Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Emelt magyarra egyedül milyen...

Emelt magyarra egyedül milyen nehéz felkészülni?

Figyelt kérdés
Nem vettem fel a faktot viszont azt néztem, ha csak 30%os is, már több pontot kapok mint közép magyaron. Nyilván ennél több lenne a cél :) Nincs sok alaptudásom így csodákat sem várok viszont nincs semmi viszonyítási alapom.

dec. 5. 19:14
 1/10 anonim ***** válasza:
84%
Nagyon nehéz.
dec. 5. 19:25
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Hát szerintem fakttal is nehéz, mert nagyon szubjektív.

Egyébként 45%-ot kell elérni ahhoz, hogy kapj +50 intézményi pontot érte.

dec. 5. 19:38
 3/10 anonim ***** válasza:
100%
Idéntől a közép is jóval nehezebb lett. Az emeltbe bele se merek gondolni. Csak annyit tudok mondani, hogy nézd meg a feladatsorokat, kezdd az ideivel.
dec. 5. 19:42
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem nagyon céltudatosnak kell lenni ahhoz, hogy sikerüljön. Sajnos a magyar érettségiben nagyon nagyon hangsúly van a tárgyi tudáson, még a középszint se olyan könnyű.
dec. 5. 20:14
 5/10 anonim ***** válasza:
84%
A magyar érettségi sokak szerint a legnehezebb. Nagyon nagyon sok művet kell hozzá elolvasni, jól kell tudni érvelni és a pontozás is sokkal szubjektívebb a többi tárgynál. Annak érdemes letenni, aki már a gimi eleje (esetleg általános iskola) óta erre készül és rengeteget olvas. És ahogy az előző írja nagy hangsúly van a tárgyi tudáson. Azt javaslom válassz bármilyen más emelt érettségit, de ha sok alaptudásod sincs, ne a magyart.
dec. 5. 20:31
 6/10 SZTANN ***** válasza:
100%

5-höz annyit tennék hozzá, hogy igen, így van.

OLVASNI nem csak a gimitől, hanem elsőtől kell elkezdeni, mégpedig jól válogatva (nem ökörségeket), minden ajánlottat, minden szóba kerülő fontos szerzőt. És ez csak a magyar és külföldi irodalom.

Plusz ott a nyelv.

dec. 5. 20:41
 7/10 anonim ***** válasza:
29%

Szerintem meg nem nehéz. 20 évvel az eredeti érettségim után tettem szintemelőt magyarból, teljesen önállóan felkészülve. Azalatt a 20 év alatt egyáltalán nem foglalkoztam vele, meg ugye a tananyag is elég sokat változott közben. 90% lett úgy, hogy az utolsó hetekben nem is nagyon tudtam tanulni rá. Szóval szerintem feleslegesen paráztatnak itt mindenkit vele.

(Igen, tudom, ilyenkor le szoktatok pontozni. Pedig minden igaz, amit leírtam.)

dec. 5. 21:10
 8/10 SZTANN ***** válasza:
54%

7-nek: 20 év után? Addig gondolom, olvasgattál, vagyis tanultál rengeteget akkor is, ha nem direkt az érettségire készülés miatt. A normális kultúrember 20 felnőtt éve alatt simán tanul annyit irodalomból, amennyit egy gimnazista célirányos, erőteljes felkészüléssel sem képes. És az emelt érettségi a legkevésbé sem tananyagfüggő. Az utolsó hetekben hiába próbáltál volna "felkészülni"...

Plusz a sima élettapasztalat, ami minden vizsgánál segít.

Nem hasonlítató össze a két dolog.

dec. 6. 08:17
 9/10 anonim ***** válasza:
Annyira nem para, mondom ezt úgy, hogy én is készülök most rá fakt nélkül, mert nincs az iskolában:) irodalomra az "érettségi irodalom adattár és tesztek" nevű Diószegi Endre-Szarka Eszter írta könyvet ajánlom, nagyon szépen le vannak benne írva a korszakok, nevek, művek. Nyelvtanra pedig az "érettségi témakörök vázlata magyar nyelvből" című könyvet. Az előbbi tökéletesen felkészít a műveltségi tesztre, a nyelvtan inkább szövegértéses kérdésekhez lehet jó. A reflektáló igazából annyi, hogy érvelsz, véleményt fejtesz ki egy adott témáról. Ha mondjuk megkapod Balassit, akkor úgy vezeted fel a témát, hogy "Balassi a reneszánsz idején alkotott, ami a 14-16.századig tartott, a középkor után, de a barokk előtt. A reneszánsz idején 2 ideológia volt jelen, a reformáció, ami a katolikus és református egyház között zajlott, vallásos művek készültek ekkoriban, főként prédikációk. A másik irányzat pedig a humanizmus volt, ami az emberközpontúság, ennek volt az alkotója Balassi. A magyar irodalom leghíresebb reneszánsz szerzője Janus Pannonius mellett, de amíg JP latinul írta szövegeit, addig Balassi magyarul. Balassinak istenes és vitézi versei voltak a leghíresebbek, de szerelmi költeményei is voltak Júliához és Céliához, akiknek a valódi neve Losonczi Anna és Szárkándy Anna volt." Leírsz 1-2 verscímet az Istenes, vitézi és szerelmi versek közül meg esetleg még írsz a bevezetőben a reneszánsz jellemzőiről. (A reneszánsz újjászületést jelent, amiben lényegében az antikvitás, az ókor értékei kerülnek középpontba, vagyis az ember.) Ezek egyébként mind le vannak írva a könyvben meg az összes többi irányzat is. Ha normálisan végigmész mindenen, nem érhet meglepetés. A fogalmazáshoz viszont ajánlanék tanárt. Mivel az írásbeli 60%-át kiteszi. De ha találsz egy jó tanárt, azt a részt is kimaxolod. Nekem pl sokkal egyszerűbb, mint egy töri emelt lenne, de ez is egyénfüggő.
dec. 8. 16:37
 10/10 anonim ***** válasza:

#8 Szerintem nem igazán tudod, hogy miről beszélsz.

"20 év után? Addig gondolom, olvasgattál, vagyis tanultál rengeteget akkor is, ha nem direkt az érettségire készülés miatt."

Igen, nyilván olvastam közben könyveket. Köztük olyanokat is, amelyek előkerülhetnek az iskolai tananyagban. De hogy sokéves távlatból emlékszem-e rájuk külön készülés nélkül olyan mélységig, mint amit egy emelt szintű érettségi megkíván? Aligha.

"És az emelt érettségi a legkevésbé sem tananyagfüggő."

Hanem? Nézz rá egy ezredforduló környéki érettségi tételsorra magyarból. Hogy a bolognai rendszer bevezetésével a vizsga módszertana is teljesen megváltozott, az egy dolog, de a tananyagban is óriásiak a különbségek. A kötelező irodalmaknak majdnem a fele lecserélődött, a nyelvtan tananyag jelentős része szintén. (Csak egy példa: kommunikációról nekünk még egy szót sem tanítottak.)

"Az utolsó hetekben hiába próbáltál volna "felkészülni"..."

Ezzel egyetlen dolgot árultál el: sosem voltál egyetemista. Én azóta már az vagyok. Biztosíthatlak, hogy több hét alatt óriási anyagmennyiséget lehet elsajátítani.

"Nem hasonlítató össze a két dolog."

Valóban nem. Ugyanis aki a középiskola végén érettségizik, annak az azt megelőző 12 évben egyetlen feladata volt az életben: megtanulni azokat a tananyagokat, amelyeket az érettségi vizsgán számon fognak kérni tőle. 20 évvel később meg az ember már esetleg teljesen elszokott a tanulástól, de ha nem, akkor is dolgozik, háztartást vezet, esetleg gyereket nevel, meg egyáltalán: van egy kevés szabadidővel, de annál több felelősséggel járó felnőtt élete.

dec. 8. 18:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!