Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Csak szerintem felesleges...

Csak szerintem felesleges egyetemre menni (anyagilag)?

Figyelt kérdés

Konkrétan már elvileg borsodban egy buszsofőr nett 500-600 ezret kap. ( [link]

Nem ismerek diplomást ennyit keresni itt. Mérnök ismerőseim 5-6 év tapasztalattal keresnek 400-450 között. De van jogász, gazdász ismerősöm is, ők sem keresnek ennyit. De cserébe 3,5-5,5 évet jártak egyetemre, ami csak a pénzt vitte.

És akkor nem beszéltünk ha arról, hogy valaki szakmunkát tanul 8. után, akkor mire az egyetemista végez a szakmunkásnak lesz minimum 4,5 év tapasztalata és több milliót tud ennyi idő alatt félretenni. Valószínűleg már egy egyéni vállalkozást tud indítani ennyi idő alatt.

De ott a kamionsofőrök is. Már belföldön nettó 600-700 megvan nekik, adókedvezmény nélkül.

Ha nem orvosnak mész, vagy IT-snek (bár azért itt is rengetteken panaszkodnak, hogy már nem talál munkát egy kezdő, illetve sokan csak a netről értesülnek a jó fizetésről), akkor anyagilag csőd az egyetem.

Nemhogy már nem tudsz annyit keresni, mint a fent említettek, de amíg egyetemre jársz ők már megkeresik azt a pénzt, amit te egyetem után sem nagyon.

Ez egy normális országban szerintem nem így kellene lennie. Megnéztem németben egy átlag mérnökfizetés a kétszerese egy átlag buszsofőr fizetésnek.

2023. szept. 28. 21:01
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
100%

Az, hogy a jogász, közgazdász meg mérnök ismerőseid 6 év tapasztalattal 400 nettót keresnek, arról csak is ők tehetnek. Az embernek folyamatosan képeznie kell magát ezekben a szakmákban, kapcsolatokat építeni, nyelvet tanulni. A béreket szabadversenyben a piac szabja meg külföldön is, aki sok pénzt akar keresni, olyan irányba kell mozognia. A nagy pénzeket pedig köztudottan a középvezetőktől fölfelé akasztják le. A megszerzem a papírt és csak bejárok 40 évig melózni szinten ezt kell várni.

Ettől függetlenül fölösleges ennyire a pénzre kisarkítani, mivel hiába lehet jobban keresni például a holland mekiben, mint itthon kezdő bírósági fogalmazóként, senki nem akar majd 40-50 évesen is krumplit sütögetni.

2023. szept. 28. 23:51
 12/31 NTBS ***** válasza:
100%

Nézőpont kérdése.

Lehet többet keresni. De idősebb korodra elkopsz.

2023. szept. 29. 06:26
 13/31 A kérdező kommentje:

Mivel képezze magát egy egy mérnök vagy jogász? Csináljon még több diplomát hátha? Szóval még a napi 8 óra munka után tegyen bele napi 1-2 esetleg több órát? Akkor már többet kell foglalkozni az egésszel, mint a tobbi

2023. szept. 29. 06:46
 14/31 A kérdező kommentje:

Munkásnak. Ha egy mérnök elmegy autóipar területére, hogy képezze magát? A munkáltató által biztosított képzéseken kívül? Vagy egy jogásználbez, hogy működik? Max az egyetemet tudom elképzelni. Csinál valami második diplomát. Amiért nagy eséllyel már fizetnie kell, szóval nem elég, hogy szarul keres még ezt a pénzt is szedje elő.

Sajnos a legtöbb emberből nem lesz még középvezető sem. Mert nem kellenek annyian.

2023. szept. 29. 06:49
 15/31 anonim ***** válasza:
100%
Én örülök, hogy vannak akik nem akarnak tanulni. A kuli munkát is meg kell csinálnia valakinek.
2023. szept. 29. 08:51
 16/31 anonim ***** válasza:
24%
Én napi 120 ezret keresek bejelentve, adózva TB-vel stb. Hol keres ennyit egy melós?
2023. szept. 29. 10:04
 17/31 A kérdező kommentje:
Gondolom vállalkozol. Úgy lehet jobban keresni, viszont a legtöbb diplomával nem nagyon lehet vállakozni. Te milyen diplomával csinálod?
2023. szept. 29. 11:32
 18/31 anonim ***** válasza:
100%

Mi az, hogy a legtöbb diplomával nem lehet vállalkozni? Már hogy ne lehetne...

Az építőiparban dolgozó mérnökök legnagyobb része egyéni vállalkozóként dolgozik vagy kis 5-8 fős cégeknél, ahol az 5-8 főből 1 a cégvezető=vállalkozó és csak a többi alkalmazott.

Tolmácsok, fordítók szinte mind egyéni vállalkozók, ahogy az ügyvédek is. Gazdasági, marketing területen se csak multiknál lehet dolgozni.

Én mondjuk jobban érzem magam diplomás alkalmazottként, fene se akar vállalkozni, ügyfeleket felhajtani, önmarketinggel, könyveléssel foglalkozni. Reggel fél 8-ra bemegyek a klímás munkahelyemre, leülök a gép elé a kényelmes székembe, délután 4-kor meg felállok és el is felejtem mi volt bent. Heti 2 nap be se kell mennem, otthon home officeból dolgozhatok.

Diploma nélkül nőként a fizikai munka szóba se jöhetne, végzettség nélkül alkalmazottként leginkább többműszakos munkák lennének alacsonyabb fizetésért, mint diplomával, ilyen körmös-fodrász és társaival nem hiszem hogy jobban keresnék, mint diplomával, buszsofőrnek, mozdonyvezetőnek meg menne a franc hétvégén, ünnepnap is dolgozni...

Majd rájössz te is, hogy nem minden a pénz, csak lehet addigra késő lesz.

2023. szept. 29. 12:31
 19/31 A kérdező kommentje:

A fodrászok fixen jobban keresnek, ha van megfelelő vendégkör.

Messze nem olyan könnyű, mint egy villanyszerelőnek, burkolónak. Hiába vállakozól ügyvédként, ha nem kesz elég ügyfélkör, mert már annnyian vannak. A mérnökök négyrésze sem tud. Az építőipar talán az egyetlen kivétel, de oda milyen mérnök kell? Építész? Azért ott sem az egyszemélyes építész vállakozók a gyakoriak, hanem az irodák, amit írtál is.

Gazdasági területen is nem hiába mennek inkább multihoz.

2023. szept. 29. 12:47
 20/31 anonim ***** válasza:
100%

építész, épületgépész, villamosmérnök, statikus, építőmérnök (utak parkolók), kert- és tájtervező, tűzvédelmi tervező, belsőépítész. Középületeknél és ipari épületeknél különböző technológiai tervező, pl konyhatechnológus, akusztikai tervező, sport technológus, rehabilitációs szaktervező (aki az akadálymentesítést tervezi). Ez utóbbiak csak vállalkozóként tudnak létezni, mivel nincs olyan cég akinek annyi konyhát vagy sport csarnokot kellene tervezni, hogy teljes állásban tudna foglalkoztatni csak erre egy szakembert.

Sokszor más területen is a nagyobb cégeknek is kisebb vállalkozások dolgoznak be, pont azért, amit az előbb írtam, mivel nincs állandó szükségük egy drága teljes állású diplomás szakemberre.

2023. szept. 29. 13:04
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!