Mi értelme van a szabad bölcsészet szaknak?
Nagyon sokan rossz véleménnyel vannak ezekről a szakokról, és valamennyire meg is tudom érteni, hogy miért. Tényleg sok az olyan, aki azért megy ide, mert „hát valami szakot csak el kéne végezni...” alapon belebotlanak a szabad bölcsészetbe. Azt sem tudja, hogy mit csinál, csak úgy bejárkál, tanulgat, bulizgat, stb.
Néha nekem is herótom van tőlük, de akkor belegondolok, hogy nem mindenki tudja olyan szilárdan, hogy mit akar kezdeni az életben, mint mondjuk az, aki pl. mérnök akar lenni, és tényleg már kiskorától nyilvánvalóan megmutatkozik, hogy érzéke van hozzá. Van, aki 20 évesen sem fogja tudni, és majd csak úgy adódik neki valami.
Rengeteg ilyen sztorit hallottam már, és szerintem nem csak én.
Én mondjuk réges-rég eldöntöttem, hogy nyelvekkel fogok foglalkozni, semmi mással. Így aztán engem, és még azokat, akik komolyan vennék azt, amit tanulni akarnak, és komoly terveik vannak vele, szintúgy lenézik, mint a lézengőket.
Szabad bölcsészeten belül van ugyanis az elméleti nyelvészet, ami nyelvésznek készülők számára eléggé hasznos. Gondolhatod, amikor benyögtem az osztálynak, hogy „szabad bölcsész – elméleti nyelvészet szakirány” kicsit más lett a hangulat, mint annál, aki azt mondta „orvosi” :) Osztályfőnököm a végsőkig próbált rábeszélni valami másra, még a szüleimet is felhívta, hogy beszéljenek velem, mert ez nem jó ötlet. (Nem értette meg, hogy nem állok meg a BA-nál, ha nyelvész akarok lenni, minimum PhD-znem kell.)
Na de ez az, ami érdekel, ezt tudnám istenigazából jól csinálni.
Előző jól mondja, hogy hiába lennék programtervező informatikus, vagy akármilyen mérnök, orvos, jogász, ha egyszerűen lefosom, és nem érdekel. Nem akarásnak meg nyögés a vége.
Még szerencse, hogy a szüleim támogatnak, és azt akarják, hogy azt csináljam, amit szeretnék, nem pedig azt, amitől majd sok pénz áll a házhoz.
Szóval ne is legyen soha fizetős, viszont az nem baj, ha a ponthatárokat megemelik, és lecsökkentik a keretet; aki komolyan ezt akarja, úgy is meg fogja ugrani.
Adózol te rendesen?
Egy NAV ellenőr
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!