Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Magyar szakos diplomával mit...

Magyar szakos diplomával mit lehet kezdeni? Mennyire nehéz első félévben milyen könyveket kell olvasni?

Figyelt kérdés
2015. aug. 24. 22:26
 1/4 anonim ***** válasza:
Ez, hogy jön a párkapcsolati témához?
2015. aug. 24. 22:28
 2/4 A kérdező kommentje:
Bocsánat,ez sehogy. De ha mégis akadna valaki,aki tud erről valamit,annak megköszönném.
2015. aug. 24. 22:30
 3/4 anonim ***** válasza:

Helló!

Én eddig BA-n minorban tanultam a magyart, most szeptemberben kezdem majd a magyartanári MA-t. Az én tapasztalatom az, hogy egy sima magyar szakkal nem fogsz sokra menni, hiába tanulsz valami szakirányt is mellette. Viszont ha a tudományos világban szeretnél majd dolgozni, s MA-n folytatod, majd doktori iskolát is végzel, akkor természetesen van jövője a magyar alapszaknak. De önmagában egy BA-s magyar szakos diploma nem jó semmire sem.

Sokan szokták azt is javasolni, hogy érdemes osztatlan tanári szakon elvégezni a magyart, s így nagyobb esélyed lesz később munkát találni tanárként. S ezután a munka mellett "továbbfejlesztheted" a diplomád magyar szakos részét.

Például nálunk a történész oktatók jelentős része tanárszakon végzett anno, majd tanítás mellett szerezte meg a doktori fokozatot.

Persze ha egyáltalán nem érdekel a tanítás, akkor felesleges magadra erőltetned az osztatlan tanárképzést. Ha pedig biztos vagy benne, hogy alapszak után folytatni fogod az irodalomtudományt vagy a nyelvészetet, akkor valóban érdemes alapszakra menni.

Hogy mennyire nehéz... Ez eléggé változó egyetemenként, oktatónként stb... Van olyan oktató, aki nevetségesen keveset kér vissza, s van olyan, aki elvárja, hogy vizsgán jó részletesen tudd az anyagot.

Milyen könyveket kell olvasni? Amit az oktató a tematikában megad kötelező irodalomként. Nálunk például az adott tárgyhoz tartozó "tankönyvek", jegyzetek, szintézisek stb., plusz ezek mellé irodalomból még az egyes költők és írók bizonyos művei.

Gyakorlati órákon pedig sokszor kell előadásokat, referátumokat készíteni, ott nyilván az adott témához tartozó szakirodalmat is fel kell dolgoznod.

2015. aug. 25. 18:40
 4/4 A kérdező kommentje:

Köszi:)

Te melyik egyetemet végezted/végzed?

A Pázmányt néztem ki, arról esetleg tudsz valamit,hogy milyen,mennyire jó? Levelezőn szeretném és ott van,mert másik szakon is tanulok,de nappalin.

2015. aug. 25. 19:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!