Milyen szakra menjek ha teljesen humán beállítottságú vagyok? Az emberek jó 90%-a véd a bölcsészkartól, haszontalan diplomának tartják. Viszont az én erősségeim a nyelvek, (
(5 nyelven megértetem magam), esetleg a társadalmi tudományok. Matekhoz, fizikához, bioszhoz, földrajzhoz nem sokat konyítok, nem is igazán érdekelnek.
Mi maradt még? Tanár biztos nem akarok lenni.
matek (és fizika) nélkül tényleg kerüld az infót, mert meghalsz.
mehetsz jogásznak is, bár sokak szerint már azokból is több van, mint kéne.
Tudom, pedig elég nagy kocka vagyok, osztálytársak mindig engem keresnek mindenféle gépes bajokkal, autodidakta módon má annyi minden szart megtanultam, nagyon érdekel... Csak a fránya matek :'(
Jogászra mondják, hogy nagyon magolós szak... akkora seggem nincs... és jaja azt mondják, túl sok van belőle.
Hát én finnben, spanyolban vagy oroszban gondolkozok... de főleg a finn. Magyaron, finn szakirány, mármint. Például.
Nézd,ha öt nyelven megérteted magad,akkor valószínűleg egy hatodik,hetedik sem fog gondot okozni
Én orosz szakos vagyok,a ritka nyelvekért fizetnek ám.
Gondolkodj olyan nyelvekben,amelyeknek a gazdaságban,üzleti életben,idegenforgalomban használni tudsz.
Angol/német/francia egyéb slágerszakokra ne menj,tömve van és lehetetlen elhelyezkedni,lengyel,török,orosz,cseh-ezek elég erősek ma.
Ja és üzenem annak,aki azt mondja,hogy btk büfé meg mekiben dolgozunk majd,hogy csak ez csak a szociológusokra,a magyar szakosokra,az informatikus könyvtárosokra meg a filozófiásokra vonatkozik :P
Ha jól párosítasz két nyelvet,akkor azzal lehet aratni.
Sok szerencsét!
Ja és kedves utolsó,a szinkrontolmácshoz is először bölcsészdiploma kell,gondoltad volna?
Hacsak nem sajátítasz el három nyelvet egyedül felsőfokon.Mert akkor bármilyen ba diplomával mehetsz fizetősön tolmácsnak.BME-n pl. 325 000 egy félév.
Sima tolmács fordító mesterszakon viszont nagyon gyér a kínálat,angol,német,francia van a legtöbb helyen,az meg nem sokat ér.
Semmi baj a bölcsész diplomával, ha jó nyelvet választasz. Pl. a szláv nyelvek most elég keresettek, de a svéd, vagy 1-2 keleti is (japán, kínai, koreai). Tolmács/fordító szakma, kapcsolattartó nemzetközi cégeknél (jól fizet), idegenvezető, stb.
amitől óvnálak én is az az anglisztika és az újlatin nyelvek. Bár az utóbbiból még a portugál a legkevésbé telített, és viszonylag keresik is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!