Milyen szakra menjek ha teljesen humán beállítottságú vagyok? Az emberek jó 90%-a véd a bölcsészkartól, haszontalan diplomának tartják. Viszont az én erősségeim a nyelvek, (
(5 nyelven megértetem magam), esetleg a társadalmi tudományok. Matekhoz, fizikához, bioszhoz, földrajzhoz nem sokat konyítok, nem is igazán érdekelnek.
Mi maradt még? Tanár biztos nem akarok lenni.
A válasz írója 73%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 10:38nak
én írtam a mekis hozzászólást. jah és olyan helyen tanulok, ahonnan ha kikerülök akkor valós munkát tudok végezni. BME-GPK
Mert aki 5 nyelven beszél, az nyilván nem talál munkát és nem lesz megélhetése, logikus.
Merthogy ebben a világban nincs szükség nyelvtanárokra (akik akár általános, akár középiskolai, akár magániskolai tanítás mellett igen jelentős összeget összeszednek havonta korrepetálással/magántanítással is, ezt most csak a "megélhetés" része miatt mondom), nyelvészekre, fordítókra, (szinkron)tolmácsokra, idegenvezetőkre, kapcsolattartókra, ugye?
Lássunk már túl az anglisztikán ha lehet, na meg a szabad bölcsészeten és az informatikus könyvtároson...
A válasz megírásának időpontja: ma 18:43
És ez most kit érdekel?Kit érdekel,hogy te BME-re jársz?
Nekem is lesz munkám,nyugodt lehetsz.Meg a többi nyelvszakosnak is,aki jól választ.De ez most itt lényegtelen.Nem rólunk szól,hanem a kérdezőről.
Köszönöm a válaszokat, az ilyeneket is, meg az amolyanokat is. Tudom, hogy külön finn nincs, csak magyar, finn szakiránnyal, nekem az megfelel. Három évig lehetne ez, a második kettőben pedig jó lenne tolmács/fordítói mesterképzés...
Az orosz engem is érdekel, imádom a hangzását (ahogy váltják egymást a kemény és a lágy hangzók, szerintem nagyon szép), a cirill betűk is szépek, és mindenhol azt olvasom, hogy nagyon jön Oroszország felfele, Európa egyre jobban nyit feléjük, tehát lehet, hogy orosz lesz a vége, nem tudom.
A finn jobban vonz.:)
Emellett, ha a ritkábban beszélt nyelveket nézzük, szlovákul tudok, mivel felvidéki vagyok, nagyon nem csípem, de lehet egyszer ez fog a hasznomra válni :)
,,kapcsolattartó nemzetközi cégeknél (jól fizet)" ilyesvalami igazán érdekelne, csak milyen egyetem kell hozzá? Vagy nem a papírokat nézik főleg?
Ahol még el tudnám magam képzelni, a szervezős, koordinációs munkák, csak nem tudom, hol kell elindulni...
Tényleg, köszönöm mindenkinek a válaszokat, nagyon lebüfészakozzák a bölcsészkart, kiábrándítanak, viszont máshoz... nem is, hogy nincs agyam, el tudnám végezni, csak utálnám a matekos, fizikás, kémiás, bioszos dolgokat...
és nem szeretnék egy újabbb diplomás éhező lenni :/
Mondom,hogy felveheted az oroszt finn minorral,nem kell ehhez magyar szak,nálunk a bejutás feltétele az,hogy legyen teljesített tárgyad a finnugor tanszéken.Nem minden magyaros akar finn minoros lenni....
A magyar szakosok nálunk inkább specializációkat vesznek fel,mint minort.
A finn minorosok között nálunk elsősorban töri,töri-régész,orosz,szerb főszakosok vannak.Amúgy szerintem nem éri meg finnül tanulni,csoporttársaim(oroszosok,nem magyarosok:)azt mondják baromi nehéz.
,,,nálunk a bejutás feltétele az,hogy legyen teljesített tárgyad a finnugor tanszéken"
Ezt nem értem... A mire bejutást? A finn minorra? Mert ha pl. szlavisztikára mennék, és úgy venném fel az orosz minort, akkor nem lesz teljesített tantárgyam finnugor tanszéken. De azt hiszem, hogy valamit inkább csak félreértettem :) Elég idegen még tőlem az egyetemek világa :)
Szakiránnyal és minorral kapcsolatban:
Ezen az oldalon szakirányként is és minorként is fel van tüntetve a finn... ezt sem értem... (Tudom, nem vagyok könnyű eset, de sajnos nincs igazán, aki elmagyarázná)
Te gondolom ELTÉs vagy, ugye? :)
Köszi a tippet, már több éve ismerkedek a finn nyelvvel, egy jelenidőben íródott szöveget szótár segítségével le tudnék most fordítani, tehát van egy kisebb rálátásom a nyelvtanra, tisztában vagyok vele, hogy eléggé nehéz... :) De ahányszor hallom, fülelek, nagyon szeretem :)
Ha jól mennek a nyelvek és olyan szakot keresel amin el is tudsz helyezkedni legyél diplomata, vagy konzulens. Ehhez nemzetközi igazgatás, vagy nemzetközi tanulmányok kellenek.
Hajrá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!