Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Emeltszintű vagy középszintű?

Emeltszintű vagy középszintű?

Figyelt kérdés

Ma beszélgettem egyik barátnőmmel, és szóba jött, hogy emeltszintűzni szeretnék töriből(ilyen irányba készülök). Erre mondta, hogy ez tök nagy butaság, mert pl egyetemen (ha nem kérnek emelt törit) akkor ha nekem teszem azt 90 %os lesz az emelt érettségim, és vki másnak meg mondjuk 93% a középszintű, akkor azt veszik fel, és nem engem az emelt 90%al... Én persze ellenkeztem vele, hogy már miért lenne így, mert ha így lenne akkor effektíve nincs értelme az egész emeltszintű érettségi rendszernek. Erre ő mondta, hogy ha nem lesz muszáj, ő biztos nem tesz emeltet, mert nem fecséreli az idejét ilyesmire.

Na most kinek van igaza?

Jobban járok ha emeltet teszek le, még akkor is, ha nem kötelező az adott felsőoktatási intézményben?

2010. febr. 23. 19:08
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
még nem kötelező emeltezni pl töriből, én sem csináltam meg a töri emeltet, mert sok ismerősöm, aki szinte törikönyvön nőtt fel megcsinálta az emeltet, és csak ilyen 70% körülieket írtak, ezért én letettem az emelt töri tervéről, ha nem muszáj én se tanulok pluszba annyit, amugy az emelt mellett szól a 40 pluszpont, de én kiszámoltam, hogy ha lerontom az emelt törit, akkor kevesebb pontom lenne mint közepen, na mindegy ez már egyéni dolog
2010. febr. 23. 19:12
 2/18 anonim ***** válasza:

Ponthatártól függ. Egy ponthatárt több féleképpen is el lehet érni, azonban ez nagyban függ, hogy pontosan hova akarsz menni.

Egy Corvinushoz kell egy emelt. Nem azért mert kötelező, hanem egyszerűen oda másképp nem lehet elérni a megfelelő ponthatárt.

Egy emeltért kapsz 40 bónuszpontot. Egy középért semmit. Ha most duplázást nézem, akkor egy emelt töri 90%-ért 220 pontot kapsz, még egy közép töri 93%-ért 186-ot.

Mivel két tárgyat néznek, az egyik lehet értelemszerűen rosszabb, a másik meg lehet jobb. Sok féle variáció van.

Azonban ez attól függ, hogy tényleg azon a helyen milyenek a pontok. Ha ilyen 200-300 körüli pont kell a bejutáshoz, oda tényleg nem kell emelt tárgy. Azonban ezt előre nem tudod kiszámítani. Aki biztosra akar menni, illetve olyan helyre megy, annak kötelező az emelt. Másképp nem tud bejutni. Max egy felsőfokú nyelvvizsga és egy OKJ.

Kátrányos helyzetűeket most nem említettem...

2010. febr. 23. 19:18
 3/18 anonim ***** válasza:
ha eszed van 2 emeltszintűt teszel, a töri mellé mondjuk egy nyelvet, és abban az a jó hogy ha 5ös lesz akkor megfelel a középfokú c-típusú nyelvvizsgának, szóval azt mondom emeltezzél, én hülye voltam akkor, most járhatok költségtérítésesre ne kövesd el ezt a hibát
2010. febr. 23. 19:22
 4/18 anonim ***** válasza:

Azt kell mondanom, hogy a barátnőd nem túlságosan érti a pontszámítást. (Remélem nem készül egyetemre a leányzó)

Nem szabad elfelejteni, hogy az emelt szintűért kapsz még 40 pluszpontot is a % mellé. Tehát egy 60%-os emelt érettségi felel meg egy 100%-os középnek. Tehát ha ennél jobbat tudsz írni emelt szinten, akkor már megéri. Legalábbis a legtöbb esetben...ha pl másból össze tudod szedni a pluszpontokat, akkor nem éri meg emeltezni:)

(Mondjuk van egy középfokú nyelvvizsgád és hátrányos helyzetért kapsz pontot). Végig kell gondolni, hogy melyik éri meg jobban:)

2010. febr. 23. 20:09
 5/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm a gyors válaszokat közbe én is jobban utána néztem:) És igen, úgy döntöttem rakok emelt törit ha törik, ha szakad.
2010. febr. 23. 20:25
 6/18 anonim ***** válasza:
0%
20:09 itt aki nem ért a pontszámításhoz az te vagy:D mivel hogy a dupláját nézik a %-nak, a 100%-os közép 200pont, a 60-as emelt pedig 120+40, az barátok között sincsen 200 :D
2010. febr. 23. 21:11
 7/18 anonim ***** válasza:

21:11

Hagyományos pontszámításról hallottál már ?

Tanulmányi pontok + érettségi pontok + a két felvételi tárgy összege...

Mielőtt valami baromi frappánsat akarsz beszólni, hogy fényezd magad előbb gondold végig...

2010. febr. 23. 21:34
 8/18 anonim ***** válasza:
0%
nem írtam magamat a válaszba a frappáns paraszt anyádat te seggarc
2010. febr. 23. 21:37
 9/18 anonim ***** válasza:

IQ szinted látszik megvan. :D

Kisegítő iskola gondolom. :D

2010. febr. 23. 21:46
 10/18 anonim ***** válasza:
abban az esetben ha a két tárgyat duplázzák akkor télleg igaz, hogy egy 100%közép duplája 200, de emeltnél ha csak 60% akkor 120+40pluszpont az csak 160, ekkor nem éri meg az emelt...
2010. febr. 23. 21:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!