Orvosi egyetemet elkezdeni gyerek mellett?
Van itt olyan anyuka, aki 25-26 év körül kezdte el az orvosi egyetemet, kisgyerek (2,5 éves) mellett? Mindig is érdekelt, viszont sajnos nincs emelt érettségim sem biológiából sem kémiából. Aki hasonló cipőben jár/járt, tudna nekem valamit írni erről? Tudom, hogy nagyon sok év, és mire odajutok, hogy tudnék ebben dolgozni, eléggé 35 éves korom után lennék már, feltéve, ha minden jól megy. (most vagyok 27 éves). Az elméleti részét lehet levelezőn is csinálni?
Köszönöm, ha válaszolsz!
Ne figyelj a bántó válaszokra. Az alátámasztott tény, hogy az ember mindig azokat a dolgokat bánja meg a legjobban, amiket elszalasztott. Ennél fogva ülj le magadba és gondolkodj el, hogy mit bánnál jobban 35 éves korodra? Azt, hogy nem adtál egy esélyt sem az orvosinak, ergó meg sem próbáltál bekerülni) vagy azt, hogy feláldoztál bizonyos időt a kislányoddal közös időtökből?
Mindkettő lehetőségen alaposan gondolkozz el, hogy melyiket sajnálnád jobban és a szerint dönts.
Ha azt bánnád jobban, hogy nem vágtál bele és meg sem próbáltad, akkor hozz egy határozott döntést és készülj fel az érettségikre. Az azokra való készülés majd egyébként is próbára tesz azzal kapcsolatban, hogy mennyi időt vagy hajlandó feláldozni a tanulás oltárán. Ha valóban elszánt vagy, akkor sikerülni fog.
A személyes meglátásom az, hogy sajnos a hétköznapi embernek munka mellett egyébként is kevés idő jut a családra. Az orvosi egyetem a kezdetektől fogva olyan, mint egy 8 órás munka. Persze vannak könnyebb és nehezebb időszakok is, nem mind a 6 év arról szól, hogy a könyv felett ülsz és tanulsz. Sőt, valójában nem kell erről szólnia a 6 évnek. Hogyha a szorgalmi időszakban is tudod hozni a napi 1-2 óra rendszeres és értelmes tanulást, akkor a vizsgaidőszakban nem reggeltől estig fogsz a könyvek fölött ülni, hanem mondjuk 3-4 órát.
Az biztos, hogy nem kis feladatra vállalkozol, de az egész fejben dől el és akarat kérdése, hogy te teljesíteni tudod-e.
Jókat ír a 16-os, de egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetnék erre:
"Hogyha a szorgalmi időszakban is tudod hozni a napi 1-2 óra rendszeres és értelmes tanulást
--> mármint az előadások (zöme) és a gyakorlatokon való részvétel mellett. Ez utazással együtt kb majdnem több lenne, mint 12 óra... Én másfél órát utazok be az egyetemre (mamahotelből) és ez a lélektani határ. Önfenntartó nem tudok így lenni, önellátó pláne nem... Azért egy orvosi nem heti 3 napból áll, mint sok más egyetemek.
"...akkor a vizsgaidőszakban nem reggeltől estig fogsz a könyvek fölött ülni, hanem mondjuk 3-4 órát."
Ami azt jelenti, hogy napi 3-4 órát töltesz aktív tanulással karácsonytól februárig. És emellett be kell menni vizsgázni, ami szóbelik esetén fél vagy egész nap.
Korábban nem válaszoltam, de nézd... Nem mondom azt, hogy lehetetlen, de ez nagyban függ a háttértől és az adottságaidtól. (Illetve kérlek vedd figyelembe, hogy mennyibe kerül egy félév, hiszen hiába vannak még állami féléveid, ha nem fejezed be, vagy nem dolgozol x évet Magyarországon orvosként akkor ki kell fizetned...)
Attól hogy érdekel az orvostudomány még nem feltétlenül az orvosi az egyetlen út, amit választhatsz. Illetve fontos, hogy orvosként a betegek és az adminisztráció tölti ki a mindennapjaidat, nem az orvostudomány vívmányai és érdekességei.
Szerintem ez egy nagyon rossz ötlet. 0-ról egy emelt biosz/kémia érettségire évek felkészülni.
Egy orvosi egyetem teljes embert kíván, szerintem teljesen kivitelezhetetlen gyerek mellett csinálni. Vizsgaidőszakban semmi időd nem lenne rá.
Nem lehet levelezőn csinálni semmit, és ilyen nincs, hogy elméleti rész. Kezdettől fogva be kell járni az órákra.
Szerintem nézz utána alaposabban, mert szerintem nem vagy kellőképpen tájékozódva erről az egész dologról.
Nagyon köszönöm az utolsó válaszolóknak.
Kivéve neked, 15-ös, te sz.rd össze magad.
Örök életre bánnám, ha a kislányom emiatt bármennyit is sérülne, így valószínűleg ezt elengedem.
Nem lehetetlen biztosan, de a semmiből belevágni valóban durva lenne úgy, hogy nem vagyok ott teljesen fejben/lélekben. Köszi nektek. :)
17-es, tudnál légyszi írni arról egy kicsit többet, hogy ki kell fizetnem egy bizonyos összeget, hogyha nem dolgozok x időt orvosként?
19: 10 mp google
Ha a SOTE-t veszem alapul:
"3.2. 2020-tól érvénybe lépő szabályozás szerint
A magyar állami ösztöndíjas hallgató köteles:
1. az adott szakon megszerezni az oklevelet az adott szak képzési és kimeneteli
követelményeiben meghatározott képzési idejének legfeljebb másfélszerese alatt,
2. az oklevél határidőn belüli megszerzése esetén az oklevél megszerzésétől számított 20 éven
belül a magyar állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamú
hazai munkaviszonyt fenntartani,
3. a magyar állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamban hazai
munkaviszonyt fenntartani az adott képzés megszűnésének napjától számítva a magyar
állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányi idővel megegyező időtartamot követő két éven
belül, ha az 1. pontban meghatározott határidőn belül nem szerzi meg a magyar állami
ösztöndíjjal támogatott képzésben az oklevelet,
4. visszafizetni a magyar állam által folyósított magyar állami (rész)ösztöndíjnak – évente a
Központi Statisztikai Hivatal által megállapított éves átlagos fogyasztóiár-növekedés
mértékével növelt – összegét, amennyiben nem teljesíti jelen felsorolás 2. pontjában
meghatározott kötelezettségét, illetve visszafizetni a tartozás ötven százalékának megfelelő
összeget, ha nem teljesíti jelen felsorolás 3. pontjában meghatározott kötelezettségét."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!