Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Miért akar mindenki ügyvéd...

Miért akar mindenki ügyvéd vagy orvos lenni?

Figyelt kérdés
Egyik sem bombabiztos, hogy jól fizet. Vagy csak a presztizs miatt?

2013. dec. 21. 23:33
1 2 3
 21/24 anonim ***** válasza:
71%
Csak megjegyzés: amerikában orvosoknak felesleges phd t csinálniuk, aki kutatni akar, az csinálja a klinikán amíg rezidens, vagy egyből postdocnak megy.
2016. júl. 16. 19:07
 22/24 anonim ***** válasza:
És gyakran a sebészek is mr.-ekként vannak bemutatva, történelmi okok miatt.
2016. júl. 16. 19:08
 23/24 anonim ***** válasza:
55%

Aki az utolsó két választ írtad... Amit a kommentjeidben írsz, nettó f...ság. Úgy, ahogy van.

Hogy lenne felesleges a PhD? Tudományos fokozatot szerezni egy szakterületen, ezáltal előre haladni a ranglétrán, építeni a karriered mióta felesleges?! :D

A sebészeket NEM szólítják sehol Mr-nek, mert mindenhol megkapják az MD-t az orvosi egyetem után. Kis angol nyelvlecke, mert ahogy látom, nem erősségetek. Az orvos angolul doctor (és más nyelveken is ennek egy változata), sőt, magyarul a doktor a szinonímája az orvos szónak mint foglalkozásnak. Ezért hívják az orvost doktor úrnak vagy doktornőnek, mert a doktor az orvosi szakmát is jelenti nemcsak a címet vagy adott esetben fokozatot, és aki jogászt vagy PhD-zett embert doktoruraz/doktornőz le, ezért használja rosszul, mert az nem a doktori címnek, sőt, mégcsak nem is a PhD-nek szól, hanem a foglalkozásnévnek. Ahogy a tanár tanár úr/ tanárnő, az ügyvéd ügyvéd úr/ ügyvédnő, a bíró bíró úr/bírónő, a mérnök mérnök úr / mérnök asszony és még lehetne sorolni.

Az is nettó baromság, hogy a név elé nem Dr, hanem dr med vagy dr jur kerül. Az a diplomába kerül, az okmányokba a neve elé "Dr."-ot írnak.

Még valami. Volt egy beszélgetés Zimány Lindával, mert nemrég volt az USA-ban. Joshi Bharat poénkodott vele, hogy fáj a feje stb, erre a nagyon okos Zimány elmondta, hogy Amerikában nem is értették, hogy ő miért Dr. Linda Zimány, ha egyszer nem orvos.... Erről ennyit. Ha az USA-ban vagy bárhol a világon Dr. Saját Nevemként mutatkozol be az első gondolatuk, hogy orvos vagy, a második hogy PhD-ztél.

Amúgy ez egy parttalan beszélgetés. Magyarországon minden orvos, jogász, államtudományit végzett, állatorvos, gyógyszerész szabadon mutatkozhat be Dr. Saját Nevemként, aki PhD-zet a saját szakterületén, az meg kiváltképp. Aki erre irigy, csinálja utánuk bármelyiket.

2017. júl. 26. 13:41
 24/24 anonim ***** válasza:
74%

Utolsó vagyok, elnézést kérek: a kérdésre érdemben nem válaszoltam, csak a kommentekre reflektáltam, de most akkor megteszem.

Sem ügyvéd, sem orvos nem lesz senki csak a "dr" miatt. Orvosira járok, tudom, miről beszélek, ezen kívül vannak joghallgató ismerőseim. Akinek annyi motivációja van, hogy ott legyen a dr, az nem lesz elég az egyetem elvégzéséhez.

De akkor most tegyük rendbe a két szakmát:

1) ORVOS: Elvégzi a 6 éves orvosi egyetemet (kőkemény tanulás, de nemcsak magolás, rengeteg összefüggést érteni kell, bár erről a műszaki és TTK-s hallgatók is tudnának mesélni; nem is akarom a f*rokméregetést, csak tényként közlöm, hogy egy rohadt nehéz egyetemről beszélünk), ezt követően 2 évig rezidens különböző osztályokon, majd 3-5 évig szakorvosjelölt azon a területen, amelynek szakorvosa szeretne lenni. Szumma szummárum: az egyetem kezdetétől számítva legjobb esetben is kb 11-13 év alatt lesz KEZDŐ szakorvos, aki önállóan dolgozhat. (Persze már rezidensként is dolgozik felügyelet mellett (legalábbis papíron, gyakorlatban magukrahagyják a tapasztalatlan rezidenst, akit tanítani kéne, de ez megint egy másik történet), plusz mellette tanulnia kell a választott szakterületét, el kell benne mélyednie, szakvizsgáznia kell a végén.) Aki csak a "dr"-t akarja, mert az menőke meg csillivilli, az nem fogja ezt végig csinálni, erre a nyakamat teszem.

2) ÜGYVÉD: Elvégzi az 5 éves jogi egyetemet (ahol szintén rengeteget kell tanulni), majd 3 évig ügyvédjelölt, és mellette/előtte tanulhat 2-3-4 nyelvet (közép, de inkább felsőfokon), szerezhet szakjogász képesítést (valamilyen-ügyi szakjogász) és minél több képesítést igyekezhet megszerezni, hogy versenyképesebb legyen az amúgy is telített munkaerőpiacon. Ahogy az orvos az egyetem után "csak" általános orvos, úgy a jogász sem praktizálhat még a diplomával, el kell mennie ügyvédjelöltnek. Ilyen szinten már nem ismerem a jogászok szakképzését, de ott is rengeteget kell még tanulni az egyetem után, hogy mondjuk ügyvéd vagy ügyész legyen valaki, hovatovább bíró.

Személyes tapasztalat: olyannal már találkoztam, hogy valaki tényleg divatból elvégezte a jogot (Zimány Linda, Völgyesi Gabi, ÉdenHotel2 Máté, Csisztu Zsuzsa, Kiss Gergely, Dobó Ági és egyéb szépségkirálynők játsszották Doktor Szöszit), de olyat nem tudok Várkonyi Andreán kívül, hogy egy sportolónak, szépségkirálynőnek, celebnek, műsorvezetőnek, akinek doktori címe van, az orvosdoktori lenne, nem pedig jogászdoktori. Oda tényleg az megy, aki orvos akar lenni. Vagy gyógyítani akar, embereken segíteni, vagy családi nyomásra, de nem divatból, az tuti. Amelyik orvos ismert (Zacher Gábor, Novák Hunor, Kőnig Róbert, Tizedes György, Dénes Tamás stb) ők nem celebek, hanem az orvosi tevékenységük által váltak ismertté. Nem divatdoktorok, mint a fent említett jogász (de nem ügyvéd, ügyész, bíró, jegyző...stb). Sőt: Zimány Linda mondta egy interjúban, hogy ő azért ment jogra, mert neki tökre tetszett a Doktor Szöszi film és ez tök menő meg ilyenek, Dobó Ági (ex-szépségkirálynő) is nyilatkozta már, hogy ő doktornő akart lenni (btw a doktornő megszólítás az orvosi szakmának szól, mert az a szinonímája, nem a doktori címnek, de mindegy, ne is menjünk bele, utána lehet nézni....)

Egyébként NEM, nem akar mindenki az lenni. Sokan akarnak ügyvédek lenni, mert látják a Suits, Law&Order, Legally Blonde, The Good Wife és egyéb filmekben, sorozatokban, hogy sok lóvé, szép luxusautók, jó nők, tűsarkús, tip-top, cicababa ügyvédnők, 10ezer dolláros öltönyös férfiak, nagy üvegablakos irodák stb. És az ügyvédi munkával az átlagember csak ilyen platformon találkozik, holott ez féligazság, és az ügyvédek minimális százeléka él így a való életben (főleg Magyarországon).

Orvosok nagyon kevesen akarnak lenni, mert vagy magad miatt vagy hozzátartozód miatt bemész a kórházba, klinikára, és látod a tulajdon két szemeddel, hogy az életük nem egy Grace klinika vagy Jóban rosszban, hogy a vizsgálóasztalon kefél munkaidőben a főorvos meg a nővér.

Persze, ha meg mernek inni a 24 órás műszakban egy csésze kávét, vagy meg mernek enni egy szendvicset, már véres rongyként néznek rájuk. Én többször jártam kórházban (betegként, medikusként is), és sok lelkiismeretes orvossal találkoztam. Valóban van sok nagyképű tahú, de sok a normális is ás ŐKET kéne megbecsülni (ugyenez igaz az ápolókra is). A magyar valóság az, hogy általában 3 osztályon van egy orvos, egyik helyről rohan a másikra, mert nincs más... Percei jutnak egy-egy betegre, akik emiatt idegesek, türelmetlenek. És nem a beteg, nem az orvos hibája ez; hanem a rendszeré. Na, ennyire akarnak "sokan" orvosok lenni. Vagy ha akarnak is, ennyi tudja elvégezni azt az egyetemet, amit szerintetek divatból is meg lehet csinálni. Bárcsak többen akarnának orvosok lenni, és egy-egy orvosnak jutna elég ideje minden egyes betegére.

2017. júl. 26. 14:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!