Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Szerintetek váltsak egyetemet?

Szerintetek váltsak egyetemet?

Figyelt kérdés

Harmadéves vagyok az ELTE jogi karán. Nem érdekel a jog, de már két és fél év így is ráment az állam által fizetett éveimből. Az a baj, hogy nem látom a végét, diplomám még nagyon sokára lesz, ha lesz. A római jogot csak másodévben csináltam meg, mert elsőben nem sikerült, és emiatt már van egy év csúszásom (a jog 5 éves, tehát ezt az 1 évet még az állam fizeti, mert, ugye, 12 félévet fizet). Nem tudom, mennyire érdemes maradnom, kettesekkel átbukdácsolni a nehéz tárgyakon. Tudom, sokan a kettesre hajtanak nálunk is, mert a ketteshez is magasan van a léc, de akkor is, én mégis azt érzem, hogy nem nekem való ez az egész. A maradék vizsgáimra még természetesen ráhajtok most (van még kettő, az egyikből már nem elsőre megyek), de ha valamelyik nem sikerül, én biztosan nem vállalok be még egy év csúszást, hanem búcsút intek a jognak. Csak azt nem tudom, mire váltsak. Olyan macerás már ilyenkor, mert ugye ha átjelentkezési kérelmet nyújtok be valahova, nem biztos, hogy átvesznek. Azért, mert intézménytől függően elég sok feltételnek kell megfelelni (például meghatározott kreditszám félévenként, átlag, stb.). Szerintetek mit csináljak? Az okoskodásokból, hogy miért nem váltottam hamarabb meg miért ide jelentkeztem, nem kérek, köszönöm - ezzel én is tisztában vagyok. Sokkal inkább azt lenne jó kitalálni, hogy hogyan tovább, és milyen megoldások jöhetnek szóba.

Ha megdobnátok egy-két használható ötlettel, tanáccsal, vagy egyszerűen csak van, aki hasonló cipőben jár és megosztaná velem a tapasztalatait, hálás lennék érte.

Köszönet érte előre is.

22/F

2013. jan. 18. 13:25
1 2
 11/19 anonim válasza:
7-es vagyok. Bocs, újra elolvastam figyelmesebben az írásodat. Valóban az orvosihoz elhivatottság kell, de én nem is azt ajánlottam, hogy orvos legyen. Örülök, hogy fiatalon megtért keresztény vagy. Én is. Sok sikert és kitartást a továbbiakhoz. Isten áldjon!
2013. jan. 27. 20:53
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Mármint úgy értitek, hogy fiatal korotokban lettetek keresztények?

Nálam pont fordítva van, kezdek eléggé eltávolodni Istentől és a hitemtől:(

2013. jan. 27. 23:21
 13/19 A kérdező kommentje:

20:53! Örülök, hogy - ha csak ebben a formában is, de - találkoztunk. Jó tudni, hogy vagyunk egy páran. :) Én is Isten áldását kívánom neked.

23:21! Én 16 évesen tértem meg (azaz az életem saját programja átállt Isten programjára), és nem sablonszövegből meg ámításból mondom, de boldog vagyok. Ez az egyetlen értelmes útja az életnek. Ennek a pár évtizednek, amit mi életnek nevezünk, de Isten nélkül csak létezés.

Ha gondolod, szívesen beszélgetek veled. Mondjuk e-mailben, ha itt nem is a legalkalmasabb. :) De ha Pesten laksz, akár találkozhatunk is. De ahogy gondolod. Nem kell semmi rosszra gondolni, tényleg csak segíteni szeretnék, ha úgy érzed, szükséged van rá.

Minden jót neked!

2013. jan. 28. 14:18
 14/19 anonim ***** válasza:
Még vizsgaidőszakban írtad a kérdésedet, amikor a diákok "rinyálni" szoktak:) Örülök hogy a vizsgák letételével eltűnt a szakot váltok gondolatod. Ha humán beállítottságú vagy akkor jobb helyen nem is lehetnél szerintem. Esetleg ha mégis pánikba esel legközelebb és váltáson gondolkozol akkor ne a szakon gondolkozzál, hanem az egyetemen. Nem mindenütt egyforma a kredit rendszer. n pl. a Miskolci Egyetemet ÁJK-t ismerem. (én ugyan nem jogász szakon vagyok hanem igazgatásszervezőn)Itt nem feltétlenül csúszol ha egy tárgyat nem sikerült teljesíteni a mintatantervben előírt félévben. Ha megvan az aláírásod akkor felveheted a ráépülő tárgyat. így van módod behozni esetleg magad ha valamelyik félév rosszul sikerül. Igaz a jogász képzés (vagy a jogi karos képzések)Miskolcon sem könnyűek, de legalább rugalmasabb a rendszer.
2013. febr. 23. 22:15
 15/19 A kérdező kommentje:

Szia! Igen, vizsgaidőszakban mindig fölmerül a váltás, de még a jó tanulóknál is, nemcsak nálam. :) Az van, hogy sikerültek ugyan a vizsgáim, de egyre inkább azt látom jónak, hogy váltanom kell. Az ELTE nagyon kemény, főleg, hogy nem is igazán érdekel a jog, jogesetmegoldás se nekem való. Ezt a félévet még mindenképpen megcsinálom, de erősen gondolkozok a váltáson. Nem tudom, hogy szakot váltsak, vagy csak egyetemet. Ha már 2 és fél évem a jogra ment rá, nem lenne rossz, ha ezt nem kellene csak úgy sutba dobni váltás esetén. Mivel se nem ügyvéd, ügyész, bíró, stb nem akarok lenni, szerintem nem érdemes az ELTE-n kínlódnom. Nem is a joggal lenne az ELTE ÁJK-n a gond, hanem a hozzáállással. Sok hülye tanszék van, és szórják a népet, túl magasan van a léc - szerintem. Egy olyan jogi karra lenne jó átmenni, ahol könnyebben meg lehet szerezni egy diplomát. Szerinted, illetve szerintetek (mindenkinek szól a kérdés:) hová lenne érdemes átjelentkezni? Úgy tudom, nem kell újraérettségizni, amit nem is bánok. Mit ajánlanátok? Debrecen, Győr, Pesten a Károli? Vagy más?

Előre is köszi a válaszokat?

2013. febr. 23. 22:48
 16/19 anonim ***** válasza:
Nos még itt vagyok..Debrecent nem ajánlom. Ugyanolyan rigid a kreditrendszer mint az ELTÉ-n. Elég sok volt debreceni joghallgatót ismerek aki eljött onnan.(meg van még véleményem arról a karról de azt nem írom ki, mert keresztbe lenyelnek a debreceni egyetemisták) Pázmányról hallottam még hogy kemény, és szívatós. Többiről semmi rosszat nem tudok mondani. Szegedet is szokták szeretni. azt viszont tudnod kell hogy ha valahova átjelentkezel ott fizetős leszel, államira nem vesznek át. Legalábbis példát sem tudok hogy valakit államira sikerült volna átmennie. De a tanulmányaidat ne dobd ki a kukába.. az a legrosszabb döntés.
2013. febr. 23. 23:36
 17/19 A kérdező kommentje:

Én szabolcsi vagyok, több osztálytársam ment Debrecenbe tanulni. Míg én sokszor a kettesért küszködtem az ELTE-n, elég demotiváló volt látni, hogy ők meg szerzik az ötösöket meg jó jegyeket a DE ÁJK-on. Ebből gondoltam, hogy nem lehet olyan kemény. A Pázmányt direkt nem is említettem, mert az ELTE után az a második legkeményebb.

Az rendben van, hogy ne dobjam ki az eddigi tanulmányaimat, én nem is akarom kidobni, írtam is. De azt nem fogom tudni bevállalni, hogy költségtérítésesre menjek át, mikor még van három államilag finanszírozott évem. Ezt azért ki kellene használni mindenképpen. Szóval ez 100%, hogy államin nem vesznek át sehova? Milyen már... akkor már végképp nem tudom, mit csináljak... Szar ez az oktatási rendszer úgy, ahogy van.

2013. febr. 24. 13:44
 18/19 anonim ***** válasza:
Nos még éppen időben vagy...adj be egy új jelentkezést valamelyik jogi karra...(én csak rosszat hallottam DE ÁJk-ról, persze a valóságban én nem tapasztaltam meg) A pontjaid amivel felvettek megvannak, ha 2010-ben felvettek az ELTE jogi karára ha jól gondolom te a 2010 általános jelentkezéssel mentél egyetemre. Megnéztem akkor 426 pont volt a határ tehát ettől több pontod van. Simán ha felvettek egy másik jogi karra akkor tudod intézni a kredit elfogadást, és folytatod a tanulást. Akkor államin is maradsz és másik egyetemre is járhatsz. Most gyorsan add be a felvételi kérelmedet!!!!! Ha szabolcsi vagy és akkor szerintem ME vagy DE (ha megbízhatósak a forrásaid és csak én találkoztam olyanokkal akiket nem tetszett a DE jogi kara..)
2013. febr. 24. 14:26
 19/19 A kérdező kommentje:
Áááh, nem tudom már, mit csináljak... igen, 2010-ben érettségiztem, akkor kezdtem a jogot. Kapkodni most biztos nem fogok. Nem igazán értem, hogy mikor maradhatok államin, mikor nem, ennek komolyan utána kell majd érdeklődni, ha valóban váltásra kerülne sor. Nem tudom, mit kezdjek magammal. Egy biztos: nem érdekel a jog, és minek küszködjek vele, ha nem is benne fogok dolgozni. Biztos, hogy lesz valami megoldás.
2013. febr. 24. 16:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!