Gazdasági szakra megéri diákhitelt felvenni?
GM-et végeztem alapon BME-n. 6 félév alatt elvégeztem, mert előbb megcsináltam a szakmai gyakorlatot. 5. félévben elkezdtem dolgozni gyakornokként 30 órában (minimálbérért) aztán, amikor meglett a diplomám akkor a második cégnél ahol voltam (4-4 hónapot voltam mindkettőnél, mindkettő szakmába vágott, az egyik kis cég volt, a második SSC), akkor átvettek teljes 40 órásba 300 burettért (kb 200 nettó). Majd 1 évvel később előléptettek és most 300 nettó felett keresek az SSC-nél és a határ a csillagos ég. (Durván 2 és fél év tapasztalatom van a szakmában)
Ha talpraesett vagy simán el lehet helyezkedni a diákhitelt meg vissza lehet fizetni ebből azért már elég gyorsan. Persze én csak egy példa vagyok, de abszolút van lehetőség ezeken a szakokon (én pü/számvitellel foglalkozom). Felsőfokú angolom van és közép németem (a munkám során csak az angolt használom). Másrészt, ha jól tanulsz az egyetemen akkor van lehetőség a költségtérítés összegének csökkentésére, mind szociális alapon, mind tanulmányi alapon azt hiszem. (akár ilyen 50%-kal is).
Egy másik kérdéshez írt összehasonításomat bemásolom a BCE,BME,BGE hármasról.
Pro BME:
- Ügyintézés (rugalmas, nem annyira szabálykövető, inkább a diákok érdekeit nézik, mint hogy minden áron betartsuk a szabályokat)
- Információ áramoltatás (határidők, teendők, stb)
- Jó tanárok, színvonalas tanórák (sok az elmélet ,de jól oktatnak, jók a segédanyagok)
Contra BME:
- Nincs elég gyakorlat.
- Nincsenek számítógépes ismereteket megkövetelő tárgyak.(ezeket magadnak kell elsajátítani pl excel, access)
- Nem elég gyakorlatias
Pro BGE:
- Sok gyakorlati probléma megoldás
- Sok Számítógépes programmal dolgozó óra. (SPSS, SAP, EXCEL, ACCESS, stb)
- Jó tanárok, színvonalas tanórák (Jól oktatnak, a segédanyagok nem a legjobbak, olykor nincsenek)
Contra BGE:
- Az információáromoltatás borzalmas. (Vizsga napján még nem tudni, melyik épületben, melyik teremben lesz a vizsga, kötelező tárgyak ütköznek ugyanabból a félévből) Egyszóval fejetlenség van.
- Ügyintézés borzalmasan lassú és fejetlen.
- Határidők nincsenek megfelelően kikommunikálva, Tanulmányi osztályról sokszor hetekig nem válaszolnak emailre, telefont nem veszik fel.
Pro BCE:
- Gyakorlatiasabb tanítási mód (A BME és a BGE között van, nem annyira gyakorlatias, mint a BGE, de gyakorlatiasabb, mint a BME)
- Jó tanárok, viszonylag jó órák, bár mostanában egyre esik a színvonal.
Contra BCE:
- Információáromoltatás borzalmas (ugyan olyan rossz, mint a BGE-n)
- rugalmatlanság, mind az adminisztrációban, mind a tanárok részéről. (egyik ismerősöm számvitel mesteren azért csúszott fél évet, mert úgy döntöttek nem indítanak egy tárgyat kereszt félévben és nem engedték neki azt sem, hogy vizsgakurzust felvegyen belőle, mert hát a szabályzat! és ezért ugye 1 félévvel több költségtérítést kellett fizetnie)
Alapvetően ha a három közül bármelyiket elvégzed, akkor nagyon jó lehetőségeid lesznek a munkaerő piacon.
Kb ennyi jutott most eszembe, de kérdezz nyugodtan, ha van valami.
Én PSZ diplomára vettem fel diákhitelt, másfél éve kezdtem törleszteni. Annyira nem vészes visszafizetni a megélhetés mellett és magamat tartom el bármiféle szülői támogatás nélkül.
Egy évig Győrben dolgoztam ott olcsóbb volt a megélhetés és nettó 165 ezer körül kaptam akkor elkezdtem havi 20 ezret visszafizetni, most Pesten kaptam munkát, kb. 190 eFt nettót kapok és mondjuk drágább is itt élni azért még mindig ugyanolyan összegben tudok fizetni.
Félre tenni még nem tudtam, de egyedül fent tudok tartani egy albérletet meg a számlák, étkezési költségek stb mellett is azért van úgymond költőpénzem. Ebben a tempóban kb. 3 év még mire visszafizetem de ha lesz egy jobban fizető munkám szeretnék többet visszafizetni havonta. De lehet kisebb összegben is törleszteni, ezen lehet alkudozni.
Amúgy nekem csak angol felsőfokú nyelvvizsgám van meg az egy szemeszter szakmai gyakorlaton kívül másfél éve dolgozok a szakmában és azért nem tartom rossznak hogy ezek után már netto 190-et kapok. Nincs sok kapcsolatom, Pestre is úgy kerültem hogy a győri irodából ide áthelyeztek, de most már itt szeretnék maradni. De hát kinek milyennek számít nettó 190 ezer, én inkább minél előbb le akarom tudni a diákhitelt és azért nem próbálok még félre tenni meg élek egyszobás albérletben, de nem mondanám hogy nyomorgok.
Szóval én nem tartom annyira szörnyűnek a diákhitelt, habár nem szívesen vettem fel, de így utólag nem akkora tragédia. Pár évig szívás, viszont van egy piacképes diplomád amivel azért el lehet úgy helyezkedni hogy megélsz belőle és kényelmesen törlesztgeted.
"Contra BCE:
- Információáromoltatás borzalmas (ugyan olyan rossz, mint a BGE-n)
- rugalmatlanság, mind az adminisztrációban, mind a tanárok részéről. (egyik ismerősöm számvitel mesteren azért csúszott fél évet, mert úgy döntöttek nem indítanak egy tárgyat kereszt félévben és nem engedték neki azt sem, hogy vizsgakurzust felvegyen belőle, mert hát a szabályzat! és ezért ugye 1 félévvel több költségtérítést kellett fizetnie) "
A kontra rész úgy ahogy van hülyeség. Ilyen profi és rugalmas ügyintézésre nem számítottam amikor egyetemre mentem. TO-n nagyon segítőkészek, az meg hogy nem indítanak egy tárgyat keresztben... miért indítanának egy emberért?
Amúgy ha úgy érzed, hogy el tudsz vele helyezkedni, akkor nyugodtan vegyed fel a diákhitelt. Ha mellette tudsz dolgozni (fogsz tudni), akkor elég lehet havi pár tízezret lehívni belőle. Mondjuk én ha már fizetek egy pénzügy-számviteles diplomáért, akkor egyértelmű, hogy BCE. Vagy ha az nem, akkor BGE.
Ügyintézés BME-hez képest gyerekcipőben jár.
"Miért indítanának kereszten egy ember miatt?"
Ki mondta, hogy 1 ember miatt? Azelőtt minden félévben indult a tárgy mindkét félévben és egyszer csak úgy döntöttek hogy most már nem fog, nem beszélve arról, hogy mesteren alapvetően kereszten is minden évben van évfolyam. A rugalmatlanság nem egyenlő a segítőkészséggel. Nagyon segítőkészek, de a szabályoktól 1 minimálisan sem lehet eltérni sehogyan, aztán a tanárok nem mindig tartják be a rájuk vonatkozókat. Például az időben kijavítást, a betekintési lehetőséget és sorolhatnám.
Akkor nézzük az adminisztratív fölösleges dolgokat, mondjuk csak a szakdolgozatnál. Csak véletlenül kerestem egy Corvinusos követelményt. ( [link]
3 nyilatkozatot kell leadni a szakdolgozaton kívül. BME-n szakdolgozatkor SEMMIT sem kell leadni. feltöltöd interneten, interneten kipipálod, hogy a dolgozat a saját szellemi terméked és ennyi (a szakdolgozatot sem kell leadni semmilyen fizikális formában) aztán védésre viszed magaddal a kemény fedeles szakdolgozatod és belelapoznak és visszaadják. És ez csak egy ilyen, de valószínűleg bármilyen kérvénynél hasonló eltérések vannak.
Lényeg a lényeg, hogy a BME fényévekkel előrébb van mind BCE-nél mind a BGE-nél az ügyintézések, információáramoltatás és az adminisztratív dolgokban.
"Ügyintézés BME-hez képest gyerekcipőben jár. "
Te, én ezt tökre elhiszem, de ha évente az embernek van 2x egy 15 perces hivatalos ügye, akkor én most sokat mondtam. Ez szerinted szempont egy egyetemnél? Az, hogy BME-n évi szinten 4,5 percet megspórolsz?
"Nagyon segítőkészek, de a szabályoktól 1 minimálisan sem lehet eltérni sehogyan"
Naná, hogy nem lehet. Ez miért baj? Ezt nem hiszem el, hogy ez negatívum lehet. Akkor inkább azt mondd, hogy a szabályok rosszak. Most végzetem alapszakon, nekem soha nem volt semmi problémám, vagy fennakadásom ilyen téren.
"aztán a tanárok nem mindig tartják be a rájuk vonatkozókat. Például az időben kijavítást, a betekintési lehetőséget és sorolhatnám. "
Ilyennel sem találkoztam.
"Akkor nézzük az adminisztratív fölösleges dolgokat, mondjuk csak a szakdolgozatnál. Csak véletlenül kerestem egy Corvinusos követelményt. ( [link]
3 nyilatkozatot kell leadni a szakdolgozaton kívül. BME-n szakdolgozatkor SEMMIT sem kell leadni. feltöltöd interneten, interneten kipipálod, hogy a dolgozat a saját szellemi terméked és ennyi (a szakdolgozatot sem kell leadni semmilyen fizikális formában) aztán védésre viszed magaddal a kemény fedeles szakdolgozatod és belelapoznak és visszaadják. És ez csak egy ilyen, de valószínűleg bármilyen kérvénynél hasonló eltérések vannak. "
A link nem jó, szakdogámat most védtem meg, összesen két nyilatkozat kellett: egy papírt letöltöttél a netről, aláírtad, hogy igen, ez a te munkád. Meg egy másik, amit a témavezetőddel írattál alá, hogy igen, ez megfelelő szakdolgozat, védésre bocsájtható. Ennyi. Ez megint összesen 46 másodperc plusz munka. Most eddig akkor járunk valamivel több mint 5 percnél.
"Lényeg a lényeg, hogy a BME fényévekkel előrébb van mind BCE-nél mind a BGE-nél az ügyintézések, információáramoltatás és az adminisztratív dolgokban."
Ez tök jó. Miért? 5 perc előny 3,5 év alatt? Ez alapján választanál egyetemet?
"Te, én ezt tökre elhiszem, de ha évente az embernek van 2x egy 15 perces hivatalos ügye, akkor én most sokat mondtam. Ez szerinted szempont egy egyetemnél? Az, hogy BME-n évi szinten 4,5 percet megspórolsz? "
Hogy mennyi időt spórolsz meg az alapvetően attól függ milyen messze laksz, mert ha például semmi dolgod nem lenne az egyetemen, akkor be kell menjél.
"Naná, hogy nem lehet. Ez miért baj? Ezt nem hiszem el, hogy ez negatívum lehet. Akkor inkább azt mondd, hogy a szabályok rosszak. Most végzetem alapszakon, nekem soha nem volt semmi problémám, vagy fennakadásom ilyen téren."
Nem érted a lényeget, BME-n ha van egy szabály és a te esetedben értelmetlen (lásd a "nem veheted fel vizsgakurzusként a tárgyat, mert még ne buktál meg rajta" akkor sem ha méltányossági kérelmet adsz be és nem érdekel minket, hogy ezért fél évet csúszol") BME-n ezt simán megengedték volna. Ja meg most jutott eszembe azt hiszem ,hogy a Corvinuson nem engedik meg hogy előbb elvégezzed a szakmai gyakorlatodat :D Tehát például alapon én a BME-n 6 félév alatt végeztem, mert előbb megcsináltam a szakmai gyakom és elfogadták, corvinuson erre nincs lehetőség (megint csak a rugalmatlanság)
"Ilyennel sem találkoztam. "
Olyannal, hogy tanárok nem javították ki időben a zh-t/vizsgát? ne viccelj már velem :D (hivatalosan azt hiszem 3 munkanapjuk van kb kijavítani)
"A link nem jó, szakdogámat most védtem meg, összesen két nyilatkozat kellett: egy papírt letöltöttél a netről, aláírtad, hogy igen, ez a te munkád. Meg egy másik, amit a témavezetőddel írattál alá, hogy igen, ez megfelelő szakdolgozat, védésre bocsájtható. Ennyi. Ez megint összesen 46 másodperc plusz munka. Most eddig akkor járunk valamivel több mint 5 percnél. "
Itt megint az elv a lényeg, a BME modernebb mindenfajta ügyintézés, admini9sztráció terén. És megint csak, az hogy a témavezetődhöz be kell menj plusz időt vehet el. Ezek mind kis kellemetlenségek.
"Ez tök jó. Miért? 5 perc előny 3,5 év alatt? Ez alapján választanál egyetemet?"
Én már elvégeztem, nem döntök semmi alapján, a tapasztalataim írom le, hogy más figyelembe vehesse ha szeretné. De megint jó, hogy kiemelted a 3.5 évet, mivel a BME rugalmasságának köszönhetően én 3 év alatt végeztem el az alapot. Ettől függetlenül, mint írtam a Corvinuson jók a tanárok és gyakorlatiasabb, mint a BME, ezen kívül úgy tudom, hogy például nincs is záróvizsga Corvinuson alapon, míg BME-n van, ami megint csak nem mind1, hogy csak a szakdolgozatod kell megvédened, vagy 40 tételből el kell mondj 2-t.
Mindenki eldönti maga hova szeretne menni, de el kell ismerni, hogy egyik egyetem se tökéletes, mindegyiknél vannak javítandó, fejlesztendő pontok. A Corvinuson és BGE-n ezek főleg az adminisztrációhoz, információ közléshez kapcsolódnak amíg a BME-n a gyakorlatiasabb oktatáshoz.
TamásTóth: és szerinted a Corvinuson vagy akármelyik másik egyetemen nem végzett soha senki előbb? Ehhez nem is kell külön kérvény, úgy veszed fel a tárgyaidat, ahogy tetszik... MINDENHOL.
Még mindig ez a véleményem: azért ajánlasz egy iskolát, mert 3,5 év alatt megspóroltál pár perc ügyintézést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!