Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mit tanuljak? Álmaimat kövesse...

Mit tanuljak? Álmaimat kövessem, vagy, hogy a családnak könnyebb legyen?

Figyelt kérdés
Felvételi előtt állok. Imádom a történelmet és olyasmit szeretnék tanulni, amiben meghatározó elem. Jogra szeretnék menni, de 400 felett nem igazán lesz pontom. Ez fizetősre elég. Anyám támogatna, de a barátja ellenzi. Így anyám is átveszi. Utálom a matekot és társait. De, azt akarják műszakira menjek. Utálnám az egészet, vért izzadnék. A jog is nehéz, de nem úgy állnék hozzá, hogy jaj de utálom. Szeretnék diákhitelt felvenni és megpróbálni hétvégenként dolgozni, szóró újságot hordani ilyesmi. Anyu sem azt tanult amit szeretett volna, a szülei nem hagyták. Folyamatosan emlegeti, hogy hogyan megbánta. Én nem akarom ezt. Lehet nem sikerül a jog, de legalább megpróbálom, ha sikerül akkor elértem egy álmom egy részét. Akarják menjek pénzügyre, de nem fogják fel, hogy ott is csak fizetősre elég pontom van. Úgy kellet kikönyörögnöm, hogy mehessek matektanárhoz és használ 5ösöket írok, de attól még utálom. Mi, havi 240ből élünk, de van anyunak hitele, így kevesebb marad. Folyamatosan a házat újítja és mindenbe belevág, addig nem nyugszik míg nem be nem fejezi. Ez jó dolog. Megkérdeztem, miért nem rakott egyetemre félre nekem pénzt és azt mondta, hogy azt hitte kőműves leszek mint a többi férfi a családban. Szeret engem, én is őt. De, az én családomban nincs meg a kitörési szándék. Az a normális, ha elvégezzük a sulit és megyünk a gyárba robotolni. Unokatesómékkal mind ez volt. Ők is mondják, hogy milyen rossz így, hogy nem támogatták őket. Megfogadtam, hogy kiállok az álmaimért és látom anyu hajlik rá. De, a többiektől kapom a bántást, hogy hülyeség meg ilyenek. Én gondolkozom rosszul? Csináljam amit ők mondanak? Másoknál is ez a helyzet?
2014. jan. 25. 15:59
 1/6 anonim ***** válasza:
40%
Álmodj arról, hogy könnyebb legyen a családodnak, majd kövesd az álmaidat!
2014. jan. 25. 16:04
 2/6 A kérdező kommentje:
Tehát, szerinted kövessem a család példáját? De, így soha nem lehetek önmagam. De, ha sikerül az álmom, akkor tudom támogatni a családom. Tudom, egy jogász nem keres sokat, de többet mint egy gyári munkás. Melyik a jobb? Ha 5 évig ingyen tanulok és megyek anyám mellé, vagy 5 évig szűkösen élünk, nem kapok új telót, laptopot márkás cuccot. De, utána már sokkal könnyebb? 5 évet 50ért, vagy 50et 5ért?
2014. jan. 25. 16:13
 3/6 anonim ***** válasza:
51%

Szia! :)

Ha történelmet szereted mehetsz történelem, nemzetközi tanulmányok, nemzetközi kapcsolatok, gazdasági informatikus, szociológus szakra is pl.

Műszakira ne menj, mert oda könnyű bejutni, de nagyon nagyon nehéz bennmaradni, és ha nincs műszakis fejed, ha most is csak matektanárral vagy ötös, akkor nagyon sokat kell tanulnod az egyetemen/főiskolán.

Szerintem anyukád barátjának igazán nem lenne sok joga beleszólni, hogy te hova szeretnél menni továbbtanulni.

Azt be kell látni, hogy sokkal jobban fognak menni azok a szakok, amikre van kedved menni!

Beszéljétek meg, nyugodtan, mond el, hogy nem fogod bírni a műszakit, mert nem matekos fejed van.

2014. jan. 25. 16:14
 4/6 A kérdező kommentje:
Engem az is eltántorít, hogy anyu varrónő és egy gyárban csoport vezető. Alatta 4 diplomás ember dolgozik, 30 ezer forinttal olcsóbban. 2 töri szakos, ami akartam lenni és anyám szeretné ha az lennék.
2014. jan. 25. 16:15
 5/6 anonim ***** válasza:

A harmadik válaszoló vagyok.

Ha nagyon jól tanulsz az egyetemen, akkor ottmaradhatsz tanítani és azért az nagyon jó dolog, szereszhetsz külföldi ösztöndíjakat stb.

De gondolkodhatnál valami műszakis OKJs tanfolyamon, akár...

2014. jan. 25. 16:23
 6/6 anonim ***** válasza:

Ne tartson vissza a környezeted.

Talán legegyszerűbb, legjobb lenne kihagyni egy évet, közben elvégezni egy okjt és dolgozni, lenne elég pénzed legalább a tandíj első részére, és egyetem mellett vállalhatnál valamit.

Vagy újraérettségizni, lerakni egy nyelvvizsgát, hogy legyen elég pontod jövőre.

Több barátnőm is van, akit nem küldtek volna a szülei egyetemre, nem is törődtek ezzel, úgy voltak, hogy nekik is szakmájuk van, majd jó lesz a gyerekeiknek is. Volt olyan barátnőm, aki valóban elkezdett dolgozni egy okj elvégzése után és szereti, de olyan is, aki végül egyetemre ment, és kiderült, hogy nagyon passzolnak a szakkal egymáshoz, és ő is nagyon szereti.

Kövesd az álmaidat, felnőtt ember vagy, a jövődről te döntesz. Mellesleg aki kedvetlenül, lelketlenül csinálja a pénzügyet, ugyanott tart, mintha elment volna egy humán irányba és azt lelkesedéssel csinálná.

2014. jan. 25. 16:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!