Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Nem késő elkezdeni a biológia...

Nem késő elkezdeni a biológia szakot?

Figyelt kérdés
27 éves leszek és jövőre szeretném elkezdeni Szegeden a biológia szakot levelezőn, állami finanszírozáson. Van már egy kommunikációs diplomám(de hogy minek) és a boldogságot nem ebben, hanem a biológusiban látom. A vágyam,hogy mikrobiológus vagy neurobiológus legyek. Megbántam,hogy erre a büfészakra mentem, de most készen állok arra,hogy merőben mást tanuljak,mint eddig. Persze hátrányban vagyok azokhoz,akik már 26 évesen elvégezték az egyetemet, de én remélem,hogy kapok egy kis bátorítást, mert sajnos pályát tévesztettem és nagyon megbántam, hogy egy "fölösleges" végzettséget szereztem,hiszen én mindig is ezt akartam.
2009. aug. 27. 10:55
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:

Ismered a mondást, jobb későn mint soha :)

Ha vigasztal a tudat, én is ismerek jópár embert, akik az életük jó részét "büfészakon" töltötték és mostanság jött meg az eszük.

Nálunk az egyetemen rengeteg az olyan külföldi, akik 24-25 évesen kezdik a 6 éves képzést, mert előtte katonáskodniuk kellett.

Nem ismerem jól a biológus képzést, de a mikrobiológus és neurobiológus nem mesterképzés? (mert akkor neked is le kell húznod öt évet. Még mindig zárójelben hozzáteszem, hogy az orvosin is van mikro- ill. neurobiológia tárgy, és ha az tetszik, lehet menni Phd-zni az intézethez...)

2009. aug. 27. 12:34
 2/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm! :) A mikrobiológia mesterképzés valóban, előtte ugye az alap biológia szakra kell menni,tehát 5 év,míg képzett biológus lesz valaki. De ez már nem érdekel, meg akarom csinálni,nagyon eltökélt vagyok, még a főiskolai éveim alatt is ezen ábrándoztam, csak már nem akartam abbahagyni a fősulit. 32 leszek mire elvégzem, de ha azt nézem,hogy mennyi van még nyugdíjig, nem is olyan rossz a helyzet. :) Sokan doktorálnak utána, s így önálló kutatásokat is lehet folytatni. Visszafordítani nem tudom sajnos az időt, de tényleg eltökélt vagyok és nem akarom,hogy 30 évesen meg azt mondjam,hogy a fenébe, miért nem kezdtem el az egyetemet 27 évesen.
2009. aug. 27. 13:36
 3/21 A kérdező kommentje:
Egyébként azon is gondolkodtam,hogy orvosira megyek, de ahhoz már tényleg idős vagyok és mellette nem tudnék dolgozni, s nem lehet, hogy 6 évig csak a tanulással foglalkozok. Anyagilag különösen nem érné meg, még úgy sem,ha az ösztöndíjat nézem.
2009. aug. 27. 13:41
 4/21 anonim ***** válasza:
100%

Szegeden vagyok, biológus. Végigjártam az 5 évet, bukás nélkül, 4-es átlaggal, PhD-tam, majd rengeteg segítséggel, megalkuvással és néma elviseléssel most kaptam 2 azaz kettő éves szerződést, miután 1 évig félfizetésért dolgoztam teljes munkaidőben. És baromi szerencsém volt. Tanítok, kutatok, doktorit írok, titkárnőt és laborasszisztenst játszom egyszemélyben. Mégis csak azért maradhatok, mert pont most nyertek egy pályázatot. Két év múlva fogalmam sincs mi lesz velem, 30 leszek, diplomás, tapasztalatokkal, és állás nélkül. Az évfolyamtársaim kb negyede (20 fő) maradt a szakmában, a többi állást se kapott, még PhD helyet se nagyon - jelentős részüket az orvos és biológus szülők gyerekei teszik ki. A barátnőm 3 éve folyamatosan biológus állást keres, az egész országot bejárta már.

Jelenleg és már 3 éve 200 feletti az első éves biológia szakos hallgatók száma, idén, úgy tudom 260 lesz + a levelezősök. Szerinted hova fog ez a többszáz ember kerülni, ha végez?????? Állásba?????

Ha a szüleid orvosok, vagy a legjobb barátaik az egyetem professzorai, gyere biológusnak, van olyan elsős is, aki 40 éves; azonban ha nem ilyenek a szüleid (a gazdagság nem számít, csak a befolyás), akkor pont annyit fog érni ez a diplomád, mint a büfészakos. Én is biológus akartam lenni egész életemben, de soha nem kezdeném újra!!!!

2009. aug. 27. 14:02
 5/21 A kérdező kommentje:
Nem tudtam,hogy ennyire elkeserítő a helyzet. :( Sajnos nekem nincsenek befolyásos szüleim, igazából apukám sincs már.:( Nem tudom egyszerűen akkor,hogy biológia, természettudományi beállítottsággal hova,melyik szakra lehetne akkor menni? A másik lehetőség,hogy csillagász legyek, de azzal se nagyon lehet picinyke országunkban szerintem elhelyezkedni. Hát, tényleg nem tudom most már akkor. :( Köszönöm az őszinteségedet.
2009. aug. 27. 14:12
 6/21 anonim ***** válasza:
Csak ennyit tehettem érted.... Ha tényleg ezt akarod, van pénzed rá, akkor gyere, próbáld meg. De ha van egy biztos állásod, azt semmiképpen ne add fel miatta!
2009. aug. 27. 14:16
 7/21 anonim válasza:

Én meg azt mondom, hogy semmivel sem könnyű manapság elhelyezkedni! Teljesen mindegy, hogy mit tanul az ember!

Miért? Szerintem jogászokból és közgazdászokból speciel sokkal több van.

És teljesen mindegy, hogy mit tanulsz, ha nincs ismeretséged...

Na mind1. Én is biológusi képzésen gondolkodom,most jelenleg teljesen más a szakmám, és nagyon megbántam, amit választottam, ahogyan a kérdező is...

De már elhatároztam, hogy senki véleménye nem fog érdekelni, mert úgyis mindenki mást mond...

Akkor meg? Nem mindegy?

2009. szept. 13. 14:25
 8/21 anonim ***** válasza:
A 08-27 14:02-es nagyon jól leírta a helyzetet. Én biológus vagyok PhD-vel, publikációkkal, lassan egy éve nincs munka.Ráadásul ez egy dög unalmas monoton szakma. Elhelyezkedni gyakorlatilag lehetelen, pénz keresni meg még inkább. Semmit nem számít a tudásod vagy a képességed csak az ismeretség. Tehát ha van eszed és tanulsz más kárán még azt a szót is elfelejted hogy biológia. A csillagász legalább szép de szerintem azzal sem kapsz munkát. Menj inkább fizikusnak, geológusnak, vegyésznek bármi másnak de ne biológusnak. Undorító szakma. Egyébként a koroddal nincs semmi gond bármit elkezdhetsz, és amit lvégeztél büfészak az is többet ér mint egy biológus diploma.
2009. nov. 25. 15:00
 9/21 anonim válasza:

Nekem meg értelmes , fiatal biológusra, mikrobiológusra lenne szükségem gyártáshoz, fejlesztéshez. portáptalaljok gyártása ,fejlesztése, minőségvizsgálata stb

Ha van olyan aki Budapesten ilyen lehetőséget keres az ne habozzon, irjon

support@nebotrade.hu cimre

2010. aug. 18. 09:32
 10/21 anonim válasza:

Hogy döntöttél végül? :)

Nagyon kíváncsi vagyok!

Én Biológus BSc-t végeztem, most Élelmiszerbiztonsági-és minőségi mérnök MSc-n vagyok. Én nem bántam meg a biológus alapdiplomát. Szerintem ez sem rosszabb, mint bármelyik más szakma manapság. És ha egyszer ez az álmod? És azt kell mondjam, elég sok álláshirdetést is láttam...

2010. nov. 29. 02:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!