Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Tényleg olyan a sok a diákhite...

Tényleg olyan a sok a diákhitel? Mit vállal, aki felveszi?

Figyelt kérdés
Egyik volt csoporttársamtól hallottam régebben, hogy még az unokái is az ő diákhitelét fogják fizetni. Ennyire veszélyes? Ha valóban így van, és ez tényleg igaz, akkor nem éri meg továbbtanulni?
2016. szept. 14. 14:52
 1/7 A kérdező kommentje:
Első diplomám a szüleimé, amit tőlem meg is kaptak. Tehát magyarán, ellőttem az állami támogatásom... Két éve végeztem, én azóta pakolok, mosogatok, cipekedek és efféle alja munkákat végzek, amik kb. 8 általános végzettségűeknek valóak. Most már azért kezdem megunni. Rájöttem, hogy a "hülye hóbort"-om még most is kísért, nem tudtak róla lebeszélni. Naivan azt hittem, hogy az egyetem ingyenes, mivel nem fizettem érte, de felvilágosítottak, hogy a második egyetem már pénzes. (Ne ítéljetek el, tojtam az elsőre, utána se néztem semminek, mert nem érdekelt, csak a szüleim akarták. De most érdekel már a továbbtanulás, mert önző vagyok, és ezt saját magamért akarom)
2016. szept. 14. 14:55
 2/7 anonim ***** válasza:
Ha nincs mas valasztasod nyilvan jobb mint a semmi. De egyebkent en jot meg nem hallottam rola.
2016. szept. 14. 15:00
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Nézd, ha kell, akkor kell. Engem nem tudtak támogatni anyagilag a szüleim, így felvettem. A konstrukciója viszont még mindig kedvezményesebb mint bármely más hitelnek.

Amúgy, 10 félévet lehet ingyenesen tanulni a felsőoktatásban. Ha nem tanultál 5 évig, akkor van még államis féléved.

És ha te ilyen munkát végzel, akkor feltételezem a csoporttársad is... na így sanszos, hogy az unokái is fizetni fogják....

2016. szept. 14. 16:56
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

A diákhitel is lehet befektetés, de lehet pénznyelő is. Minden attól függ hogyan bánsz vele.

Első kérdés az, hogy milyen pénzkereseti lehetőséget biztosít az a képzés, amire felvennéd.

Ha ezen túl vagyunk és felvetted a pénzt, akkor több dologra érdemes odafigyelni. Ilyen az, hogy előtörleszteni költségmentesen lehet, azaz ha nyáron pluszban dolgozol és keresel némi pénzt, akkor abból fizethetsz be a törlesztésbe, így csökken már egyetem alatt is a tartozásod.

Az egyetem elvégezte után a törlesztés MINIMUMA a minimálbérnek vagy a keresetednek bizonyos százaléka.

A csapda ott van, hogy ez a MINIMUM törlesztés a kamatokat fedezi úgy nagyjából, tehát a TŐKE nem fogy, ezért jutnak sokan oda, hogy csak fizetnek, de a hátralék nem csökken. Ezért mondják, hogy még az unokáik is fizetni fogják...

A lényeg az előtörlesztés és, hogy NE A MINIMUMOT fizesd majd ha kell, érdemes többet és kell is

2016. szept. 14. 17:03
 5/7 anonim ***** válasza:
Ha nem osztatlanra jártál korábban állami ösztöndíjasként, akkor összesen 12 állanis féléved van. Annyit használhatsz el még a következő alap vagy mesterképzésre, amennyi maradt ebből a 12 félévből, a többit kell fizetned. A diákhitel a legolcsóbb hitel jelen pillanatban, ami egy jó lehetőség ha pénzre van szükséged. Diákhitelt kaphatsz, akkor is ha államisra mész, meg akkor is ha önköltségesre mész. De mehetsz duális képzésre is már, ami biztos havi 70.000 Ft bevételt, ösztöndíjat eredményez minden egyes hónapban (12 hónapon át minden évben), ha az adott egyetemen, szakon, van duális képzés, és ha felvesznek a partner cégek meg az egyetem is a felvételin.
2016. szept. 14. 18:31
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat! Közben próbálgattam utánaolvasni a dolognak. De sokat segítettetek!

Hát ez nem is olyan egyszerű, nagyon ésszel kell lenni, és ezek szerint már előre eltervezni a törlesztést.

Csoporttársam amúgy a diplomájával keresi a kerenyét, ő nem mosogat, mert őt érdekelte ez a szak.

2016. szept. 16. 09:09
 7/7 A kérdező kommentje:
Amúgy ez kicsit igazságtalan. Neki az az hülyeség az élete érteme, sőt még fizetett is érte nem keveset, amíg én csak kényszerből csináltam, és ingyen. Na mindegy.
2016. szept. 16. 09:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!