Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Csak szerintem felesleges...

Csak szerintem felesleges egyetemre menni (anyagilag)?

Figyelt kérdés

Konkrétan már elvileg borsodban egy buszsofőr nett 500-600 ezret kap. ( [link]

Nem ismerek diplomást ennyit keresni itt. Mérnök ismerőseim 5-6 év tapasztalattal keresnek 400-450 között. De van jogász, gazdász ismerősöm is, ők sem keresnek ennyit. De cserébe 3,5-5,5 évet jártak egyetemre, ami csak a pénzt vitte.

És akkor nem beszéltünk ha arról, hogy valaki szakmunkát tanul 8. után, akkor mire az egyetemista végez a szakmunkásnak lesz minimum 4,5 év tapasztalata és több milliót tud ennyi idő alatt félretenni. Valószínűleg már egy egyéni vállalkozást tud indítani ennyi idő alatt.

De ott a kamionsofőrök is. Már belföldön nettó 600-700 megvan nekik, adókedvezmény nélkül.

Ha nem orvosnak mész, vagy IT-snek (bár azért itt is rengetteken panaszkodnak, hogy már nem talál munkát egy kezdő, illetve sokan csak a netről értesülnek a jó fizetésről), akkor anyagilag csőd az egyetem.

Nemhogy már nem tudsz annyit keresni, mint a fent említettek, de amíg egyetemre jársz ők már megkeresik azt a pénzt, amit te egyetem után sem nagyon.

Ez egy normális országban szerintem nem így kellene lennie. Megnéztem németben egy átlag mérnökfizetés a kétszerese egy átlag buszsofőr fizetésnek.

2023. szept. 28. 21:01
1 2 3 4
 1/31 anonim ***** válasza:
91%

Egy jó diplomával fixen heti 5 nap 8-16 munkaidőben kereshetsz 400-600-at kezdőként

Amiket meg említettél ott több műszak, fizikai munka, aránytalanul nagy felelősség, stb

2023. szept. 28. 21:11
 2/31 A kérdező kommentje:

Milyen diplomával és hol? Max adókedvezménnyel Pesten, de akkor is sokkal inkább a 400, ha ne a fent említett kettőben vagy.

A buszsofőrnél, kamionsofőrnél van nagyobb felelősség. De cserében egy indiai, átképzett, átlag nő is megtudja csinálni.

2023. szept. 28. 21:18
 3/31 anonim ***** válasza:
92%

De nem mindenki akar hajnalban kelni és 12 órát vezetni, szombaton, vasárnap, ünnepnap...

Van, aki nagyon kihívásra vágyik, mint buszt vezetni. Stb.

2023. szept. 28. 21:24
 4/31 anonim ***** válasza:
85%
Azért mert ettől többnek érzi magát az ember, hogy már letett valamit az asztalra. A szellemi munka amúgyis más jellegű mint a fizikai
2023. szept. 28. 21:26
 5/31 A kérdező kommentje:

És jó érzés másnak érezni magad úgy, hogy közben egy 8 általánossal vagy nagyon max érettségivel/szakmával többet keresnek? Hogy a volt osztályod legrosszabb tanulói többet keresnek, mint akiknek diplomájuk lett?

A kőművesnek nem kell hétvégén, ünnepkor dolgoznia, sem a villanyszerelőnek.

2023. szept. 28. 21:51
 6/31 anonim ***** válasza:
91%

Igen, mert tanult vagyok, és az egyetem miatt rengeteg élménnyel és tapasztalattal több lettem.

Én nem végeznék semmilyen fizikai munkát (igaz nő vagyok) de ezek hosszú távon nem túl szerencsések egészségügyi szempontból (a nehezebb fizikai munkák).

A diplomásoknak se feltétlen kell hétvégén és ünnepekkor dolgoznia, max a vállalkozóknak

2023. szept. 28. 21:59
 7/31 anonim ***** válasza:
90%
Nyilván értem mire célzol, hogy a fizetes terén nem ezt érdemlik sok év tanulás után amit kapnak, dehát ez van sajnos. Én akkor sem cserélnék a másik oldallal.
2023. szept. 28. 22:01
 8/31 anonim ***** válasza:
91%

Borzasztoan leegyszerusited. Jobb esetben egy ember azert tanul tovabb, mert olyan dolgot akar csinalni, amihez kell diploma. Az elet nem egyenlo a penz hajkuraszasaval. Lehet, hogy vannak olyanok, akiknek a fizuja pl. egy buszsoforet nem eri el, de vannak olyanok, akiknek meg ketszerese. A plafon sokkal feljebb van sokszor.

Senki sem gatol abban, hogy pestre koltozz, nem ertem miert kell borsodra lekorlatozni. De ismerek olyat, aki marketingeskent szabaduszo (csak hogy ne IT-s peldat hozzak fel), kulfoldi partnerekkel. Nyilvan nem itthoni fizu szint. :) Szoval mi a kifogas?

Meg ki mondta hogy egyetem mellett nem lehet dolgozni? Ki mondta hogy nem lehet vallalkozni?

2023. szept. 28. 22:03
 9/31 A kérdező kommentje:

Pénz hajszás egy összeg felett nem számít, amit ma MO-on nagyon nehéz elérni és a legtöbb embernek nem is sikerül.

Nem csak borsodban van ez. Ő már inkább vállalkozónak számít akkor. Egy kőműves vállalkozó sem 700 ezret keres, hanem napi 100 ezret simán elkér áfa nélkül.

Lehet dolgozni, de messze nem keresel annyi. Illetve az elején nem is nagyon lehet.

A legtöbb diplomával sokkal nehezebb vállalkozni, mint a szakmákkal.

2023. szept. 28. 22:28
 10/31 A kérdező kommentje:
#7 Igen. De ez amúgy ahogy írtam németben nincs így. Meg gondolom minden normális országban a tanult értelmiséget jobban megfizetik, mint a szakmunkást, amihez elég 8 általános. És ezzel nem akarom lenézni őket, csak szerintem ez mégse jó így.
2023. szept. 28. 22:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!