Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Csak szerintem felesleges...

Csak szerintem felesleges egyetemre menni (anyagilag)?

Figyelt kérdés

Konkrétan már elvileg borsodban egy buszsofőr nett 500-600 ezret kap. ( [link]

Nem ismerek diplomást ennyit keresni itt. Mérnök ismerőseim 5-6 év tapasztalattal keresnek 400-450 között. De van jogász, gazdász ismerősöm is, ők sem keresnek ennyit. De cserébe 3,5-5,5 évet jártak egyetemre, ami csak a pénzt vitte.

És akkor nem beszéltünk ha arról, hogy valaki szakmunkát tanul 8. után, akkor mire az egyetemista végez a szakmunkásnak lesz minimum 4,5 év tapasztalata és több milliót tud ennyi idő alatt félretenni. Valószínűleg már egy egyéni vállalkozást tud indítani ennyi idő alatt.

De ott a kamionsofőrök is. Már belföldön nettó 600-700 megvan nekik, adókedvezmény nélkül.

Ha nem orvosnak mész, vagy IT-snek (bár azért itt is rengetteken panaszkodnak, hogy már nem talál munkát egy kezdő, illetve sokan csak a netről értesülnek a jó fizetésről), akkor anyagilag csőd az egyetem.

Nemhogy már nem tudsz annyit keresni, mint a fent említettek, de amíg egyetemre jársz ők már megkeresik azt a pénzt, amit te egyetem után sem nagyon.

Ez egy normális országban szerintem nem így kellene lennie. Megnéztem németben egy átlag mérnökfizetés a kétszerese egy átlag buszsofőr fizetésnek.

2023. szept. 28. 21:01
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:
De valamiért mégse vállakoznak. Ez itt a kulcs. Pedig az építészek még szarabbul is keresnek, mint a villamosok. Villamost ismerek párat egyik sem vállakozik. Gondolom nem nagyon van szabad piac. Az építészeknek meg előtte le kell húzni sok évet alkalmazottként és úgy tudlm egy mester dilloma sem árt. És még így sem tudnak sokan vállalkozni.
2023. szept. 29. 13:12
 22/31 anonim ***** válasza:
100%

#12 Jogász szakosodhat több területre, nyelvtudással elmehet nemzetközi intézményekhez jogtanácsosnak. Egy mérnök elvégezhet egy mesterdiplomát és/vagy egy MBA-t amivel versenyképesebb tudásra tesz szert, illetve egyszerűen kimehet külföldre dolgozni magasabb fizetésért. Ha beszéli a vezetőség nyelvét a cégnél az nagy plusz. Cégeknél van, ahol tanulmányi szerződéssel finanszírozzák a képzési költségeket, szóval nem feltétlen saját zsebből megy.

De nincs sok értelme kereset alapján különböző szakmákat összehasonlítani, mert szakterületeken belül is nagy eltérések lehetnek. Például lehet, hogy egy cégfelvásárlásokkal foglalkozó ügyvéden keresztül akkora pénzeket mozgatnak, hogy egy 1%-os tranzakciós költségen is hülyére keresi magát, egy válóperes ügyvéd közben meg küszöböt rágja. Persze ez eléggé lesarkított példa.

2023. szept. 29. 15:11
 23/31 anonim ***** válasza:
Én tökre értem a kérdést, ment volna a franc anno végig ezen a nehéz mérnöki úton, amibe 5.5 évet fektettem, ha tudom, hogy ugyanarra a sorsra jutok mintha 8 általánosom lenne. Mehetek külföldre, mint mindenki más vagy dolgozhatok itthon éhbérért, marha jó.
2023. szept. 30. 21:44
 24/31 anonim ***** válasza:

Ha ez igaz, akkor nem a rendszerrel, hanem veled van a probléma.

2023. okt. 1. 05:41
 25/31 A kérdező kommentje:
#23 Pedig nem vele van. Ez a szomorú magyar valóság.
2023. okt. 1. 13:45
 26/31 anonim ***** válasza:
Már miért lenne velem probléma? 4 év tapasztalattal keresek nettó 500-at, ami átlag vagy talán kiemelkedő egy kicsit a hasonló végzettségű társaim közt. Ugyanakkor ez a pénz semmire nem elég, mert fent kell tartanom egy albérletet is, családról én teljesen letettem egy gyereket biztos nem tudnék eltartani átlag színvonalon. És valóban az jut nekem is, hogy irány külföld.
2023. okt. 1. 14:43
 27/31 A kérdező kommentje:
#26 a szakik meg 600-700 nettó közt vannak Budapesten.
2023. okt. 1. 16:55
 28/31 anonim ***** válasza:
0%
#23 vagyok/ Én nem Budapesten vagyok és nekik nehezebb munkát kell végezni a hétköznapok során, én meg kapok 13 és 14 havi fizetést is plusz cafeteria amit nem számoltam ide, de tulajdonképpen igen. Továbbra sem éri meg a befektetett erőt úgy gondolom.
2023. okt. 1. 21:09
 29/31 anonim ***** válasza:
27. Én továbbra is nettó 2 millió fölött keresek (IT), és ezért jó, ha “dolgozom” (a hobbimnak élek, azaz programozgatok) napi 6 órát. Az állítólagos 600 nettós melós munkád egy kezdő informatikus bére.
2023. okt. 1. 21:27
 30/31 A kérdező kommentje:

Ma már nem keres ennyit egy kezdő informatikus. Talan bruttóban mióta recesszió van. A kétmillió meg max úgy lehet, ha külföldre dolgozol.

De ki tudja mesdig lesz ez a világ az IT számára. Már a juniorok/mediorok szenvednek az álláskereséssel. Nem egyet hallottam, hogy medior vállalta junior fizetésért, mert most nincs más.

2023. okt. 1. 21:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!