Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mi kell ahhoz, hogy valaki...

Mi kell ahhoz, hogy valaki pszichológus lehessen?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Igazából a szívem legmélyén nagyon érdekel ez az irány, viszont borzasztóan tartok attól, hogy túl nagy kihívás lenne nekem ez a szakma. Nem tudnátok picit mesélni arról mik az elvárások, milyen tantárgyak fontosak hozzá és a folyamatát ennek az egésznek? Nagyon köszönöm előre is!
2023. dec. 22. 14:26
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Kezdetnek pszichológia alap- és mesterképzést kell végezned hozzá, a további követelményekkel ráérsz később foglalkozni. A felvételi rendszert most barmolták szét... akarom mondani, most alakították át, így a legegyszerűbb és legbiztosabb az, ha a felvi.hu-n megnézed, hogy adott egyetem adott szakára mik a követelmények.
2023. dec. 22. 14:29
 2/4 anonim ***** válasza:
42%

"Nem tudnátok picit mesélni arról mik az elvárások, milyen tantárgyak fontosak hozzá és a folyamatát ennek az egésznek?"

Ha ennek önmagadtól nem tudsz utána járni és a hivatalos felvi tájekoztatóból tájékozódni ahol minden le van írva részletesen akkor neked a szellemi kompetenciáid nem érik el azt a szintet, hogy te valaha pszichológus legyél.

2023. dec. 22. 20:10
 3/4 anonim ***** válasza:
45%

istenen de utálom a válaszolókat, akik olyanokar írnak mint dr. beles vagy ki.

valahogy ez releváns lehet , szerintem itt nem, mert ahhoz hogy jó pszichológus legyél, a gyakorlatban kell igazán jónak lenni. Én az eltén vagyok másodéves alapszakon, alapvetően nagyon szeretem a tantárgyaimat, de ha színötös lennék, az se tenne annyit hozzá ahhoz, hogy mennyire leszek jó pszichológus a meglátásom szerint. nálunk az eltén nagyon sok hangsúly van az elméleten. vannak nehéz tárgyak amik jobban érintik a biológiát, neurológiát, más tárgyakból pedig nagyon sok elmélet,híresebb pszichológiai

kísérletek ,különbözî modellek amik a viselkedést magyarázzák.

alapvetően négy fő kurzusblokk van: a fejlődéspszichológia, ami a gyermekkortól való kognitív fejlődéssel foglalkozik, pl hogyan tanulunk meg számolni, vagy hogyan tanulunk meg beszélni, és egyebek részletesen.

a szociálpszichológia : ami azzal foglalkozik, hogyan és miért viselkedünk társas közegekben úgy ahogy pl miért látjuk azt a csoportot ahova mi is tartozunk pl osztályunk a suliban, heterogénebbnek, és egyedibbnek, nem ritkán jobbnak, mint a másik osztályt pedig ennek semmi valóságalapja nincsen.

a személyiségpszichológia : ami a személyen belüli tulajdonságok, megküzdési stratégiák, védekező mechanizmusok és sok másról szól, illetve az általános pszichológia: ami a kognitív funkciók, pl figyelem, emlékezet, tanulás nagyon hardcore tudományosan.

ahhoz hogy pszichológus legyél, kell egy alap meg egy mester ahogy kedves beles is mondta. ezentúl lehetséges ráépítés a klinikai pszichológia, ami extrém súlyos esetek terápiájával foglalkozik, nem ritkán pszichiátriai betegekkel, pl skizofrénekkel, vagy borderline-al.

ha nincs klinikai képesítésed, úgy is praktizálhatsz, ehhez elég megnézni pl pszichológiai centrumnak a szakember listáját és azokat területeket amiket felsorolnak:önismeret, munkahelyi stressz, krízistanácsadás, dohányzásról leszoktatás, segítség fogyni vágyóknak, alvászavarok ésatöbbi.

gyermekeknél ugyanez: testvérféltékenység,körömrágás, iskolaérettség felmérése ésatöbbi.

ezenkívül el lehet végezni, család és párterápiát, addiktológiai tanácsadást, művészetterapeuta képzést, zene és táncterapeuta képzést, és még rengeteg minden mást is. ezekhez nem ritkán elég egy pszichológia alapszak is.

2023. dec. 22. 20:45
 4/4 anonim ***** válasza:
0%
3-as vagyok, mi a francért kell lepontozni???
2023. dec. 22. 22:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!