Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mi a véleményetek a duplázós...

Mi a véleményetek a duplázós módszerről? Van aki így került be egyetemre/főiskolára?

Figyelt kérdés
Mit gondoltok, mi a jobb? Ha mondjuk csak a 2 felvételi és érettségi tárgyaimra koncentrálok, de azokat igyekszem szinte maximálisan megtanulni, vagy mindegyikre majdnem egyenlően tanulok?

2016. febr. 14. 15:56
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Eddig még egyszer sem volt több a ponthatár 460-nál. Tavaly 153-nak lett meg a 460 pont az Eltén. Szerintem megnyugodhatsz.
2016. febr. 14. 17:46
 12/18 anonim ***** válasza:
Még egy lehetőséged lehet még: jelentkezz töri OKTV-re, ha sikerülne bejutnod a döntőbe akkor 100 többletpontod lehetne. Plussz az ottani feladatok, esszék segíthetnek az emelt érettségire készülésben
2016. febr. 14. 17:52
 13/18 anonim ***** válasza:
Mondjuk, ha meg van az oktv-ért a 100 többletpont akkor lehet nem is kell emelt érettségi töriből se, nem?
2016. febr. 14. 17:57
 14/18 anonim ***** válasza:

#13 legalább egy emeltszintűt kell tenni a jogon. Régebben 100%-s érettségit kaptak az OKTV helyezettek, ma már csak többletpontot kapnak. 1–10. helyezésért 100 többletpont, 11–20. helyezésért 50 többletpont,

21–30. helyezésért 25 többletpont

2016. febr. 14. 18:02
 15/18 A kérdező kommentje:
De jó! Akkor most gőzerővel keszulok a nyari felsofokura es ha az megvan, akkor szeptemberben mar csak a tori emeltre tanulok kemenyen. A tobbi targybol tisztessegbol tanulok, viszont nem lesz baj, ha azokbol csak 3-as, 4-es leszek. Es akkor mar biztositva van a hely nekem! :)
2016. febr. 14. 18:02
 16/18 anonim ***** válasza:

Azért most valamivel könnyebb a helyzet, mint régebben, anno én dupláztam, és csak töri magyarral lehetett. Az emelt törire készültem meg a magyarra, jó lett, felvettek államira, de a magyar szerintem az egyik legszarabb tárgy, a tanár szubjektivitásán múlik.

Most meg nyelv közép és töri emelt esetén, ha van egy legalább középfokú nyelvvizsgád, akkor a közép nyelvi érettségid min. 98%-ra hozod úgy, hogy egy percet sem aludtál vizsga előtt, és full részeg vagy (tényleg annyira könnyű), egyedül a törire kell jól felkészülni.

A duplázás azért szívás, mert 1% egy tárgyból 2 pontot jelent, ami nem mindegy. És mivel nincs felfelé kerekítés (pl. a 88,66667%-os érettségi az valójában 88%) így különösen fontos, hogy minden feladat nagyon jó legyek.

Nekem nem volt más lehetőségem, mert a hozott és érettségi pontjaim marha szrok voltak.

Ha kimatekozod, akkor azt látod, hogy 461-et elérni:

full ötös bizi, 91% emelt töri, a többi közepen 90%, +felsőfokú nyelvvizsga vagy két közép

duplázás: 93% emelt, 93% nyelv + nyelvvizsgák többlet pontja.

Ezt neked lehet tudni, hogy tudod -e az összeset legalább 90%-ra írni, vagy nem.

Az első módszer picivel jobb, mert az emelt töri pontjai csak egyszeresen számítanak bele, így az érettségi átlaggal valamelyest kompenzálhatsz, igaz 1%-os emelt töri csökkenéshez +5% -os érettségi eredmény szükséges.

Igazából annyira nem tudod elhanyagolni egyik felvételi tárgyat sem, mert az első módszer alapján 90-91% kell a felvételi tárgyakból, a duplázásnál meg 93-93 (vagy 96-90 stb. stb.), szóval összesen 5% -os többletet kell produkálni a duplázás esetén, ami nem tűnik soknak, de azt tudni kell, hogy +5% 90% felett azért nem kevés. Majdnem tökéletesre kell megírni és lefelelni. Ilyen magasságokban eléggé a szerencsén múlik, a töri érettségi meg kevésbé objektív.

2016. febr. 14. 20:14
 17/18 anonim ***** válasza:

Most olvasom, hogy csak 90 tanulmányi pontod lehet, lesz, így gyakorlatilag 92-93%-os felvételi tárgyú érettségi kell, ami kb. ugyanakkora mint a duplázás. És igazából +1 pontot a felvételi tárgyakból lehet könnyebben csinálni, a hozott pontokat már nem annyira tudod módosítani, az érettségi átlagból meg ugye 1 pontemelkedéshez +5% kell, ami nem kevés.

summa summarum: a nyelvi érettségi könnyű, ha van egy felsőfokod és jól begyakorlod és b*szottul odafigyelsz, akkor a 100% nem nehéz, onnantól meg egy emelt törit kell összehozni legalább 90%-ra, ami nem lehetetlen, de szerintem az emelt magyar mellett a második legge*cibb tárgy a szubjektivitását ítélve. Jah és az sem mind1, hol érettségizel.

2016. febr. 14. 20:24
 18/18 anonim ***** válasza:
A duplázás lényegében annyit jelent, hogy egyetemi felvételinél nem számolják az 500 pontba a jegyeidet és a közepeid átlagát, hanem a szak által előírt két érettségi tárgyadnak az eredményét szorozzák meg 2-vel, tehát duplán számolják. Így ha orvosira akarsz menni, írtál kettő 90% feletti emeltet bio-ból, kém-ből akkor a kutyát nem érdekli, hogy töriből kettes voltál magyarul. Szerintem jó kis lehetőség egyébként, nem értem miért mondják, hogy kockázatos meg, hogy nem érdemes ezzel számolni. Persze van benne egy kevés kockázat, hiszen itt minden pontveszteség -2 felvételi pont, de szerintem ha valaki böcsületesen, alaposan (!) felkészül az emeltre, akkor nem érheti nagy meglepetés. A 100 tanulmányi pont az 500-ból szerintem eleve túlzás. Vannak iskolák ahol a 3-asért annyit kell gürizni mint máshol az csillagos 5-ösért. Mi például anno kémia fakton 60%-tól (ami emelten 5-ös) kaptunk kettest úgy, hogy a tanárnőnk az emeltnél valamivel nehezebb dogákat állított össze!
dec. 15. 18:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!