Leendő orvostanhallgatók, ti hogyan viszonyultok a mostani helyzethez?
Szerintem mindig is pár fokkal nehezebb utat jártak az orvosok, de erre a hazai helyzet még egy lapáttal rátesz. Gondolok itt a tandíjra (ami szemét módon behajtanak ha el akar menni az illető), erre a jól megszorongató új egyetemi rendszerre, ahol az átiratkozás, az évismétlés már nem olyan egyszerű. És nem utolsósorban a kezdő és a további fizetés méltatlanságára, a szerintem küzdelmes életúthoz képest. Nem szaporítom tovább a szót, úgyis mindenki érti miről beszélek.
Arról kérdezném az erre a pályára készülőket, hogy ők milyen érveket tudnának nekem erre felhozni pro és kontra? Mert bevallom, én kicsit eltántorodtam tőle és kezdek más szakirány felé nézelődni (pl. bionika,biomérnöki) ami még határterület elvileg, de talán mégis könnyebb lesz végigcsinálni és utána folytatni vele az életet.
Szóval minden véleményt szívesen hallanék, teljes részletességig, hogy ki hogyan gondolkodik erről a témáról, aki érintett benne közvetlenül/közvetetten. Mindent szeretnék hallani, konkrét egyetemek és városokat, hogy ki szerint melyik a jó, miért jó stb.
Előre is köszi.
"már csak dacból sem- szeretném egy ötös BMW árát valakinek így kipengetni."
Ne haragudj de az adófizetők sem akarnak egy ötös BMW árát költeni a te tanulmányodra, hogy külföldön hasznosítsd, és ne őket gyógyítsd.
"Ne haragudj de az adófizetők sem akarnak egy ötös BMW árát költeni a te tanulmányodra, hogy külföldön hasznosítsd, és ne őket gyógyítsd."
Hagyjuk már ezt a szöveget.
1. Az én szüleim is ugyanúgy fizettek adót.
2. Az oktatás befektetés. Elég nevetséges, hogy az állam ezt nem ismeri fel. Az úgy k.vára nem működik, hogy ad cseszett 90 ezer forintot 6 év tanulásért, és azon hisztizik, hogy márpedig itt kell maradni. Adjon normális fizetést, és akkor majd itt maradnak az orvosok.
1: A szüleid adója szerinted elég a te tanulásodra és az ő jövőbeli nyugdíjukra + plusz egyéb ellátásokra
2:Az oktatás pontosan ahogy mondod befektetés, hogy jó kereső adófizető állampolgár legyen.
Én is tanultam 12 félévet és összesen nem kaptam 90000 Ft.-ot, kötelező nyári gyakorlat után sem kaptam semmit.
12x9(mondjuk a nyárt ne számoljuk)=108x90000=9720000 Azért ez annyira nem nevetséges.
3-mas válaszoló vagyok.
Én magam is külföldre készülök, de nem az orvosok helyzete miatt, akkor is kimennék, ha kukás lennék vagy akármi más . Nem azért tanultam nyelveket, hogy azok után itt rostokoljak. Én világot szeretnék látni, új embereket, új kultúrát megismerni és vhogy már kezd elegem lenni abból, hogy itt mindenki csak megszól, ha mondom: külföldre megyek. Nem kell aggódni, majd vissza fogom fizetni a tandíjat, mert külföldön megbecsülik az orvosokat. Nekem ez a legnagyobb bajom ezzel az országgal. Hogy az orvos az kontár, az orvos az hentes, az orvos bunkó, az orvos elvárja a hálapénzt, az orvos bekaphatja. Ez a hála b@sszus azok után, ha valakinél diagnosztizáltál időben egy amúgy elég súlyos, netalántán halálos betegséget, de ugyanezt kapja szerencsétlen doki, ha valakinek az életét menti. Komolyan itt Mo-n még egyszer nem láttam olyat, hogy vki hálásan megy megköszönni a dokinak a segítséget. Ellenben minden áldott nap hallom, hogy minden orvos de bunkó, de ilyen de olyan. Hát köszi.
Illetőleg volt az az eset, hogy fiatal rezidens lány félreértelmezte a készüléket, ami magas vércukorszintet jelzett, de ennek ellenére cukros vizet itatott a pácienssel. És akkor itt szeretném leírni, hogy felsőfokú angol nyelvtudással a "Hi" jelzésről kb utoljára jutott volna eszembe az, hogy "high" akar lenni. És szegény csajt is össze vissza hurcolják. Az ilyen beteg is aztán elmehet a francba már elnézést. Mert ez messze nem az orvos hibája volt. De este mikor benyomom a híradót, majd mindennap hallani olyat, hogy beperlik az orvost, mert mondjuk vki belehalt a szülésbe. És mikor kiderül, hogy nem is az orvos hibája volt, a család akkor is perel jobbra balra, meg fenyegeti szerencsétlen dokit. Megtörtént eset, épp itt a közelünkben. Ezek után egyébként, ha normális fizetést adnának se maradnék itthon. Nem azt akarom, hogy a talpamat nyalják, de ha már vkinek az életét megmentem, akkor legalább egy köszit böfögjön oda, vagy mi. Bocsánat, ha kicsit vulgáris vagyok, de ez a téma mindig is nagyon fel tudott háborítani :D
Én nem tartom hülyeségnek a "röghöz kötést", valahol megértem, az ember így vagy úgy, de igenis fizesse vissza a taníttatására szánt pénzt. Nem mellesleg megjegyezném, hogy egyes orvosok, már néhány év után visszatudnák fizetni, ha pl csak a bőr vagy nőgyógyászomra gondolok, akik 10 percenként keresnek egy 5-öst! :) Nem bántani akarom őket, eszemben sincs, eleget tanultak azért, hogy megérdemeljék, a nagyobb problémának azt tartom, hogy olyan orvosok alig kapnak valamit, akiknek azért kicsit nagyobb nyomás van a vállán. Pl. mentősök, sürgősségi orvosok, sebészek, stb. Igenis felháborító, amikor bemegyek a kórházba, ahol minden ágy foglalt, szeretném megtudni mi a helyzet a bent fekvő családtagommal, de se egy ápolót, se az osztályon dolgozó EGYETLEN orvost nem lehet elcsípni, mert nem látnak ki a munkából. Persze, hogy bunkó, hogy lekezelő, hogy elküld mindenkit melegebb éghajlatra, hogy ideges, stresszes, stb stb. Mindezek mellett természetesnek tartom azt az intézkedést, hogy az egészségügyi dolgozókat itthon kell tartani, de persze nem így, illetve nem csak így... (gondolok itt fizetés optimalizálásra).
Megmondom őszintén engem sosem vonzott a szakma, viszont azzal a válaszolóval nem értek egyet, aki azt mondta, hogy az orvos kezei között meghal valaki és hát istenem. Ha az én édesapám lett volna az az idős ember, akivel a magas vércukra ellenére egy ORVOS cukros vizet itat, én is pereltem volna, ahogy engem is be fognak perelni, ha valakire rászakad egy általam épített építmény. Egyszerűen ez egy olyan munka, ahol az ember felelősséggel tartozik a betegeiért. Nyilván nem lett volna szabad egyedül hagyni ügyeletesként egy kezdőt, de valljuk be azért orbitálisan nagy hibát követett el, ami nyilván örökre rányomja a pecsétjét az életére, de sajnos ez van. A családtagok is elmondták, hogy nem rá haragszanak, hanem a rendszerre, hogy megengedték, hogy kezdőként egyedül vezesse az ügyeletet. Az orvoslás pont nem az a szakma, ahol lehet hezitálni és próbálkozni. Döntesz, cselekedsz és vagy sikerül vagy nem, viszont a döntéseidért mindig vállalnod kell a felelősséget!
Én építőmérnöknek tanulok, ugyan közvetve, de nálunk ugyanez a helyzet! Soha senki nem fogja megkérdezni, hogy mi történt, amikor azt az utat vagy vasutat, esetleg hidat terveztem, csak azt fogják látni, hogy ha az beszakad/leszakad, akkor meghalt 4-5-15, vagy akárhány ember és ez az én lelkemen szárad, mert én számoltam el valamit a tervezés során és igenis kőkeményen felelnem kell nem csak annak az x embernek a haláláért, de nem kevés anyagi kár is ér valakit nyilván, azért is én vagyok a felelős!
Aki ilyen pályára adja a fejét, az viselje a döntéseinek a következményeit. Mindezek mellett amondó vagyok ezzel a rendelettel nincs semmi gond. Ha külföldre megy valaki, az röhögve fogja kicsengetni a tandíjának az árát, aki itthon marad, annak így is úgy is vonják az adóját... Abban egyetértek, hogy a fiatalokat csalogatóbb fizetésekkel kellene itthon tartani, nem így, de kétlem, hogy ez a rendelet megállítana amúgy bárkit is, ha menni akar!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!