Mit tennétek a helyemben?
Üdvözlet!
Két szakmám van, pék és pincér.
De miközben elkezdtem pincérnek dolgozni, (két éve) rájöttem, hogy nem ez az én szakmám. Ugyebár Magyarországon van a 25 év alatti szja, nem keresek úgy igazán sokat, és mondhatni kikészülök a vendéglátástól, fáj a hátam, stresszes, alig van szabadidőm.
Nem régiben viszont elkezdtem informatikával foglalkozni, és azt meg úgy igazán szeretem, abba mindig tudok újat tanulni, de mivel nincs papírom, nem tudok benne dolgozni. Érettségim van, nem tudom hogy lenne lehetőségem egyetemre menni, vagy egy OKJ-s informatikai tanulást elkezdeni.
Tud nekem valaki segíteni, mik a feltételek? Nem emelteztem semmiből, és 173 pontom lett az érettségin összesen.
Ti mit tennétek?
"De mivel nincs papírom..."
A cégek nem kérnek papírt. Egy tesztet adnak a jelölteknek és ha elég jól megcisnálják, akkor okés, ha nem, nem.
Szóval nem a papíron múlik. Másrészről ettől függetlenül érdemes képzést cisnálni, mert saját kútfőből azért jóval nehezebben és lassabban tud tanulni az ember. Eltekintve attól a pár brilliáns elmétől, akik a válasozm után oda fojgák írni, hogy bezzeg ők egyedül tanulták meg és most a nVidia vezérigazgatói közt ülnek :D
Deeee az egyetem amúgy nem feltétlen a legjobb irány.
Egyrészt ugye újra kéne érettségizned, méghozzá jó eredménnyel. Ez azt jelenti, hogy mondjuk a 2026-os szezonban leérettségizel, tehát legkorábban 2026 szeptemberében tudnál bekerülni az egyetemre, ahonnan még 3 év mire papírod lesz. Azaz 2030 júniusában diplomázhatsz. HA minden elsőre és jól sikerül.
Lássuk be, igencsak kitartóan kell az álmodat követni és elég szerteágazóan kell felkészülnöd (pl emelt érettségi, nem is egy, amik ugye nem is azok ami érdekel, csak a pont kell), szóval szerintem ne ebbe az irányba próbálkozz.
Asszem a bootcampeket már szétverték, de valamilyen fizetős programozói képzés ezer százalék, hogy van. Én ezek felé keresgélnék. Mondjuk lehet 1-2 millióba belekerül, de ha pl OKJ, akkor 2027 júniusára már el is végezted, ami lássuk be, nem csöpp időelőny a másik megoldáshoz képest.
És a programozás világában nem feltétlen előny az egyetem. Bizonyos szempontból biztos alaposabb, de a te helyzetedben szerintem túl sok kört kell menni hozzá az érettségi miatt.
Korábbi évek ponthatárai:
Nem tudom, milyenek a tárgyi hozott pontok, mert azok is számítanak. De javaslok neked javítást, emeltezést (javasolt tárgyak: matematika, informatika), és nyelvvizsgát, ebből pedig az angolt. Itt nem kamu indokkal követelik az angolt, hanem valóban használnod kell majd informatikusként.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!