Mi a vélemény a jogász szakról?
Szerintem nézegess a keresőben véleményeket. Fogsz róla találni eleget... Még egyszer nem akarja senki se leírni.
"Ha elmennél jogira, akkor szenvedhetnél egy csomót. Én nem látom ennek a végét egyszerűen semmi értelme sincs. Egész nap tanulsz, mert annyi anyagrészt kell megtanulnod pár hónap alatt, hogy az szinte felfoghatatlan. Ráadásul tanulj mellette még nyelveket, szaknyelveket, járj el gyakorlatra, szerintem ennek semmi értelme.
5 éves az egyetem, és gyakorlatilag semmit sem érsz vele. Ha látnám a végét, vagy valamit amivel tudom, hogy hasznos lesz az egész erőfeszítés (mint az orvosinál) akkor talán okés lenne. Nem elég, hogy gyakorlatilag munkanélküli leszel, de rengeteg évet és pénzt beleöltél az egészbe. Hiába végzed el az öt évet, az még semmi. Legyen nyelvvizsgád (felsőfokú min.) akkor gyakorlatozz 3 évet (már 8 évnél tartunk) ami idő alatt vagy nem kapsz fizetést, vagy olyan 80-90ezret. Ezután elkezdheted a posztgraduális képzést, vagy szakjogi vizsgákat is kell tenned, ami min. 1,5 év, de kettővel talán mész is valamire. Ezek mind fizetősök. Egyáltalán nem olcsó dolog. Tanultál nagyjából 10 évet, és baromira nincs munkád, mert annyira telített az egész piac, hogy az valami elképesztő.
Nem rég olvastam valami elemző cikkét, szerinte 4-5x annyi jogász van ma MO-n mint amennyire szüksége lenne az országnak. Arról nem is beszélve, hogy jogival nem mehetsz külföldre. Magyar jogot tanulsz, külföldön semmit sem érsz. Egyik ismerősöm neki vágott külföldnek, kint még tanulnia kellett 4 évet jó drágán... Ennyit ér ez az egész szakma.
Igen biztosan tök jól hangzik az, hogy jogász, meg dr. azonban manapság ez már nem így van. Társadalmi megbecsülést el lehet felejteni, munkát szintén.
Ismerősömnek van egy ügyvédirodája, most nem akarok elrettentő lenni, de amikor kiírt egy álláshirdetést kapott 2600 önéletrajzot. A poén meg az, hogy elég kicsi az iroda, és gyakorlatilag nekik sem megy olyan jól. Dehát nem csodálom ez a helyzet van ma. Az egyetemeket nem érdekli ha te munkanélküli leszel, nekik kell a pénz...
Én szerencsére még időben ott hagytam, inkább átmentem gazdaságira, mert abban van a jövő. Arról nem is beszélve, hogy külföldön is gazdaság a gazdaság...
Én azt tudom mondani, hogy jól gondoljátok meg ez azt egészet. Ne ringassátok magatokat hiú ábrándokba, meg reményekbe... (mint anno én tettem) "
Ezt te tudod.
Használd a keresőt a jogász stb. szavakkal, és láthatsz még több véleményt.
Ha ezt így elkönyvelted magadban, hogy nem fog menni a matekot, akkor igen valóban nem fog menni.
Tanulni kell, akkor menni fog. Valószínűleg jogon is lesz rengeteg olyan tárgy ami nem fog menni, meg nem fog tetszeni. Akkor ott is feladod?
Sok esetben a jog még nehezebb is, mert ott nem csak érteni kell, hanem bemagolni is.
Egy gazdasági képzés matematikai részét meg max. megérteni és gyakorolni...
Jogon is van közgáz, meg statisztika, ami szintén matek...
Nekem meg a tanárom megmondta, hogy hülye vagyok a törihez, mégis írtam egy 90% feletti emelt törit...
Ennyit erről. Tanárok véleménye érdekel engem a legkevésbé. Sőt más véleménye se nagyon érdekel, ha a képességeimről van szó.
Neked kell eldönteni, hogy vajon megéri -e rengeteg év tanulás, utána munkanélküliség, esetleg kb. 100-120ezres fizetés, vagy kevesebb tanulás, de olyat amivel sokkal többet keresel...
A jogász szakról kb. 1 évtizede elterjedt, hogy hiányszakma, jövedelmező, és még a társadalmi megbecsülése is igen nagy.
Azonban ez már egyáltalán nem igaz.
Az ilyen kijelentés miatt túl sokan mentek jogásznak, és meg lehet nézni manapság az eredményeket. Álláshirdetések alig van aki jogászt keresne, ügyvédekből rengeteg van, bíró és jegyző max úgy lehetsz, ha az előző meghalt... A telítettség miatt nehéz munkált találni.
Igen lehet azt mondogatni, hogy ez a mai helyzet, kitudja mit a hoz a jövő, de aki reálisan gondolkodik az belátja, hogy semmit sem fog változni. Miért? Ugyanannyi tanulót vesznek fel az egyetemek jogi szakra, mint eddig.
Hirtelen meg nemfognak kihalni a jogászok...
A jogi kar maga, az nem nehéz, ha megvan az a készséged, hogy tudsz magolni napi 14 - 16 órát.
Ha "csak" elvégezni akarod a jogot, akkor ahhoz nem is kell több. De ha már ezt is szeretnéd csinálni....na akkor....inkább válasz más pályát, ha nincs ismeretségi köröd ezen a területen vagy nincs pénzed rá, hogy jogászként dolgozz.
Ha fogalmazó szeretnél lenni, akkor ahhoz kell a protekció, ha ügyvédjelölt, közjegyzőjelölt, végrehajtójelölt szeretnél inkább lenni, ahhoz még pénz is kell az ismerettségi körön kívül.
Inkább aludj rá még egy pár....napot, hónapot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!