Pesti vagy pécsi orvosi egyetem?
Azt a véleményt osztom, hogy ne nézzük le az egyetemet/szakot, amire nem jártunk (ergo másik orvosi egyetemet se), de orvosként ismerek a három másikról hallgatókat, ott végzetteket, szóval mégis hozzászólnék, hisz van némi rálátásom. Ez nem lenézés, csak válasz a két "Pécsről nem hallottam jókat" válaszolónak, elsősorban a debreceninek.
Vicces, mikor egy DOTE-s nézi le a pécsi orvosi színvonalát... (Ismét kiemelném, nem én kezdtem, csak megvédeném az egyetemet, ahol végeztem (nem olyan régen), TÉNYEKRE támaszkodva, nyugodtan utána nézhet, aki szeretne.)
Először is, mit értünk rossz alatt? Azt, hogy túl könnyű, vagy hogy túl nehéz elvégezni? Bár gyanítom, az elsőre gondoltatok. Én pedig a 4 magyar orvosiról csak Debrecenről hallottam rosszakat, ha már itt tartunk, de veletek ellentétben ki is fejtem, nem szeretek vagdalkozni.
Debrecenben az "anatómia szigorlatnak" nem része a neuroanatómia, abból utána van egy kollokvium, míg Pécsen, mivel a sejtbiosz 2 féléves szigorlat, második félévben kezdődik az anatómia, így az csak 3 félév, tehát a neuroanatómia félévében van a szigorlat (mozgásszervrendszer, zsigertan, neuroanat, alapszövettan, szervszövettan, neuroszövettan, teljes Langman könyv, plusz tetemséta, ráadásul már nincs is évközi számonkérés, ami visszajelzés lenne a hallgatóknak, hogy hogyan állnak, ez tovább nehezíti.) Ha jól tudom, Debrecenben a szövettant mindegyik anatómia vizsgán ki lehet váltani (vagy az egész anat vizsgát, ezt nem tudom pontosan), ami Pécsen a szigorlaton 100 akárhány metszet.
Debrecenben olyan, hogy kórélettan nincs, fél éves klinikai fiziológia van, amit szintén ki lehet váltani és kb EKG-zásról szól, annak is az alapjairól. Nem is értem igazából, hogy tanulják a klinikai tárgyakat kórélettan tudás nélkül. Ez a tárgy a másik 3 egyetemen két féléves szigorlat. Csak, hogy érzékeltessem az aggályaimat: anno harmadév végén egy DOTE-s ismerősömmel beszéltünk az EKG-ról, és a WPW szindrómáról azt se tudta, eszik-e vagy isszák.
Ha jól emlékszem még mást is ki lehet váltani Debrecenben, míg Pécsen semmit. Talán egy klinikai tárgy volt, de az első 3 évben semmit nem tudtunk kiváltani, még ha minden ZH max pontos lett, akkor sem.
Hogy ne csak Péccsel példálozzak: míg a SOTE-n az a ZH-k tétje, hogy a hallgató egyáltalán kaphat-e aláírást és vizsgára bocsátható-e, a DOTE-n csak annyi, hogy kell-e vizsgázni vagy kiváltja még szorgalmiban.
No offense, rengeteget kell tanulni Debrecenben is, ott is remek orvosokat képeznek, de amiket fent leírtam, azok tények, akár lepontoztok, akár nem. Utána lehet nézni. Szóval ezek után poénos, hogy a DOTE-s nem tartja elég színvonalasnak a POTE-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!