Mi a véleményetek a duplázós módszerről? Van aki így került be egyetemre/főiskolára?
#13 legalább egy emeltszintűt kell tenni a jogon. Régebben 100%-s érettségit kaptak az OKTV helyezettek, ma már csak többletpontot kapnak. 1–10. helyezésért 100 többletpont, 11–20. helyezésért 50 többletpont,
21–30. helyezésért 25 többletpont
Azért most valamivel könnyebb a helyzet, mint régebben, anno én dupláztam, és csak töri magyarral lehetett. Az emelt törire készültem meg a magyarra, jó lett, felvettek államira, de a magyar szerintem az egyik legszarabb tárgy, a tanár szubjektivitásán múlik.
Most meg nyelv közép és töri emelt esetén, ha van egy legalább középfokú nyelvvizsgád, akkor a közép nyelvi érettségid min. 98%-ra hozod úgy, hogy egy percet sem aludtál vizsga előtt, és full részeg vagy (tényleg annyira könnyű), egyedül a törire kell jól felkészülni.
A duplázás azért szívás, mert 1% egy tárgyból 2 pontot jelent, ami nem mindegy. És mivel nincs felfelé kerekítés (pl. a 88,66667%-os érettségi az valójában 88%) így különösen fontos, hogy minden feladat nagyon jó legyek.
Nekem nem volt más lehetőségem, mert a hozott és érettségi pontjaim marha szrok voltak.
Ha kimatekozod, akkor azt látod, hogy 461-et elérni:
full ötös bizi, 91% emelt töri, a többi közepen 90%, +felsőfokú nyelvvizsga vagy két közép
duplázás: 93% emelt, 93% nyelv + nyelvvizsgák többlet pontja.
Ezt neked lehet tudni, hogy tudod -e az összeset legalább 90%-ra írni, vagy nem.
Az első módszer picivel jobb, mert az emelt töri pontjai csak egyszeresen számítanak bele, így az érettségi átlaggal valamelyest kompenzálhatsz, igaz 1%-os emelt töri csökkenéshez +5% -os érettségi eredmény szükséges.
Igazából annyira nem tudod elhanyagolni egyik felvételi tárgyat sem, mert az első módszer alapján 90-91% kell a felvételi tárgyakból, a duplázásnál meg 93-93 (vagy 96-90 stb. stb.), szóval összesen 5% -os többletet kell produkálni a duplázás esetén, ami nem tűnik soknak, de azt tudni kell, hogy +5% 90% felett azért nem kevés. Majdnem tökéletesre kell megírni és lefelelni. Ilyen magasságokban eléggé a szerencsén múlik, a töri érettségi meg kevésbé objektív.
Most olvasom, hogy csak 90 tanulmányi pontod lehet, lesz, így gyakorlatilag 92-93%-os felvételi tárgyú érettségi kell, ami kb. ugyanakkora mint a duplázás. És igazából +1 pontot a felvételi tárgyakból lehet könnyebben csinálni, a hozott pontokat már nem annyira tudod módosítani, az érettségi átlagból meg ugye 1 pontemelkedéshez +5% kell, ami nem kevés.
summa summarum: a nyelvi érettségi könnyű, ha van egy felsőfokod és jól begyakorlod és b*szottul odafigyelsz, akkor a 100% nem nehéz, onnantól meg egy emelt törit kell összehozni legalább 90%-ra, ami nem lehetetlen, de szerintem az emelt magyar mellett a második legge*cibb tárgy a szubjektivitását ítélve. Jah és az sem mind1, hol érettségizel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!