Tudnátok véleményeket mondani a diákhitel 2-ről?
Nem feltétlenül csapda, csak okosan kell felhasználni. A dh 2 a legkedvezőbb hitelek egyike, de azért mégis csak hitel. Nem muszáj viszont az egész tandíjat megkérned. Azt tudom javasolni, hogy a dh-t ne a tanulmányaid finanszírozására, hanem csak annak kiegészítésére használd. Persze ez nehéz lesz, mert azt jelenti, hogy dolgoznod kell, és amit összegyűjtöttél a tandíjhoz a fizetésedből, ahhoz adod hozzá a diákhitelt.
Amit semmiképp se ajánlok, hogy emiatt ad fel a tanulmányaidat, mert akkor meg már mindegy, hogy érettségivel nem vesznek fel sehová dolgozni vagy egyetem után hitelt kell törleszteni. Bár ma már a diplomának sincs túl nagy értéke, de még mindig többre mész vele.
Matektanár vagyok, mégis homokba dugtam a fejemet, évek teltek el, mire megnéztem egy egyenlegközlőt:
5000-t kellet kb havonta fizetnem. Tök jó! Csak???
1 milla után nagyon leegyszerűsítve kb. 100.000 az éves kamat, költség.
Évi 12×5000=60000 amit befizettem, tehát 40ezerrel nőtt a tartozásom... 4 év után figyeltem oda!
A lényeg: nevannyit fizess majd, amennyit elvárnak, hanem számold ki:
Éves thm osztva 12-vel... Na ez fedezi a kamatot, költségeket. Ennél többet fizess önként és dalolva! Amennyivel többet fizetsz, annyival csökken a tőkéd.
Ha erre odafigyelsz, nem esel csapdába, lesz egy jó diplomád, ami amúgy nem lehetne. Hajrá!
Még egy dolog. Tegyél félre előre pár havi törlesztőt, mert rögtön a diploma után fizetned kell majd, nem várnak rá, hogy munkát találj! Júniusban diplomázol, júliusban már fizetned kell!
Első vagyok.
Kedves második, abban tényleg nagyon igazad van, hogy a törlesztést minél nagyobb összeggel kell kezdeni, ez nagyon fontos.
Abban viszont kevésbé, hogy nem várnak rád. De igen, várnak, három hónapod van arra, hogy elkezdj törleszteni. Sőt, ha folytatod a tanulmányaidat, még akkor sem kell elkezdened törleszteni, ha amúgy államisra vettek fel. (Bár nem érdemes elhúzni a törlesztés idejét, jobb minél hamarabb a lehető legmagasabb összeggel megkezdeni.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!