Ezek közül minek érdemes tanulni? (biológia irányúak főleg)
17/L vagyok, szeptemberbe leszek 11.-es és nem tudom még, hogy hova menjek. Magyarból 5-ös vagyok, töriből 4-es, fizika 4, kémia 4, matek 4, (utolsó 3 alulról közelítette a 4-est) biosz 5, infót csak tavaly tanultam. Ezek amik esetleg fontosak lehetnek.
Amit szeretnék, hogy ne egy általános szöveget írjatok, hanem inkább külön-külön mindegyikről, hogy:
-elhelyezkedési lehetőségek
-fizetés
-bekerülés, nehézség
-stb:D
És tudom, ne a fizetés alapján döntsek, de ezek érdekelnek, úgyhogy itt már az sem egy utolsó szempont.
-GYÓGYSZERÉSZ: ez áll nálam az 1. helyen, nagyon-nagyon szeretném, de kémia emelt nem hiszem, hogy jól menne. Meg eddig nem is érdekelt a kémia, nem is tanultam rá sokat, szóval fakton nagy hátrányban lennék a többiektől, akiknek a többsége azért jó benne és eddig is érdekelte. Fizika emeltet meg nem szeretnék, egyetemen úgyis a kémia fog jobban kelleni. Biosszal nem hiszem, hogy lennének problémáim.
-GYÓGYTORNÁSZ: hát, nem lelkesedek érte túlzottan, de valamennyire tetszik. Elhelyezkedéstől félek, meg hogy keveset keresnek.
SEJT ÉS MOLEKULÁRIS BIOLÓGUS: mit csinál pontosan? Mert az ilyen bioszos kutatómunkák nagyon tetszenek, csak nem tudom, mennyi itt a kémia. Elhelyezkedés?
MOLEKULÁRIS BIONIKA: azt olvastam, hogy itt a matek-fizikára nagyon nagy hangsúly fektetődik, azért az nem biztos, hogy jó lenne. Inkább a "bioszosabb" dolgok érdekelnének.
GENETIKUS: itt meg olvastam, hogy ahhoz, hogy az emberi részével foglalkozzak, ahhoz orvosi kell, de oda nem szeretnék menni, mert hosszú a képzési idő(+emelt kémia oda is...:D) A másik része meg inkább az állato-növény részével foglalkozik(tényleg???) és ahhoz meg biológia szakra kell menni, de az meg azért nem tetszik, mert a biosz növény-része egyáltalán nem érdekel.
-PSZICHOLÓGUS: nehéz lenne elhelyezkedni szeritnem
-PSZICHIÁTER: szintén orvosi...
-valami a nyelvvel: ez már nem annyira ide tartozik, de jó a nyelvérzékem, csak ezzel magában sajnos nem sokra megyek. Ilyen TOLMÁCS, FORDÍTÓ úgy tudom elég húzós és ott sem olyan könnyű elhelyezkedni (tudom, sehol sem, meg ki tudja, mi lesz még később...)
Molekuláris bionika szakra fog menni egyik ismerősöm: nagyon kemény matek ( első félévbe csak az) meg fizika bioszra nem fektetnek nagy hangsúlyt csak az idegi működések stb.. valamint kemény kémiai is van.
Én szeptemberbe kezdem egyetemet és engem is nagyon érdekel a biológia, és SZTRE jelentkeztem biológia szakra ( majd sejt és mol. biológusra szeretnék szakosodni). Ha tudzs tanulni akkor ajánlom a biológia szakot mert az elmondások szerint nagy a hajtás. Itt is lesz kémia hiszen anélkül nem érthető meg :D Amugy genetikusra is tudsz szakosodni biosz szakról ha jól tudom.
Remélem segitettem :) Molekuláris biológusokat szerintem keresnek ezerrel , debrecenbe most épült vmi kutató központ , na meg persze a gyógyszergyárak is keresik őket.
És akkor molekuláris biológus. Mit csinál? Ok, találtam neten anyagot, de leegyszerűsítve csak pár mondatban el tudná valaki mondani?:D
És hova kell menni, hogy azt tanulhassam? Biosz-kémia-fizikaé-matek mennyire kell?
molekuláris biológia főleg a különféle sejteken belüli interakciók és szabályozásuk megértésével foglalkozik, beleértve a DNS, RNS és a proteinszintézist is.
A területnek több átfedése is van különösen a genetikával és a biokémiával és sejtbiológiával. Matek annyira nem kell de minden egyetemen tanitanak szinte matekot ami nem középiskolai szintű persze. Kémia keményen de persze biológia szakról van szó ezért a biosz a leghangsúlyosabb. a fizika is esszenciális a biológia megértéséhez ez a 3 Bárhova is mész Összefügg :)
Gyógyszerészként jó fizetésed lenne, keresett szakma, de tömény kémia, szóval ha nem szereted a kémiát, oda ne menj.
Gyógytornász, hát a fizetés a nullához konvergál.
Bionika: Tömény matek, és fizika, illetve leginkább elektronika. Biológiához annyira nincs sok köze, inkább infó-műszaki jellegű.
Pszichológus: Nehéz bekerülni egyetemre, és a kereset sem a legfényesebb a karrier kezdetén, de egész jó szakma. Viszont ehhez elhivatottság kell. Pszichiáter szintúgy.
Láttam hogy írta vki a biomérnököt, de az tömény kémia. Nem értem miért ajánlgatja ezt mindenki. Persze ott is van enzimológia, meg mikrobiológia, de nem annyira kutatás központú, hanem az ipari felhasználással foglalkozik.
A biológia szak tűnik talán a legjobbnak. Sok szakirány van, amiből válogathatsz.(IDEGTUDOMÁNY és HUMÁNBIOLÓGIA; MOLEKULÁRIS GENETIKA, SEJT- és FEJLŐDÉSTUDOMÁNY; MOLEKULÁRIS, IMMUN- és MIKROBIOLÓGIA; NÖVÉNYBIOLÓGIA; ÖKOLÓGIA, EVOLÚCIÓ- és KONZERVÁCIÓBIOLÓGIA) Viszont ha biológiára mész, ugyan úgy tanulnod kell minden témakörből, hogy aztán felvegyenek PhD-re, de a leghangsúlyosabb persze a szakirányod tantárgyai.
[link] Itt a "középiskolásoknak" címszó alatt találsz egy nagyon jó bemutatót a szakról.
Genetikával biológusként is ugyan úgy foglalkozhatsz, humángenetikával is, az orvos-genetikus az inkább gyógyászattal foglalkozik, nem feltétlen kutatással. Kifejezetten érdekes téma, külföldön, ahol, jobbak kutatási a körülmények, rengeteg lehetőség van benne.
A molekuláris biológia, elég erősen kémiás, mivel hogy pont a kémiával foglalkozik az élő rendszerekben. Ellenben rengeteg lehetőséget tartalmaz, ráadásul ez a tudományág erősen fejlődésben van. A biotechnológia már most is egy fontos terület, és ez a későbbiekben csak tovább fog erősödni, a biotechnológia területén pedig szükség van molekuláris biológusokra is. Viszont ez erősen kémiás.
A sejt, illetve molekuláris biológia megint csak remek dolog. Kémia ehhez is kell, de valamivel kevesebb mint a molekulárishoz. Kutatás területén itt is jó lehetőségek vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!