Emelt magyarra egyedül milyen nehéz felkészülni?
Hát szerintem fakttal is nehéz, mert nagyon szubjektív.
Egyébként 45%-ot kell elérni ahhoz, hogy kapj +50 intézményi pontot érte.
5-höz annyit tennék hozzá, hogy igen, így van.
OLVASNI nem csak a gimitől, hanem elsőtől kell elkezdeni, mégpedig jól válogatva (nem ökörségeket), minden ajánlottat, minden szóba kerülő fontos szerzőt. És ez csak a magyar és külföldi irodalom.
Plusz ott a nyelv.
Szerintem meg nem nehéz. 20 évvel az eredeti érettségim után tettem szintemelőt magyarból, teljesen önállóan felkészülve. Azalatt a 20 év alatt egyáltalán nem foglalkoztam vele, meg ugye a tananyag is elég sokat változott közben. 90% lett úgy, hogy az utolsó hetekben nem is nagyon tudtam tanulni rá. Szóval szerintem feleslegesen paráztatnak itt mindenkit vele.
(Igen, tudom, ilyenkor le szoktatok pontozni. Pedig minden igaz, amit leírtam.)
7-nek: 20 év után? Addig gondolom, olvasgattál, vagyis tanultál rengeteget akkor is, ha nem direkt az érettségire készülés miatt. A normális kultúrember 20 felnőtt éve alatt simán tanul annyit irodalomból, amennyit egy gimnazista célirányos, erőteljes felkészüléssel sem képes. És az emelt érettségi a legkevésbé sem tananyagfüggő. Az utolsó hetekben hiába próbáltál volna "felkészülni"...
Plusz a sima élettapasztalat, ami minden vizsgánál segít.
Nem hasonlítató össze a két dolog.
#8 Szerintem nem igazán tudod, hogy miről beszélsz.
"20 év után? Addig gondolom, olvasgattál, vagyis tanultál rengeteget akkor is, ha nem direkt az érettségire készülés miatt."
Igen, nyilván olvastam közben könyveket. Köztük olyanokat is, amelyek előkerülhetnek az iskolai tananyagban. De hogy sokéves távlatból emlékszem-e rájuk külön készülés nélkül olyan mélységig, mint amit egy emelt szintű érettségi megkíván? Aligha.
"És az emelt érettségi a legkevésbé sem tananyagfüggő."
Hanem? Nézz rá egy ezredforduló környéki érettségi tételsorra magyarból. Hogy a bolognai rendszer bevezetésével a vizsga módszertana is teljesen megváltozott, az egy dolog, de a tananyagban is óriásiak a különbségek. A kötelező irodalmaknak majdnem a fele lecserélődött, a nyelvtan tananyag jelentős része szintén. (Csak egy példa: kommunikációról nekünk még egy szót sem tanítottak.)
"Az utolsó hetekben hiába próbáltál volna "felkészülni"..."
Ezzel egyetlen dolgot árultál el: sosem voltál egyetemista. Én azóta már az vagyok. Biztosíthatlak, hogy több hét alatt óriási anyagmennyiséget lehet elsajátítani.
"Nem hasonlítató össze a két dolog."
Valóban nem. Ugyanis aki a középiskola végén érettségizik, annak az azt megelőző 12 évben egyetlen feladata volt az életben: megtanulni azokat a tananyagokat, amelyeket az érettségi vizsgán számon fognak kérni tőle. 20 évvel később meg az ember már esetleg teljesen elszokott a tanulástól, de ha nem, akkor is dolgozik, háztartást vezet, esetleg gyereket nevel, meg egyáltalán: van egy kevés szabadidővel, de annál több felelősséggel járó felnőtt élete.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!