Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Szerintetek elég lehet 403...

Szerintetek elég lehet 403 pont PTE-ÁOK-ra idén? (2015) Van remény? Van itt valaki, akinek hasonló eredménye van? Ti mit gondoltok?

Figyelt kérdés

2015. jún. 25. 12:20
1 2 3 4 5 6
 11/51 anonim ***** válasza:
65%

(9-es hozzászóló vagyok)

Kedves Kérdező! Köszönöm a biztatást. Nem akarlak ijesztegetni, de szerintem nem olyan rózsás a helyzet. Egy másik kérdésnél olvastam, hogy valaki megnézte az eredményeket és 500-zal több 80% feletti biológia emelt szintű érettségi született, mint tavaly. Én is néztem a százalékos eredményeket, a kémia 0,85%-kal rosszabb országosan, mint tavaly és a fizika is 1-2 tized%-kal rosszabb, de a biológia bő 4%-kal jobb átlagban, mint a tavalyiak.

Én is úgy érzem, hogy a 2013-as előtti szintre nem kell, hogy felmenjenek a ponthatárok, mivel 2 emelt szintű érettségi kell már, de ha ennyivel jobbak az eredmények, teljesen lényegtelen hogy hogyan érzem és hogyan szeretném, ez sajnos nem kívánságműsor. Bár persze azért még reménykedek, ahogy mondani szokás, a remény hal meg utoljára, de sok jóra nem számítok ezek után... Sajnos... Ne haragudj... Persze az lenne a legjobb ha bekerülnék, meg te is , szurkolok neked meg mindenkinek csak ez vajmi kevés, nem ezen fog múlani. Bocsánat a pesszimista hangvételemért, de én ezt most így látom. Csak hát az a baj, hogy tavaly és tavaly előtt nem adtam be a jelentkezést, én már nem most érettségiztem, egy másik egyetemre jártam, amit nem szerettem, de 2013-ban és 2014-ben bejutottam volna a vidékiekre, most meg lehet, hogy egyikre sem fogok. Ez van. Sajnos :(

2015. júl. 18. 11:05
 12/51 A kérdező kommentje:
Semmi probléma, örülök, hogy megosztottad a véleményedet!:) Én is úgy látom sajnos, hogy nem valami rózsás a helyzet, ezek az érettségi eredmények is elég vészjóslóak, ugyanakkor ez alapján még nem lehet biztosra mondani semmit sem. Elképzelhető az is, hogy egy jobb biológia eredményhez egy gyenge kémia párosul, illetve kevesebb tanulmányi pont. Erre én is jó példa vagyok, hiszen a biológiám nekem is 88% lett, a kémia viszont siralmas (hiba volt segítség nélkül felkészülnöm rá), és sajnos a tanulmányi pontjaim is csak arra voltak elegendőek, hogy 405-ig emeljék a pontjaimat. És pedig úgy hallottam, hogy az idei rendes érettségik sem sikerültek túl jól, főképp a magyar és matek. Ebből kiindulva talán még nem kell temetni az ügyet. ( Ha optimisták akarunk lenni ) Egyébként én sem idén végeztem, már 20 éves vagyok.
2015. júl. 19. 12:30
 13/51 anonim ***** válasza:
100%

Hát reméljük a legjobbakat :)

Egyébként ezt más kérdezőkkel és válaszolókkal is megvitattam, de azért nem mindenki látja ilyen borúsan ezt, és lehet, hogy nekik is igazuk van. Ugyanis amint más is írta, az emelt biológiával, kémiával és fizikával nem mindenki csak ÁOK-ra és FOK-ra megy, sokan mennek vegyészmérnökire vagy más mérnökire vagy TTK-ra ahova szintén kell legalább 1 emelt szint. Meg azt mondják tapasztaltabbak, hogy nem mindegy, milyen a szórás, tehát pl. 80% felettiből sok lett, de pl. 60-80% közöttiből kevés, és mondjuk sok 60% alatti érettségi is lett például. Meg régebbieknek is utánanéztem, 2013-ban mikor mélyrekordon voltak a pontszámok, akkor a biosz emelt kb. 0,3%kal és a kémia emelt is 0,2%-kal is jobb lett és a kötelező tárgyak is hasonlóak lettek (matek, magyar, töri, nyelvek). Tehát nem feltétlenül csak ez dönti el, hogy hány% lett a kémia és biosz. Csak amiatt ijedtem meg, hogy a kémia országos átlagát előzetesen 30-40% közöttire jósolták és 60% lett. Viszont sajna többen jelentkeztek, mint az utóbbi 2 évben, úgyhogy azért valamennyire akkor is felmennek szerintem a ponthatárok tavalyhoz képest (és mások szerin is).

2015. júl. 19. 13:31
 14/51 A kérdező kommentje:
Igen, én is megnéztem a korábbi eredményeket is, és 2013-ban a biológia és a kémia érettségi átlaga valóban jobb lett, és igaz, kevesebb jelentkező volt, de ahhoz mérten is mégis rendkívül alacsony volt a ponthatár. Az országos átlag 30-40% körülire jóslását, és hogy az elmúlt évek legnehezebb érettségije volt az idei, szinte minden évben eljátsszák. Tehát az érettségi eredményekből nem lehet egyértelműen következtetni, hiszen nem lehet tudni, hogy egy személy esetében egy kimagasló kémia érettségihez milyen biológia eredmény tartozik, vagy fordítva, illetve milyen tanulmányi pontokat hoz. És valóban, azt is számításba kell venni, hogy emelt kémia vagy biológia érettségivel nem mindenki orvosira készül, és nagy valószínűséggel az orvosira jelentkezők közül sem az összes került a 80-90% illetve a 90-100%-os eredménnyel rendelkezők tartományába.:) Sőt, pl. voltak akik kémiából nem jöttek szóbelizni. De a jelentkezők száma konkrétan PTE-ÁOK-ra idén kb. 150-nel több, mint tavaly. Emiatt a ponthatár meglehet, hogy emelkedni fog, de pl. Pécsen nem hinném, hogy 410 fölé menne.
2015. júl. 19. 15:03
 15/51 anonim ***** válasza:

Igen, én is emiatt aggódok, hogy mivel jóval többen jelentkeztek, mint tavaly, ezért jól felmehetnek a ponthatárok. Bár pl. 2012-hez képest viszont kevesebben jelentkeztek, és akkor még nem volt kötelező a 2 emelt szint, akkor a biosz emelt bő 3%-kal rosszabb volt, viszont akkor pl. kémia középszintet tettek sokan talán, és az meg kb. 4%-kal jobb volt mint a mostani emelt.

Mindegy, bocs a bonyolításért, de azért reménykedem, hogy talán a 2012-es szintre nem fog felmenni a ponthatár...

2015. júl. 19. 19:21
 16/51 A kérdező kommentje:
Valószínűleg nem fog a ponthatár a 2012-es szintre emelkedni, hiszen akkor még csak 1 emelt kellett, és a jelentkező is több volt. 2013-ban pedig bár a mostaninál 300-zal kevesebben jelentkeztek Pécsre, annak ellenére, hogy akkor kellett először 2 emelt, picivel jobb volt az átlag, mint most, a ponthatár így is nagyot zuhant. Nehéz megjósolni, de szerintem Pécsen nemigen lesz magasabb 410-nél.
2015. júl. 19. 20:11
 17/51 A kérdező kommentje:
Már csak 4 nap és kiderül. Szurkolok neked, és bár az én helyzetem kilátástalanabbnak tűnik, magamnak is! :D Reméljük a legjobbakat!
2015. júl. 19. 20:15
 18/51 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező!

Hát igen, jóslatokba nem lehet bocsátkozni sajnos. De ahogy néztem, a 3 orvosi és fogorvosi közül általában a pécsin szokott a legalacsonyabb lenni (vagy esetleg egyforma). Úgyhogy én is bízom benne, hogy olyan sokat nem ugrik és 412-vel bekerülök oda, vagy valamelyikre. Viszont ahogy az érettségi statisztikákat néztem, a megyei átlagok közül pl. a Baranya megyei átlag bioszból és kémiából és a kötelezők közül is valamelyikből elmarad az országos átlagtól, továbbá pl. Bács-Kiskun és Tolna megyében is hasonló a helyzet, Somogy megyébe kb. az országos átlag körül alakult. És szerintem főleg ezekből a megyékből pályáznak Pécsre, talán ez is támpont lehet, tavaly és tavaly előtt is Pécsen volt a legalacsonyabb a pont határ a 3 vidéki város közül. Viszont sajnos ahogy látom, az utóbbi években folyamatosan egyre kevesebbet vettek fel fizetősre és pótfelvételire is. 2012 előtt vidékre (ÁOK-ok és FOK-ok esetében legalábbis) elég alacsony volt a fizetős ponthatár. De most azt mondják, ismét meg fog egyezni, mint tavaly sajnos. Pedig ott lehetett volna esélye, aki pár ponttal lemarad az állami ponthatárokról...

2015. júl. 20. 23:08
 19/51 A kérdező kommentje:

Kedves Válaszoló!

Igen, ez valóban egy támpont lehet, elképzelhető, sőt, valószínű, hogy ezekből a megyékből pályáznak a legtöbben Pécsre, első helyen. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a közel 1500 jelentkező jelentős része nem első helyen jelölte Pécset, s egy részüket fel fogják venni az előrébb rangsorolt helyre, vagy helyek valamelyikére. Másik részük viszont le fog csúszni onnan, így ők is PTE-ÁOK-ért "szállnak versenybe". Szóval nagyon komplex és kiszámíthatatlan dolog ez.

Csak remélni lehet :)

2015. júl. 21. 10:24
 20/51 anonim ***** válasza:

Kérdező, tényleg igazad van, ez nagyon kiszámíthatatlan és bonyolult. Az ilyesmi statisztikákat és az előző éves felvételi statisztikákat nézegettem, de semmi törvényszerűséget nem láttam. Érdekes, pl. 2012-ben 40 helyett 50 többletpont járt az emelt érettségikért, többen is jelentkeztek mint előző években és mégis pár ponttal lementek a ponthatárok. Viszont régebben (2012 előtt) a fizetős helyekre könnyebben e lehetett jutni, olt, hogy 300 alatt volt a fizetős ezeken a helyeken, és tavaly már egyezett az államis ponthatárokkal, és alig 1-2 embert vettek fel önköltségesre vagy még annyit sem...

Tényleg kiszámíthatatlan, úgyhogy görcsölhetek én is a 412 pontommal :(

2015. júl. 21. 14:54
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!