Miért akarják az egyetemistákat szakmunkára terelni?
Előre megjegyzem: nincs bajom a szakmunkásokkal/szakmunkával. Valszeg én is elvégzek majd valamit estin, mert miért ne. Szüleim is azok.
Csak azt nem értem, hogy a kormányzat miért szorgalmazza, hogy gimnázium és egyetem helyett szakmát tanuljunk. Rengetegen vannak, akik az általánost 16 évesen elvégzik és már el se kezdenek szakmát tanulni. Vagy elkezdik, de abbahagyják, amikor már nem tankötelesek. Sőt, azt is meg merem kockáztatni, hogy felesleges a 23747-ik műkörmöst vagy fodrászt képezni...
Miért nem ezeket az embereket próbálják meg nemzetgazdaságilag hasznos és keresett szakmák felé terelni? Oké, lehet sok az egyetemista, de itt van egy hatalmas humán erőforrás, amit nem használnak ki + valószínűleg ezeknek az embereknek is jobb lenne az élete, ha nem csak általánosuk lenne.
Hihetetlen hogy ez még mindig téma a sok "értelmiségi" részéről.
Elhiszem, hogy egy alternatív világban élsz, ahol minden kozmetikus-bölcsész szakon végzettnek van munkahelye, de csak úgy szólok, hogy ilyen nincs.
"A vezetésnek alapvetően mindig az az érdeke, hogy a nép minél képzetlenebb, minél műveletlenebb legyen és minél kevésbé tudjon gondolkodni, hisze"
Jó, és ez hogy jön ahhoz, hogy nincs szakmunkás?
Tényleg ennyire hülye vagy?
Mert:
-A fideszes politikusok nem értenek a gazdasághoz, tele van bölcsészekkel a párt
-A fidesznek az a jó, hogy ha a nép hülye, tanulatlan és tudatlan. Könnyű megvezetni őket, csak gondoljatok bele nekik milyen aranyéletük lenne, ha a sorosozásra nem százezren hanem kilenc és félmillióan ugranának.
Miért nem akarnak a fiatalok szakmunkásnak menni:
-Szar oktatás: az okj színvonala a béka segge alatt, elavult technológiával tanulsz elavult ismeretet, számonkérés nincs, a tanárok beleszarnak. Ez az igazi "papírgyár" nem az egyetemek. Tudod első kézből, jártam okj ra, gépésztechnikus vagyok.
-Szakmunkásként szar fizetés és szar lehetőségek várnak, megbecsülés az nem
Elmondom miért nem akar senki "szakmunkás" lenni. Alapvetően három út van vele:
- Szakképzésekből sem mindegyik keresett, sokkal szimplán csak betanított munkás leszel a helyi gyárban. Akkor meg miért nem próbálna meg az ember inkább egy egyetemet? Ha elvégez egy egyetemi szakot valaki, attól még ugyan úgy el tud menni szalagmunkára.
- Szakmunkás lesz egy gyárban. Ez miért rossz? Mert lehet vele jó kis szakmunkás minimálbért keresni, ha meg ott rohadsz még 10 évet, akkor esetleg te leszel az xy karbantartók vezetője + 30 ezer forintért. Hát nagy karrier ezt csinálni utána nyugdíjig, 3 műszakban.
- Olyan szakmunkás leszel aminek a munkáját nem lehet automatizálni és megpróbálsz magánvállalkozóvá válni, mert sima munkásként ezek sem fizetnek jól. Mikre gondolok? Vízvezeték szerelő, festő, ács és társai. Na ezeknél mi a buktató? Baromi nehéz fizikai munka, 65+ éves korodig, hóban-fagyban és gyakorlatilag folyamatosan dolgozni fogsz. Ezzel viszont tényleg lehet pénzt keresni, csak 50 éves korodra belerokkansz.
Én meg akkor inkább végzek szellemi munkát egy légkondis irodában, előrelépési lehetőséggel, kötetlen munkaidővel 3-5x annyiért.
Na melyik a vonzóbb út? Ezért nincs szakmunkás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!