Extrém a helyzetem, hol tanuljak? Kétségbe estem, mindenki mást mond.

Figyelt kérdés

A történetem nem hétköznapi, előre kérek mindenkit, hogy aki szidni akar, az inkább lépjen tovább.

Az általános iskola első 7 osztályát Miskolcon jártam ki, majd Budapestre költöztünk. Itt csatlakoztam a nyolcadikhoz.

Egy 5 évfolyamos gimnáziumban folytattam a tanulmányaimat, de idő közben gyermekem született.

A kilencedik és a tizedik évfolyamot is magántanulóként csináltam meg, utána Angliába költöztem a családommal, és az iskola félbeszakadt.

Nemrég jöttünk vissza, a fiam elkezdte az ovit, én pedig szeretnék tovább tanulni.

Cukrász szeretnék lenni, de a közelben nem indítanak sajnos. Úgy érzem, nem szeretném vállalni, hogy napi 3, 3 és fél órát utazok, mert bár én még bírnám, de a családom nem, és minden körülmények között előtérbe helyezem azt, hogy a fiamnak mi a legjobb.

A közelben van lehetőségem szakácsnak tanulni, ami afféle B. terv. Nem az álomszakmám, de úgy érzem, elélnék vele.

Ez esetben szakmám lenne és érettségim (egyelőre) nem.

A másik lehetőség, hogy gimibe menjek vissza, ami közvetlenül mellettünk van és először érettségizzek le, azután még elmehetek szakmát tanulni felnőtt képzésben.

Jelenleg ezt tartom a legjobb megoldásnak, de nem tudom, hogyan valósítsam meg.

Azt mondják, járjam újra az egészet 4 év alatt, de én úgy érzem, nem csak képes lennék rá, de jobban is járnék, ha magántanulóként megcsinálnék egy év alatt kettőt.

Ti mit tennétek a helyemben?

Előre is köszönöm a hasznos válaszokat!

L/19

2011. febr. 20. 22:18
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem érettségit mindenképpen szerezzél. Az, hogy visszamennél a középiskolába és nappali tagozaton tanulnál, az szerintem nem jó ötlet, mert egyáltalán nem biztos, hogy sikeresen be tudnál illeszkedni, kinéznének, esetleg piszkálnának is, ami nehezítené a tanulásodat, és esetleg elvenné a kedvedet mindenképpen.

Szerintem légy magántanuló vagy estin fejezd be, de mindenképpen csináld meg.

A cukrász jó ötlet, ha szívesen csinálnád, de ha nem indul a közeledben és szeretnél ott maradni, ahol most vagytok / nincs lehetőség a közelben, akkor lehet, hogy ezt a kérdést még egyszer át kéne gondolni, hogy mi lenne akkor a célszerű.

Amúgy nagyon figyelemreméltó az, hogy ennyire szem előtt tartod a családodat ilyen fiatal létedre!

2011. febr. 20. 22:31
 2/6 anonim válasza:
100%
Hát, szerintem semmiképp ne járd újra a négy évet, ha már kettő megvan...az embernek nincs annyi felesleges ideje. Az viszont jól hangzik, hogy két évet egy év alatt megcsinálsz, bár nem lesz könnyű. Mondjuk ha előre elkezdenél rá készülni szeptemberig, akkor sikerülni fog. Ha pedig cukrász szeretnél lenni, ne add fel, mert egyáltalán nem mindegy, hogy milyen munkát végzel mondjuk életed végéig. A szakács szakmát én annyira nem ajánlanám, mert az én párom az, de nem egy könnyű dolog. Ha vendéglátásban dolgozol, későn érsz haza, szagos vagy, nincsenek ünnepek, és az egy kisgyermekes nőnek nem a legideálisabb. Ha meg iskolai menzán vagy, a fizetésből kb. éhen lehet halni.
2011. febr. 20. 22:34
 3/6 anonim ***** válasza:
A helyzeted valóban nem egyszerű, és te valószínűleg jobban átlátod, mint mi, válaszadók. Az elsődleges mindenképp egy érettségi (anélkül gyakorlatilag fizikai munkásnak sem vesznek fel). Ha csak abból indulunk ki, hogy megszakítottad a gimit, akkor letehetnéd az osztályozót az első 2 évből, aztán 11-nél folytathatnád. De, ha úgy érzed, hogy magánba meg tudod csinálni a 2 évet 1 alatt, akkor vágj bele, és csak utána tanulj szakmát. Hátha miután leérettségiztél, szerencséd lesz, és indítanak tanfolyamot a közeledben, akkor azt is csinálhatnád, amit szereznél, szóval mindenki jól járna.
2011. febr. 20. 22:34
 4/6 anonim ***** válasza:
Szerintem nagyon jó, amit kigondoltál, csak 1 apró észrevételem lenne. Én a helyedben nem akarnám ennyire bezsúfolni az érettségit és az utolsó 2 évet együtt 1 évbe. A 9-10. évfolyamot nem fogadják el amúgy?
2011. febr. 20. 22:54
 5/6 A kérdező kommentje:

Jaj, azt elfelejtettem leírni, hogy természetesen elfogadják a kilencedik és tizedik évfolyamot, de nemhogy most, akkor sem tudtam belőle egy kukkot sem, afféle kegyelemjegyek voltak.

Nem szeretnék arra alapozni semmit, mert csak szenvedés és bukdácsolás lenne az egész, meg egy rossz élmény.

Nagyon szépen köszönöm az eddigi válaszokat, mindegyik nagyon hasznos volt. Ment értük a kezecske!

2011. febr. 20. 23:11
 6/6 anonim válasza:

Szia.

Szerintem is először mindenképpen érettségit szerezz. Ha az megvan, még van időd gondolkodni, milyen szakmát szeretnél. Cukrász vagyok, ki nem állhatom a szakmámat, az egész kihasználás, rengeteg a munka, vagy ha keveset dolgozom, nagyon kevés a fizetés is. De az egész vendéglátás ilyen. Jól gondold meg, míg leteszed az érettségit, lesz időd eldönteni.

2011. febr. 21. 17:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!