Orvosi egyetemet elkezdeni gyerek mellett?
Van itt olyan anyuka, aki 25-26 év körül kezdte el az orvosi egyetemet, kisgyerek (2,5 éves) mellett? Mindig is érdekelt, viszont sajnos nincs emelt érettségim sem biológiából sem kémiából. Aki hasonló cipőben jár/járt, tudna nekem valamit írni erről? Tudom, hogy nagyon sok év, és mire odajutok, hogy tudnék ebben dolgozni, eléggé 35 éves korom után lennék már, feltéve, ha minden jól megy. (most vagyok 27 éves). Az elméleti részét lehet levelezőn is csinálni?
Köszönöm, ha válaszolsz!
Nincs gyerekem, de orvosira készülök pár éve. Igazából nem hiszem, hogy a korod hátráltató tényező lenne, nem egy embert ismerek, akiknek már van egy diplomájuk, és utána kezdik el az egyetemet. A gyerekek miatt gondolnám nehéznek az esetedben, hogy hogy tudod az idődet beosztani, de ez nyilván rajtad múlik. Van tiktokon egy Semmelweisen tanuló 4 gyerekes anyuka, de ha jól rémlik neki is ilyen 6-8 évesek minimum a gyerekei. (Ha megtalálom, majd küldök róla linket.)
A bejutás nem könnyű, sokaknak elit sulikból sem sikerül elsőre, de ha elég kitartó vagy, nem lehetlen. Itt azért számolod kell az emelt érettségik árával (idén 58000Ft volt darabja, valószínűleg jövőre drágul tovább), + felkészítők árával.
Mivel láttam, hogy a Szegedi egyetemet írtad hozzád legközelebbinek, az ottani pontszámítási rendszerről írok csak most.
Összesen 500 pontot szedhetsz össze, ebből 400 tanulmányi+ érettségi pont (ez egyébként minden egyetemen azonos, ennek könnyedén utána tudsz olvasni). Erre jön rá még a 100 intézményi pont. Ebből 50 pontot ér a szóbeli elbeszélgetés, ami elvileg minden orvosin ugyanúgy fog zajlani (ennél többet egyelőre mi sem tudunk róla).
Ezen kívül még 50 pontot tudsz összeszedni, a te esetedben a "gyermekgondozásra" adható 40. A maradék 10 pontot összeszedhetet pl SZTE Junior Akadémiás felkészítővel, nem muszáj nyelvvizsgával. (Azért hoztam ezt példának, mert ezek érettségire felkészítő tanfolyamok, ezzel gyakorlatilag 2 legyet üthetsz egy csapásra. Minden évben van ösztöndíj pályázat rá, egy motivációs levelet kell írnod bemutatkozásképpen.)
Most hirtelen ezek jutottak így eszembe a témával kapcsolatosan amik hasznosak lehetnek, ha van még kérdésed írj nyugodtan akár privátban is, szívesen segítek ha tudok.
Esetleg nézz szét olyan szakok között is, ami hasonló orientáltságú, de nem feltétlen egészségügy és lehet levelezőn is csinálni. Például a biomérnöki is lehet, hogy érdekes lenne számodra, de jobb, ha átnézed a felvit.
Azt tartom fontosnak hangsúlyozni, hogy ha van benned tanulási vágy egy bizonyos téma iránt, mindenképp kár lenne veszni hagyni csak azért, mert van egy gyereked.
Elnézve az adottságokat (lsd. messze van az egyetem,kisgyermeked van stb.) én biztosan nem vágnék bele.Többeket ismerek,akinek csak saját magukat kellett volna életben tartani az orvosi évei alatt,de nem sikerült nekik, otthagyták vagy már többedik éve bukdácsoló...
Én a helyedben választanék valami könnyebb,egészségügyi vagy biológiai területen lévő szakot,ahol van levelező tagozat is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!