Extrém a helyzetem, hol tanuljak? Kétségbe estem, mindenki mást mond.
A történetem nem hétköznapi, előre kérek mindenkit, hogy aki szidni akar, az inkább lépjen tovább.
Az általános iskola első 7 osztályát Miskolcon jártam ki, majd Budapestre költöztünk. Itt csatlakoztam a nyolcadikhoz.
Egy 5 évfolyamos gimnáziumban folytattam a tanulmányaimat, de idő közben gyermekem született.
A kilencedik és a tizedik évfolyamot is magántanulóként csináltam meg, utána Angliába költöztem a családommal, és az iskola félbeszakadt.
Nemrég jöttünk vissza, a fiam elkezdte az ovit, én pedig szeretnék tovább tanulni.
Cukrász szeretnék lenni, de a közelben nem indítanak sajnos. Úgy érzem, nem szeretném vállalni, hogy napi 3, 3 és fél órát utazok, mert bár én még bírnám, de a családom nem, és minden körülmények között előtérbe helyezem azt, hogy a fiamnak mi a legjobb.
A közelben van lehetőségem szakácsnak tanulni, ami afféle B. terv. Nem az álomszakmám, de úgy érzem, elélnék vele.
Ez esetben szakmám lenne és érettségim (egyelőre) nem.
A másik lehetőség, hogy gimibe menjek vissza, ami közvetlenül mellettünk van és először érettségizzek le, azután még elmehetek szakmát tanulni felnőtt képzésben.
Jelenleg ezt tartom a legjobb megoldásnak, de nem tudom, hogyan valósítsam meg.
Azt mondják, járjam újra az egészet 4 év alatt, de én úgy érzem, nem csak képes lennék rá, de jobban is járnék, ha magántanulóként megcsinálnék egy év alatt kettőt.
Ti mit tennétek a helyemben?
Előre is köszönöm a hasznos válaszokat!
L/19
Szerintem érettségit mindenképpen szerezzél. Az, hogy visszamennél a középiskolába és nappali tagozaton tanulnál, az szerintem nem jó ötlet, mert egyáltalán nem biztos, hogy sikeresen be tudnál illeszkedni, kinéznének, esetleg piszkálnának is, ami nehezítené a tanulásodat, és esetleg elvenné a kedvedet mindenképpen.
Szerintem légy magántanuló vagy estin fejezd be, de mindenképpen csináld meg.
A cukrász jó ötlet, ha szívesen csinálnád, de ha nem indul a közeledben és szeretnél ott maradni, ahol most vagytok / nincs lehetőség a közelben, akkor lehet, hogy ezt a kérdést még egyszer át kéne gondolni, hogy mi lenne akkor a célszerű.
Amúgy nagyon figyelemreméltó az, hogy ennyire szem előtt tartod a családodat ilyen fiatal létedre!
Jaj, azt elfelejtettem leírni, hogy természetesen elfogadják a kilencedik és tizedik évfolyamot, de nemhogy most, akkor sem tudtam belőle egy kukkot sem, afféle kegyelemjegyek voltak.
Nem szeretnék arra alapozni semmit, mert csak szenvedés és bukdácsolás lenne az egész, meg egy rossz élmény.
Nagyon szépen köszönöm az eddigi válaszokat, mindegyik nagyon hasznos volt. Ment értük a kezecske!
Szia.
Szerintem is először mindenképpen érettségit szerezz. Ha az megvan, még van időd gondolkodni, milyen szakmát szeretnél. Cukrász vagyok, ki nem állhatom a szakmámat, az egész kihasználás, rengeteg a munka, vagy ha keveset dolgozom, nagyon kevés a fizetés is. De az egész vendéglátás ilyen. Jól gondold meg, míg leteszed az érettségit, lesz időd eldönteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!