Hogyan lehetek egyetemi nyelvtanár? Érdemes egyáltalán?

Figyelt kérdés
Továbbtanulás előtt állok, és épp most készülök középfokozni angolból, és emelt érettségit csinálni franciából. A felméréseim eredményei biztatóak, így nem aggódom. Angol-francia osztatlan tanárira készülök, ott van egyetemi tanár képzés, vagy csak középiskolai? Előre is köszönöm a válaszokat.
2015. aug. 11. 13:41
 1/8 anonim ***** válasza:
90%
Az egyetemek által kiállított tanári diploma középiskolai tanári képesítést ad. Az, hogy valaki egyetemen taníthasson (azaz egyetemi "tanár" lehessen), nem ettől függ, bár ez az alapfeltétel. Egyetemi oktató az lehet, akinek valamilyen módon sikerül magát behelyeskednie egy egyetemi tanszékre oktatói státusba, ahol a hierarchia lépcsőin felfelé haladva kaphat különböző beosztásokat, maga az oktatási munka ezzel nem feltétlenül arányos.
2015. aug. 11. 13:50
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Nincs olyan, hogy egyetemitanár-képzés. Elmész egyetemre az általad választott szakon, nagyon jó eredménnyel végzed el, minden projektben benne vagy, kutatsz, minden eseményre elmész, ami csak adódik, tudatos kapcsolatépítésre használod az egyetemista éveidet - na ekkor lehetsz abban a helyzetben, hogy a döntéshozó emberek ismerik a nevedet, ez nagyon fontos. És akkor lehet pályázni tanársegédnek, majd szépen végigjárni a ranglétrát. És a legtöbb helyen fontos az is, hogy legalább folyamatban legyen a doktori képzésed.
2015. aug. 11. 13:54
 3/8 anonim ***** válasza:
93%

2. vagyok, az "érdemes-e" részt kihagytam, bocsi, ebédeltetem a kölkeimet közben. :)

Ez relatív. Az egyetemi nyelvtanítás nem a nyelvtanulásról szól, a nyelvszakos hallgatók többsége (az angolosoké és a franciásoké biztosan) már jól beszéli a nyelvet. Ami az egyetemen történik, az kutatás, nyelvészet (sokszor nagyon száraz és érdektelen, de ezt majd úgyis megtapasztalod), hangtan...tehát nem tudom, hogy te mire gondolsz, amikor a nyelvtanítás mint cél lebeg előtted, de lehet, hogy egy nyelviskolában jobban éreznéd magad, ott is többnyire felnőtt embereket tanítasz, és csupa olyat, aki azért megy oda, mert tanulni akar.

Annak való a tudományos pálya, akit tudományos szinten érdekelnek a nyelvek. Én a saját példám alapján azt gondolom, hogy ezt egy érettségi előtt álló tini ritkán tudja reálisan felmérni. Az egyetem első 1-2 évében ez úgyis eldől, és még akkor is ráérsz eldönteni, hogy milyen irányba mozdulsz.

Egy biztos, az egyetemi tanárok nem keresik halálra magukat, és szinte kivétel nélkül mind több lábon áll és nem csak ebből él. Úgyhogy szerintem fogadd meg a tanácsomat, amit az előző válaszomban írtam, legyél aktív az egyetemen, építs kapcsolatokat, kutass, publikálj, kísérletezz, keresd a helyed, mert ezek nélkül nehéz érvényesülni, főleg bölcsész pályán.

2015. aug. 11. 14:05
 4/8 anonim ***** válasza:
20%
#3 Azért egyetemi tanárként szép pénzeket meg lehet keresni. Nézz bele egy bértáblázatba, akár ~400.000 Ft fölé is mehet.
2015. aug. 11. 14:21
 5/8 anonim ***** válasza:
93%
#4 Ahhoz, hogy valaki egyetemi tanárként 400-at keressen, EGYETEMI TANÁR ranggal kell rendelkeznie, ami az egyetei hierarchia legfelső szintje, van akinek 20-30 év egyetemi oktatás után sincs elegendő publikációja, vagy nem habilitál, így soha nem fogja elérni ezt a szintet. A tanársegédek, adjunktusok, docensek fizetése (aki szintén oktatnak egyébként) jóval szolidabb.
2015. aug. 11. 14:26
 6/8 anonim ***** válasza:
67%
Azt hozzátenném,hogy ha arra gondolt a kérdező,akik a többségében 0 kredites nyelvórákat tartják,azok biztos,hogy nem egyetemi tanárként vannak alkalmazva és nem is olyan fizetést kapnak. Persze vannak fizetős kurzusok is,ott biztos több pottyan az ölükbe.
2015. aug. 11. 14:34
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Az egyetemi nyelvi lektorátusokon tanító nyelvtanárok általában egy nyelviskola alkalmazásában állnak, vagy az egyetem valamelyik nyelv tanszékének doktoranduszai is szoktak ilyeneket vállalni alkalmasint.
2015. aug. 11. 14:36
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Nyelvi szak kivételével az egyetemen nyelvet oktatók legtöbbször elvégezték az adott kart is, nemcsak bölcsész diplomájuk van. Pl. közgázon közgazdász diploma, jogon jogi, főként a szaknyelvi képzések miatt van így, de az is közrejátszik, hogy egyre kevesebb a nyelvoktatásra fordítható keret. Bölcsészkaron magas képzettség kell, phd, kutatás, egyéb komoly eredmény, szakmai elismertség.
2015. aug. 11. 14:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!