Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Továbbtanulási lehetőségek?...

Továbbtanulási lehetőségek? (vigyázat tanácstalan végzős)

Figyelt kérdés

Végzős vagyok, ugye januárban kell kiválasztani mely iskolákra is szeretnénk bejutni viszont annyira tanácstalan vagyok miket válasszak.

Érettségieim a kötelezőkből egy emelt angol (90% felettire már megcsináltam), emelt töri illetve egy közép francia (ötödiknek) a terv, mivel más nem igazán lenne jó ötlet.

Szerintem erős tanuló vagyok ha igazán odateszem magam, illetve szerencsére egy nagyon jó iskolából is kerülök ki. Viszont, hogy merre tanuljak tovább arról olyannyira nem vagyok tisztábab, hogy az valami katasztrófa.

Imádnám a BME építészmérnőki szakát csak oda kellene egy emelt matek ami esélytelen.

Rettenetesen szimpatikus az ELTE (testvérem is odajár) onnan nagyon nézegettem a bölcsész szakokat, csak nem tudom azokkal a diplomákkal hol is tudnék elhelyezkedni.

Nagyon sokáig kozmetológus szerettem volna lenni de ahhoz meg kellene egy biosz érettségi illetve egy alap orvosi.

Mivel nem lesz biosz érettségim ezért sajnos a pszichológia is kiesik bármennyire is szemeztem vele.

Imádom a művészetet minden szinten, édesanyám (ha jól tudom) a MOME fotográfus szakára szeretett volna küldeni, de annyi rosszat hallottam arról az egyetemről illetve ahhoz már rég el kellett volna kezdenem összerakni egy portfóliót.

De hatalmas álmom lenne egy színháznak, vagy akár egy színi társulatnak a profi fotósa vagy díszlettervezője lenni, hogy az fenomenális.

Volt osztályfőnök-helyettesem szerint valami rendezvényszervezőnek kellene mennem, mivel minden ilyen osztálykirándulást, programot én szerveztem baki/kellemetlenség nélkül.

Elte jogi karán is gondolkoztam de attól félnék, hogy nem kerülnék be illetve rengeteg jogász/ügyvéd van már, hogy jó kapcsolatok nélkül már elhelyezkedni nem egyszerű.

Szüleim tényleg támogatóak, nem is szeretnének beleszólni azonban annyira nincs ötletem mit is válasszak?

Kicsit nagyon kétségbeesett vagyok ezzel kapcsolatban szóval ha mellőzhetnénk a "mindenbe-belekötök" fajta kommenteket azt iszonyatosan megkőszönném.

dec. 27. 19:00
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Esetleg pályaválasztási tanácsadóhoz tudnál elmenni. Vagy itt van néhány teszt:

[link] (ezt a felvin láttam, nem tudom amúgy mennyire jó)

[link] (ezt én középsuliban, és már egyetemen is többször kitöltöttem, és szerintem egész pontos, illetve ami még fontosabb, hogy az eredmény illeszkedik a jelenlegi érdeklődési körömhöz és szakomhoz)

dec. 27. 19:13
 2/5 anonim ***** válasza:
94%

Abból kellene kiindulni, hogy mit dolgoznál. Még ha homályos is a kép.

De ha nagyon szeretnél egy konkrét tanácsot a leírtak alapján: végezz el gazdasági képzést valahol, ahol projektmenedzsmentet lehet tanulni. És erre fókuszálj.

De az a gond, hogy a leírtak alapján abban sem vagyok biztos, hogy neked egyáltalán egyetemre kellene menned.

dec. 27. 19:36
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Pályaválasztási tanácsadó jó ötlet. Én is menten jó sok éve.

Olyan jó sulikat és szakokat ajánlott, amikről nem is tudtam, hogy létezik. Végül ahova készültem és a B terv ki is esett.

dec. 27. 19:47
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Bár az szuper, hogy ennyire nyitott vagy és sok dolog érdekel, de így valóban nehéz dönteni. Ezek annyira merőben más szakok, nem hiszem, hogy tényleg mindegyik tetszene és illene hozzád. Először is szedd le a listáról azokat, ami valami miatt biztosan nem jöhet szóba és máris kb. feleannyira csökkent. Utána szerintem jó ötlet lenne kicsit alaposabban utánaolvasni, hogy melyik képzés mit takar és hogyan tudnál elhelyezkedni vele, melyikkel mit tudnál csinálni. Nagyvonalakban jó ha tudod, hogy mi mivel jár, ne csak egy idealizált kép legyen a fejedben az egyes munkákról. Szerintem ez segíthetne kizárni pár dolgot és jobban látnád az irányvonalat.
dec. 27. 22:14
 5/5 anonim ***** válasza:
Pályaválasztási tanácsadó, ha jó iskolából kerülsz ki, meg eléggé elhatározott vagy, de nincs valamiből érettségid, ami viszont nagyon szeretnél, tessék kihagyni egy évet, felkészülni rá, és jelentkezni. Olyan szakokkal nem leszel előrébb a jövődben, amit nem szeretnél. A bölcsészdolgok kapcsán, amit leírtál, az is lejön, hogy a pénz is számítana számodra. Igen, az általad mondott BME szakra kell a matek, de fel lehet belőle készülni. A pszichológia pedig nem kötött a biológia érettségihez, még az ELTE-n sem (történelem, nyelv teljesen opció). [link] Tény, hogy a szakon kell biológiai ismereteket is tanulni, de nyáron rá lehet készülni, és azt mondtad szorgalmas vagy. Nem fogsz olyan szakot találni, ami minden tekintetben álom lesz, minden szakon vannak nehéz tárgyak is. Az egész inkább elhatározás kérdése. Az nem megoldás, ha választasz valami alibi szakot, amivel vesztegeted az állami féléveidet, csak mert nincs emelt matekod. Akkor inkább hagyj ki egy évet, dolgozz, tanulj és jelentkezz oda, ahova szeretnél.
dec. 30. 11:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!