Melyiket tanuljam: asztalos, ápoló, pszichológus? 17/L
Ez a 3 szakma érdekel. Lány vagyok, 17 éves. Anyagi segítségem a családomtól nem lesz, apukám régen meghalt, anyámnak meg van egy új férje aki engem nem bír, viszont van onnan 4 kisebb féltestvérem, nyilván rájuk költenek pénzt, nem rám.
Bármit meg tudok tanulni, van már középfokú angol nyelvvizsgám, ha majd lesz egyszer egy végzettségem, szeretnék külföldre költözni.

Minden attól függ hogy mennyi időn belül szeretnél elkezdeni dolgozni.
Ezek között a szakmák között azért elég nagy különbség van:
- Asztalos 1 év
- Ápoló 2 év
- Pszichológus: csak az egyetem Bsc+Msc 3+2 év, ami hosszabb távú elköteleződést jelent a tanulás terén is
Azért érdemes mérlegelni ha külföldre költözés a cél, hogy az itthon megszerzett végzettség milyen módon honosítható vagy elfogadják-e azt az adott országban is, esetleg kell-e hozzá bármilyen szakmai gyakorlat vagy nyelvtudás stb.

Mint ahogy az egyes írja fontos a honosíthatóság mindegyik szakma esetén.
Annyi biztos, hogy asztalosként vagy ápolóként hamarabb el fogsz tudni helyezkedni külföldön. Ami még fontos, lehet, hogy bizonyos állásokhoz az adott ország nyelvét is beszélni kell tudnod, így az angol mellé érdemes megtanulni még valamilyen nyelvet pl. francia, olasz, német vagy bármi ahova később költözni szeretnél.

Asztalos semmiképp ne legyél, a családban van pár, küszködnek.
Külföldről behozzák feleannyiért a tömegtermelt elemes bútort, a magyar szakitól meg senki nem rendel, mert neki már az alapanyag is többe kerül, mint amennyi az elemes készen.
Persze van egy-két gazdag ember, aki legyártatja méretre az asztalossal a bútort, de ez nem egy olyan termék, amit hetente vásárolsz, szóval elég nehéz vállalkozóként talpon maradni ebben a szakmában. Ha meg alkalmazottnak mész, akkor a magyar vállalkozók nem valami korrektek. Ha nincs megrendelése, akkor elküld kényszerszabadságra, ha van, akkor dolgozz napi 16 órát, hétvégén is, aztán annak örülj, ha egyáltalán bejelent.
A pszichológus nagyon sokat kell, hogy tanuljon, ha állami szférába mész utána dolgozni, ott sem keresik agyon magukat. Magán pacientúrát kialakítani meg még egy csomó idő. Van akinek ez biztos megéri, én amikor pszichológust kerestem a gyereknek, már 10 éve 10.000 ft volt egy óra, és be sem jutottunk, annyian voltak. Viszont most nagyon divatos, nagyon nehéz bekerülni az egyetemre, és elvégezni is.
Ápolóként viszont 5-6 éves technikum után el tudsz menni dolgozni. Itthon szerintem nem valami jól megy soruk, de külföldön biztos el tudsz vele helyezkedni, és ott annyira nem szoktak panaszkodni, szóval én erre szavaznék. Van egyébként diplomás ápoló is, ha tovább tudsz tanulni, ők azért komolyabb feladatokat kapnak, pl. ők vesznek vért, ők osztják a gyógyszert.

9-es, sokan kimennek mosogatni, takarítani és elvannak vele.
Ha valaki a szakmájában tud elhelyezkedni, szerintem ott megél. Van Németországban ápolónő barátnőm, ő elégedett. De oké, hát bocsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!