Nemzetközi gazdálkodás vagy marketing?
"Ennek ellenére valószínű, hogy nem maradok ebben az országban"
Akár kezdhetsz is csomagolni, mert ilyen büfészakokkal se Magyarországon, se külföldön nem fogsz kelleni sehova, hűtőházat pucolni vagy hasábburgonyát kisütni pedig 8 általánossal is lehet.
Minden gazdasági szakkal nehéz elhelyezkedni, ha nincsen egyetem alatt végzett szakmai gyakorlatod (és nem arra gondolok hogy a kötelező szakmia gyakorlatot letudod).
a gazdasági munkahelyek többségénél - főleg ami marketing és kereskedelem, ott általában csak azt akarják hogy legyen valamilyen gazdasági diplomád, a többi meg az egyéb tapasztalatod alapján (munka és esetleg diákszervezetek, önkéntesség) eldől.
nézegess linekdinen, proessionön, zynternen néhány álláshirdetést amit végeznél majd a jövőben. láthatod, hogy a legtöbb helyen nem azt írják a gazdasági pozícióknál, hogy milyen konkrét szakott kellett végezned ahhoz hogy betölts a pozit, hanem gazdasági terület - esetleg megemlítik hogy melyik diplomákat preferálják, és hogy e mellé még mennyi releváns tapasztalatot várnak el.
és amit még észre fogsz venni: se Magyarországon, se külföldön nem fogsz találni olyan álláshírdetést, ahol nemzetközi gazdálkodás szakot kérnek. a marketinget néha megemlítik, mint preferált diplomát, de NG-t sehol. és ezt úgy mondom, hogy NG alapszakot végeztem, úgyhogy figyeltem rá régebben, hogy hátha megemlítik valahol. de nope.
ha úgy döntesz hogy átmennél NG-re, akkor azt inkább azért tedd, mert olyan specializáció van, ami hasznosabbnak tűnik számodra, mint a kermark. amúgy telejesen mindegy hogy kermarkot vagy ng-t végzel. az ismerősödnek azért volt jó a váltás mert ő gazdaságiról egy keresettebb, mérnöki szakra ment át.
Kb ugyanannyit ér a két szak, az NG előnye annyi volt, hogy a diploma feltétele volt 2 idegen nyelv ismerete, de 1-2 éve ez ugye megszűnt központilag. Úgyhogy ha amúgy is külföld a cél, akkor kermar mellett a nyelvtudásra helyezz nagy hangsúlyt, tárgyalóképes angol alap, ha tudod hova akarsz majd kimenni akkor mellé a célország nyelve (ha az az angol akkor nyilván válassz másikat).
Illetve csak megerősíteni tudom, hogy minél több gyakorlatot szerezz egyetem alatt, ne csak a kötelező X hetet. Másodévesen el lehet kezdeni keresni kapcsolódó diákmelót, az se baj ha az elején kb csak adminisztráció, ha már bekerülsz egy céghez ott könnyebb már helyezkedni, sok pályakezdőt oda veszik fel először ahol előtte diák, gyakornok volt. Gazdasági pálya sajnos ilyen, hacsak nincsenek nagyon jó kapcsolataid akkor a diploma önmagában még nem elég.
Tipp: Ha meg majd ott tartasz hogy munkahelyet keresel, multihoz menj és ne magyar KKV-hoz. Soknál van lehetőség cégen belül átjelentkezni másik országba. Könnyebb így kezdeni külföldön, hogy legalább a munkahely megvan, de nyilván előtte itthon le kell húzni 2-3 évet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!