A mechatronikai mérnök, villsmodmérnök, vagy a gépészmérnök szak a jobb választás (BME)?

Amelyikben leginkább el tudod képzelni a jövődet.
Ami számodra a legérdekesebb tudnivaló.
Köszi a válaszokat!
Igazából bármelyikben el tudom képzelni a jövőm, mindegyik érdekel, de azt nem tudom, melyikkel tulajdonképpen mit dolgoznék.
Miért lenne a mechatronikai a legjobb?

Szerintem mindegy egy Bsc szempontjából, hogy melyikre mész. Sok alapozó tárgy egyezik vagy igen hasonló. A szakmai törzsanyagban vannak eltérések:
Gépész: anyagokkal, fémmegmunkálási technológiákkal, alapvető mérnöki fizikai ismeretekkel (mechanika, szilárdságtan, kinetika-kinematika, hő- és áramlástan, elektrotechnika, kémia) vértez fel. Alapvetően gyakorlatias, könnyebben értelmezhető a mindennapi példákon keresztül (szerintem).
Villamos: villamosságtani, programozási, elektronikai ismeretek, villamos hálózatok és alkalmazások ismerete erős természettudományi alapozás mellett.
Mechatro: Ötvözi a két fenti szakot, egy kicsit gépész, kicsit villamosmérnöki. Tudomásom szerint az ezredforduló környékén alakult ki a szakma a japán piacon, amikor a robotika és a programozható egységek elkezdtek teret hódítani. Olyan szakma ez, ami egyfajta tudásegyveleget hordoz magában. Véleményem szerint ez jó és rossz is lehet. Jó, mert széles spektrumban megmutatja a mérnöki ismereteket, ugyanakkor nem megy bele mélyen az egyes témakörökbe.
A gépész szakma itthon még mindig elismert, így sok helyen szívesen fogadják őket, nem hiába sok nyitott pozíció van, nem lehet mellényúlni. A mechatro szerintem kevesebb helyen van jelen, mint pályázható állás, viszont ahol kifejezetten őket keresik, szerintem magas fizetésre és szakmailag korrekt helyre lehet számítani. A villamosmérnökök mindig kellenek, minden mérnöki munka, ami elektromossággal kapcsolatos (márpedig sok ilyen van), ott kell villamosmérnök.
Én az OE Bánkin végeztem gépészmérnökként, mechatrósokkal sokat találkoztam, villamosokkal kevésbé, de hidd el, bármelyiket választod, nem nyúlsz mellé, persze, ha érdeklődsz a reál dolgok iránt és van egyfajta mérnöki beállítottságod. Tudtommal a BME kicsit jobban rámegy az elméletre, tehát jobban megkövetelik a sokszor feleslegesnek tűnő matematikai és egyéb tantárgyakban előforduló definíciókat, képleteket (levezetéssel) és lexikális tudást. Egyébként ezt nem úgy kell érteni, hogy máshol nem fogják megkövetelni, de a mérték nem mindegy.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!