Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Biosz és kémia emeltre 1 év...

Biosz és kémia emeltre 1 év alatt fel lehet készülni a nulláról?

Figyelt kérdés
Én most leszek 12.-es és jelenleg történelemből és angolból fogok emeltezni, hiszen eddig közgázra készültem. Nem rég találtam ki hogy fogorvosi is nagyon érdekelne, viszont kémiát már évek óta nem tanultam és eddig a biológiába se fektettem túl sok energiát, így kb a nullán állok. Ha a fogorvosi mellett maradnék akkor 12. után kihagynék egy évet és akkor készülnék fel a biosz/kémia emeltre. Alapból szorgalmasnak tartom magam, viszont nem tudom, hogy ezt egy év alatt meg lehet e csinálni. Feleslegesen pedig nem szeretnék évet kihagyni.

2023. aug. 28. 13:08
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
84%

Kedves Kérdező!

A kémia emeltnél nem az elméleti rész a kihívás, hanem a feladatmegoldás - ez pedig olyan mint a matek: szisztematikusan fel kell építeni, meg kell érteni, aztán jó sok példát megoldani, hogy legyen rutin. Ez hozza a jó eredményt. Ehhez idő kell. (Hozzá képest az elméleti rész tényleg pitének tűnik.)

Biológiánál sem árt (sőt, jól jön) a feladatmegoldás - de inkább gyakorlásként, ismétlések gyanánt. Ott az elméleti rész az, ami vaskosabb (fogalmak, definíciók - és aztán jönnek az összefüggések megértése, megtanulása).

Nulláról egy év alatt nem mondom, hogy lehetetnel, de napi 6-8 óra érdemi tanulást biztosan igényel. Jól ütemezett szünetekkel, remek tanulástechnikával, nagy akaraterővel, elszántsággal. A jól megtervezett időbeosztás, ütemterv is sokat segít.

Rengeteg függ attól, hogy mennyire vagy "okos": logikusan tanulsz (vagy magolsz), meglátod a lényeget (vagy beleveszel a részletekbe), jó jegyzeteket, remek vázlatokat, ábrákat készítesz (vagy csak listákat gyártasz, szövegeket másolsz szó szerint).

Ahogy a 2. hozzászóló írta, érdemes már ebben a tanévben nekilátnod az egyik tárgynak, így időt nyerhetsz (meg ott lesz a jövő nyár!). Lehet, hogy el kell engedned tényleg a töri emeltet hozzá.

De mindenek előtt: alaposan gondold át, tényleg nagyon (!) akarod a fogorvosit? Vagy csak megtetszett - és ez még nem cél, hanem a célkeresés része.

Különben vagy nem fog menni a felkészülés, vagy feleslegesen ölöd bele az időd, energiád...

Végül a rövid váalszom: tőled függ elsősorban.

De nagyon kemény egy év lesz - erre számítanod kell!

2023. aug. 29. 08:21
 12/12 anonim ***** válasza:
60%

Nem mondom azt, hogy lehetetlen, de nagyon-nagyon necces. Nézd, mások (pl. tagozatosok, faktosok) 2-4 évet is készülhetnek a két emeltre, és néha még úgy se jön össze a kívánt eredmény.

Én mindenképp azt javaslom, hogy ne akard most a biológiát és a kémiát, hanem mondjuk az utána lévő ősszel (utána egyetemig szabad leszel).

2023. aug. 29. 11:34
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!