Csak szerintem felesleges egyetemre menni (anyagilag)?
Konkrétan már elvileg borsodban egy buszsofőr nett 500-600 ezret kap. ( [link]
Nem ismerek diplomást ennyit keresni itt. Mérnök ismerőseim 5-6 év tapasztalattal keresnek 400-450 között. De van jogász, gazdász ismerősöm is, ők sem keresnek ennyit. De cserébe 3,5-5,5 évet jártak egyetemre, ami csak a pénzt vitte.
És akkor nem beszéltünk ha arról, hogy valaki szakmunkát tanul 8. után, akkor mire az egyetemista végez a szakmunkásnak lesz minimum 4,5 év tapasztalata és több milliót tud ennyi idő alatt félretenni. Valószínűleg már egy egyéni vállalkozást tud indítani ennyi idő alatt.
De ott a kamionsofőrök is. Már belföldön nettó 600-700 megvan nekik, adókedvezmény nélkül.
Ha nem orvosnak mész, vagy IT-snek (bár azért itt is rengetteken panaszkodnak, hogy már nem talál munkát egy kezdő, illetve sokan csak a netről értesülnek a jó fizetésről), akkor anyagilag csőd az egyetem.
Nemhogy már nem tudsz annyit keresni, mint a fent említettek, de amíg egyetemre jársz ők már megkeresik azt a pénzt, amit te egyetem után sem nagyon.
Ez egy normális országban szerintem nem így kellene lennie. Megnéztem németben egy átlag mérnökfizetés a kétszerese egy átlag buszsofőr fizetésnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!