3-as matek érettségivel érdemes megpróbálni a közgázt?
Ha 3-as lesz a matek érettségim (4-es a cél) akkor is érdemes még megpróbálni? És 4-essel?
Mi a véleményetek?
Vagy olyan nehéz, hogy csak az 5-ösöknek érdemes?
Én meg szeretném érteni, és nem vagyok lógós sem. Engem csak az kedvetlenített el, hogy sokak szerint 4-es matek érettségivel sem érdemes a közgáznak nekiállni, de pont emiatt nem tudom, nincs ismerősöm aki odajárt volna.
Valaki nem jár közgázra??
Tudom, hogy nagyon nehéz a matekot megérteni, de 3-as vagy 4-es matek középszintűvel ténylegesen csak "egy próbát megér" kategóriával lehet elkezdeni az egyetemet?
Mert én úgy vagyok a matekkal, hogy van olyan feladat, amihez neki sem tudok állni, egyes feladatokat meg tudok csinálni, másokon meg sokat kell gondolkodjak és vagy jó lesz vagy nem.
Ez elég valamennyire az egyetem elkezdéséhez (mondta vki hogy mindent elölről tanulnak), vagy ez édes kevés, és felejtsem el?
Én még mindig azt mondom, hogy bízzál kicsit jobban magadban! Esetleg tegyél fel egy kérdést kifejezetten közgázosoknak, hogy milyen náluk a matek, mennyire lehet megmaradni ott.
Én egy valamit tudok. Nekem anno mindenki megmondta, hogy nő vagyok, gimiből jövök, még közöm nincs a szakmához, még is mérnökire megyek... az első félév végén elfogok vérezni. Most ott tartunk, hogy köztársasági ösztöndíjasként haladok gőzerővel a diploma felé és imádom azt, amit csinálok/csinálni fogok!
Ha van egy elhatározásod, ami mellett kiállsz és megteszel mindent a cél érdekében, akkor menni fog. Ha úgy vagy vele, hogy neked ez úgysem fog menni, a többiek is megmondták, akkor inkább ne is kezdj bele!
Ha leülsz és eleget gyakorolsz, ha szükséges eljársz tanárhoz, vagy egy jobb matekos felsőbb éveshez korrepetálásra, akkor menni fog, ez ilyen egyszerű, hidd el nekem! Minden csak eltökéltség kérdése. Ha akarod, akkor tenni fogsz érte annyit, hogy addig mész, amíg meg nem érted és jobban nem megy, ha nem akarod, akkor ne is kezd el!
Egyébként hülyeség az, hogy pl jogon csak magolni kell, mert azért ott sem árt, ha nem csak 3 napig tudod azt, amit tudni kell, hanem esetlegesen életed végéig. Ergo fel kell fogni ésszel, hogy mit is jelent az, amit tanulsz, nem csak benyalni. A matek is ilyen. Van olyan része, amit csak be kell magolni, pl összefüggések, képletek, definíciók, de nem csak magolni kell, hanem megérteni is, hogy alkalmazni tudd ezeket utána. Az életben nem fogod használni, de tornázik egy kicsit az agyad.
Kérdező, ugyan ezzel a problémával vagyok én is.
Elkezdtem az emberi-erőforrás szakot, de az analízis dög nehéz, a tanár pedig el sem magyaráz semmit, csak felolvassa a tananyagot a tábláról.
Én eldöntöttem, hogy hagyom a csudába az egészet, mert nincs felesleges 50.000ft-om hogy eljárjak minimum 20 órát matektanárhoz ráadásul a diploma értéke a munkaerőpiacon a semmivel egyenlő és akkor még nem beszéltem arról ha meg is szerzed a diplomát, akkor nyelvvizsga hiányában nem kapod meg.
Jobban teszed te is, ha inkább emeltezel angolból és találkozunk a jogi egyetemen, engem is a jog érdekel jobban, mint ez a baxakodás ezzel a sok felesleges képlettel.
Mellesleg csak nézz rá erre...most komolyan te tudnád ezeket alkalmazni?
És ez még csak a parciális integrálok, a definíciókat még nem is láttad és nem láttad még a határozott integrált, továbbá csapd hozzá a közgazdasági számításokat, mint bérköltség, bérhányad, nettó elábé, bruttó elábé, pénzügyi számítások: jövőérték, jelenérték, kamatos kamat, adó elszámolás, FIFO, cashflow...stb stb nyalánkság.
ahol matek van, ott van pénzügyi számítás, van gazdasági számítás, sőt még könyvelés is, főleg gazdálkodás-menedzsment szakon és nem csak analízis.
anal 1 és 2 csak BME-n van vagy ELTE-IK-n, de ott csak 2 félév és jónapot, mátrix számok, val.számítás, integrálás, deriválás és jónapot...
...de ez mérnök informatika, amiből még megélni is lehet.
Többnyire több a programozás és a hálózati ismeretek.
Vagy pedig marad a jogi egyetem, ami igaz hogy 10 félév, de harmad évesként már mehetsz irodába és nem csak nappalisokat vesznek fel, hanem levelezőst is és kapsz fizetést is és mellette hagynak suliba is járni.
Az pedig nem teljesen igaz, hogy te neked aztán az összes jogszabályt a fejedben kell legyen, meg kell tanulni azokat használni és alkalmazni, a matematikában viszont ha nem emlékszel egy vesszőre, vagy pontra vagy akármire, akkor szevasz rossz a képlet amit használsz és az egész számítás, amit elkezdtél kuka.
Ami fontos a jogban a Polgári perrendtartás, a ptk bizonyos jogszabályi ismerete és az eljárásjogi szabályok, és a szakterület amire specializálódsz: családjog, üzleti jog, környezeti jog, bank jog, értékpapír jog stb.
Jogi diploma pedig univerzális, minden multi cégnél szükség van jogtanácsosra, jogi diplomával, szinte minden céghez felvesznek.
És az egyik seggelős (jog), a másikhoz meg kell külön tanár is (matek).
Hajrá dönts okosan (K&H)! :D
Üdv, szép napot!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!