomázott, na és? Tanulni sose késő, huszonévesen pedig bőven az átlag egyetemisták közé tartozol ami a korodat illeti, mert rengetegen 19-20 évesen érettségiznek eleve, kihagynak évet, másik szakon kezdenek ami nem jött be nekik stb.

:) Pihend ki magad, aztán hajrá a következő években.

2018. júl. 16. 18:45
 7/11 anonim ***** válasza:
100%

Én is megerősíteném, hogy maradj a szakon, végezd el, és menni fog. Nálunk is rengetegen buknak/ csúsznak (orvosin), de azt gondolom, sok esetben megéri a küzdelem, mert vannak mocsok nehéz tárgyak, de ez nem jelenti azt, hogy ha nem sikerül elsőre, akkor alkalmatlan vagy, főleg, ha alapból úgy érkeztél, hogy a lemaradásodat is be kellett hoznod. Én például fizika emelttel mentem az orvosira, és sok csoporttársamtól megkaptam, hogy olyat nem is kellene felvenni, aki nem kémiával jött, mert óriási hátrányban vagyunk, és tuti nem tudjuk megcsinálni. Ehhez képest nekem az összes kémiás tárgy sikerült, mert tettem érte. Ahogy levettem az írásod alapján, nagyon jó a hozzáállásod van, a korod ne tántorítson el, ne érdekeljenek ilyenek, hogy ki mit gondol róla, hogy mikor végzel, mert utána viszont egész életedben valószínűleg azt fogod csinálni, szóval nagyon fontos, ha ezt szeretnéd, akkor ne add fel. Nálad sokkal idősebbek is kezdenek el egyetemet, ez ne legyen meghatározó tényező a döntésnél.

Sok sikert a továbbiakban!

2018. júl. 16. 18:46
 8/11 A kérdező kommentje:
Köszi nektek is:D Igazatok van, ez az én életem:)
2018. júl. 16. 19:26
 9/11 anonim ***** válasza:
73%

Mint villamosmérnök mondom neked, hogy abba ne hagyd...

Nyomjad és kész, mérnök leszel.

Hidd el, a fizetésed kárpótol majd érte, mikor 3-5 év tapasztalattal a magyar átlagfizetés ötszörösét keresed meg.

2018. júl. 17. 15:48
 10/11 anonim ***** válasza:
73%

Én is azt mondom, hogy ott ne merd hagyni! :D

Hidd el, az a kor lófaszt nem érdekel, ha azt nézzük én is 20 évesen kezdtem az egyetemet mert 5 éves gimibe jártam. tudom milyen érzés máshoz hasonlítani magad, de hidd el semmi értelme, csináld úgy ahogy neked és a többi le van szarva. ez az átlag szerintem nagyon jó, főleg hogy sokat kellet pótolnod és a matekot is milyen jóra megcsináltad így. Csak így tovább. Az hogy elbuktál pár tárgyat, nem a világ vége. Az én unokatestvérem is villamosmérnökire járt, de sajnos ő már az első évet nem tudta teljesíteni annyira, hogy azt hiszem 2. évre át is rakták fizetősre, és ezután még lenyomott 3 évet és így 4 éven keresztül járt villamosmérnökire. Nem fejezte be, otthagyta. Ezt most azért írtam le, hogy ne azt lásd hogy a te helyzeted szar, mert egyáltalán nem, vannak sokkal rosszabb esetek. Az első év szokatás volt, hogy hogyan tanulj stb. Az elkövetkező féléveknek már e tapasztalatok birtokában tudsz neki vágni!

2018. júl. 21. 21:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!