Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Végzett orvosok, rezidensek,...

Végzett orvosok, rezidensek, szakorvosok. Mennyire ajánljátok az orvosi egyetem elkezdését, illetve ha visszamehetnétek az egyetemi évek kezdetére, ugyanezt a pályát választanátok?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Dilemma előtt állok, ugyanis rendelkezem már egy diplomával, gyógyszerész vagyok, munkalehetőségem rengeteg és a fizetésem is jónak mondható. Viszont nem érzem úgy, hogy ebben ki tudok teljesedni, váltani szeretnék orvosi pályára. Az egyetemi felvételi megvolt, sikerült bejutnom, viszont vacillálok, hogy nem fogom-e megbánni a pályaváltást. Sajnos nem volt lehetőségem orvosokkal beszélgetni arról, hogy mit gondolnak, mennyire is éri meg az ő útjukat követni, nemcsak anyagi szempontokat szem előtt tartva. Nagyon köszönöm a válaszokat! Egyébként húszas éveim közepén járok.

2023. szept. 2. 20:41
1 2 3 4
 31/33 anonim ***** válasza:
Na szuper. Jól tetted, hogy belevágtál :D.
2023. dec. 10. 23:03
 32/33 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Gondoltam megírom a beszámolómat, hátha egy “sorstárs” is olvassa a diskurzust és tanulhat az esetből.

Belekezdtem az egyetem és sikerült is az első év, viszont rengeteg mindent kellett nélkülöznöm: pénz, idő, férjemmel töltött idő.

Amíg ő munka után pihent, én tanultam, a pénzkeresés is nehézzé vált számomra.

Beláttam, hogy ennyi idősén és egy ilyen diplomával nem éri meg ebbe a belevágni, mert túl kockázatos, valamit koránt sem biztos, hogy kifizetődő.

Csábítónak tűnhet orvosira menni, de ennek a szakmának is megvan a maga gondja valamint szomorú helyzete ma Magyarországon.

Ha valaki még dilemmázni hasonlón:

Csak akkor kezdj bele, ha 6 évig tudod nélkülözni teljesen az életedet + még x ideig alkalmazkodsz rezidensként.

Az élet nem a munkából áll valóban, egy kis nézőpontváltás alaposan rám fér.

Köszönöm mégegyszer a kommenteket, mai napis visszaolvasok párat és sokat segítettetek abban, hogy “magamra találjak” :)

2024. máj. 19. 05:17
 33/33 anonim ***** válasza:

Lehet már eléggé elévült ez a kérdés, de hátha a hasonló cipőben járóknak segíthet valamit :)

Én jelenleg orvosira járok, dolgozó mérnök férjem van.

Nem szeretek habzó szájjal egyetlen lehetőséget védeni, szerintem nem igazán lehet/jó ötlet feketén-fehéren nézni egy ilyen kérdést.

Minden mérlegelés kérdése. Nyilván egy diploma megszerzése után jó kikerülni végre a tanulói szerepből, de jó is lenne a lehetőségek tágítása további tanulással. Ott a a pénz, a szabadidő, a partnerrel töltött minőségi idő stb stb. Viszont mindenki máshogy súlyozza ezeket a tényezőket (több dimenzióban vizsgálva nyilván nem csak súlyozás van, hanem komplexebb, de a lényeg ugyanaz).

Én személy szerint nem váltanék, esetleg a szakgyógyszerész képzésbe jobban beleásnám magam, már azzal közelebb lehetne kerülni a klinikumhoz (nem tudom a pontos területeket, de pl mikrobis szakgyógyszerész kéz a kézben járhat a klinikusokkal).

A házasság állapotát végképp magának tudja mindenki értékelni. Mi remekül megvagyunk a férjemmel, viszonylag sok időt tudunk együtt tölteni, megtanultuk jól kihasználni az időt és alkalmazkodunk egymáshoz. És ha valaki szerint az én tanulmányaim a házasságom rovására megy, az megajándékoz engem egy jó kis röhögőgörccsel. (Nálunk azért enyhítő körülmény, hogy nekem ez az első képzésem, de ahány kapcsolat, annyiféle helyzet és viszonyulás).

A pénz szintén egy olyan tényező, amit saját mérlegelés alapján lehet kezelni, van, akinek meg se kottyan 15 millió zsebből, van, aki meg hónapról hónapra él.

A szabadidő és a státusz (sote áok első éves anatnál minden hallgató remekül bántható kisgyerek, diplomával azért van egy szintlépés) elég kényes. Talán ez az, ami akkor derül ki, ha belevágsz, előre nem tudhatja senki, hogy ténylegesen milyen lesz egy új egyetem mindennapjaiban élni.

Nekem egyébként van olyan évfolyamtársam, aki már diplomás gyógyszerész, de váltani akart, és élvezi is.

Sőt egyébként olyan ismerősöm is van, aki dolgozik mellette, és -hogy tovább fokozzam- olyan is, aki gyereket nevel. Ezekkel a példákkal csak arra akarok utalni, hogy szinte bármilyen élethelyzetben megoldható, ha valaki meg akarja oldani. Már ha annyira meg akarja oldani, hogy bizonyos dolgokat feláldozzon érte. De ez semmiképp sem jobb-rosszabb összehasonlítás, nem lesz valaki jobb vagy értékesebb akkor, ha szorultabb, nehezebb helyzetben van, csak szeretném kifejezni azt, hogy sikerülhet, tehát aki köti az ebet a karóhoz, hogy márpedig lehetetlen megcsinálni, az nagyot téved, hiszen már nagyon nagyon sokan meg tudták cáfolni :)

jan. 26. 00:49
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!