Érdemes így pszichológiára mennem?
Én is erősen szorongó ember vagyok. De nálam nem jön ez elő, ha 1-2 ember van a közelemben. Nem tudom nálad ez hogy megy.
De ha úgy dolgoznál, ha egy emberrel beszélgetsz, szerintem simán tudsz dolgozni ebben a szakmában. Én ha tudom előre hogy sok ember között kell legyek mindig iszok egy nyugtató teát előtte, és nagyon sokat segít
#1 Az oké, hogy lehet egy emberrel is dolgozni pszichológusként, de oda el is kell jutni, hogy a kérdező maga válogassa meg, milyen munkát végez a diplomájával. Azért egy pályakezdőnek nincs olyan sok lehetősége ezen a területen, ahol pedig van esélye elhelyezkedni, ott nem feltétlen csak egy-egy emberrel kell majd beszélgetnie. Meg aztán kezdetben egy kétszemélyes helyzet is ijesztő tud lenni, akkor is, ha nem vagy igazán szorongó típus, mert rájössz, hogy most már egyedül kell boldogulnod, és tiéd a felelősség.
Az egyetemen valóban elég sok csoportmunka és prezentálás van. Jó, a sok talán túlzás, de minden félévre jut 1-2 ilyen. Ráadásul a pszichológia szakra mindegyik egyetemen egész sokan járnak, szóval nem 30 ember között kell majd "túlélni" (bár a kiselőadások a gyakorlati órákon jellemzők, 15-20 ember előtt). Emellett van terepgyakorlat (mesteren biztos, alapképzésen a legutóbbi infóim szerint nem minden egyetemen), ahol ki kell menni pl. egy kórházba vagy pedagógiai szakszolgálathoz, és beszélni kell az ottani dolgozókkal, kliensekkel, szülőkkel, gyerekekkel, akivel épp szükséges. Ezeket a helyzeteket szerintem nem igazán lehet erős szociális szorongással megoldani.
Én azt tudnám javasolni, hogy dolgozz még a szorongásodon, mielőtt belefogsz ebbe a szakba (vagy bármelyik másikba). És nem csak a kiselőadások és hasonlók miatt. Az egyetem nagyon más mint a középiskola, és hiába érdekel a téma, lesznek olyan dolgok, amiket kevésbé fogsz izgalmasnak találni, de mégis meg kell tanulni belőle ezer oldalt a vizsgaidőszakra. Ez a legnyugodtabbnak látszó, könnyen tanuló emberből is ki tud váltani szorongásos tüneteket. Te egy alapból magasabb szintű szorongással érkeznél, ami az új közeg, új követelmények miatt talán csak tovább nőne. Aztán lehet, hogy nem, nem vagyok jós, nem ismerlek téged, de az ismerőseimen és magamon abszolút ezt tapasztaltam. Nem tudom, hogy most fogsz-e felvételizni, de lenne lehetőséged kihagyni egy évet az egyetem előtt? A pszichológusod mit szól ehhez az ötletedhez, mondtad neki? Szerintem érdemes lenne.
Én is szorongtam. Igaz nem pszichológiára mentem hanem egészségügyi irányba.
Aztán az egyik tantárgy keretében kötelező volt elmenni oktatni nagy létszámú csoportnak. Előtte minden bajom volt, vert a víz, stb. Aztán belenyugodtam, elmentem és olyan fasza lett, hogy a hangom sem remegett meg egyszer sem és még élveztem is.
A pszichológusod mit mondott erre az ötletedre? Illetve azt sem írtad, hogy mióta jársz hozzá terápiára, nyilván 1-2 alkalom vagy több éves terápia után teljesen más állapotban leszel.
Amit a hármas írt teljesen f.szság, egy pszichológus is lehet pl depressziós. Nyilván amíg beteg nem kezelhet embereket, de amúgy meg simán.
Nem szeretnélek megbántani,de nem értem,hogy a mentálisan beteg lányoknak( ugyan nem írtad,de majdnem biztos vagyok benne, hogy lány vagy) mi ez a pszichológia becsípődés?
Értem,hogy jársz,tetszik,de ez még nem jelenti azt,hogy neked ez az irány való, jó lesz neked a pszichológia.
Szia, hasonló szorongással küzdöttem én is, engem viszont pszichiáterhez küldtek. Scippa 10mg. Pár hónap alatt jelentősen csökkentette a szorongást. Olyan helyzetekbe megyek bele már, ami a gyógyszer előtt valószínűleg csak rendkívül intenzív szorongással jött volna össze, vagy inkább úgy sem, mert inkább "kimentettem" volna magam valami hülye dumával a helyzetből.
Persze fontos, hogy jó pszichiáterhez és utána jó pszichológushoz menj, akiknek ne a gyógyszerezés legyen a célja, hanem az, hogy azzal meggyógyítson téged, és a gyógyszer hosszú távon elhagyható legyen.
Először nem tudtam elképzelni, hogy egy gyógyszer miként lesz képes csökkenteni, megoldani a szorongást de szépen lassan elkezdett hatni.
Szerintem azért lenne jó neked a pszichológusi munka (ha tényleg ez a vagyad) mert te már addigra remélhetőleg megkuzdesz a szorongással és tudni fogod hogy a szorongó ügyfeleid mit és hogyan éreznek .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!