Ezt az egyenletet hogyan kell megoldani?
Feladat:
(I.) 0,16= rf+0,8 * (rm-rf)
(II.) 0,23 = rf+ 1,5 * (rm-rf)
(1.verzió):
Ezt úgy tanultuk hogy II.-I ( 2. egyenletből kivonom az elsőt)
1.lépés:
(I.) 0,07 = 0,7 *(rm-rf)
(II.) rm-rf=0,1
2.lépés:
(I.) 0,16 = rf+0,8*0,1
(II.) rf=0,08 ( majd behelyettesítek és megkapom az rm-t)
Az a problémám hogy én ezt így nem tudom levezetni.
Mert nem tudom hogyan kell.
Az 1.lépésnél már megakadok.
Odáig értem hogy 0,07 (0,23-ból kivonom a 0,16-ot) aztán az rf-ek kiesnek, ha jól gondolom. 1,5-ből kivonom a 0,8-at és marad 0,7* (rm-rf) -> ez az I. egyenlet
de a II.-ból hogy lesz "rm-rf=0,1" azt már nem értem...
(2.verzió):
Úgy letudom vezetni lépésenként, hogy felbontom a zárójelet
tehát:
(I.) 0,16=rf+0,8rm-0,8rf
(II.) 0,23=rf+1,5 rm-1,5rf
Innen az egészet kitudom számolni, ki is jön az eredmény csak időben sokkal hosszabb ezért szeretnék rájönni az 1. verzióra.
1. zárójel felbontás
2. összevonás
3. a két egyenlet szorzása úgy, hogy valamelyik ismeretlen együtthatója egyenlő legyen
4. a két egyenlet kivonása
...
„Odáig értem hogy 0,07 (0,23-ból kivonom a 0,16-ot) aztán az rf-ek kiesnek, ha jól gondolom. 1,5-ből kivonom a 0,8-at és marad 0,7* (rm-rf) -> ez az I. egyenlet
de a II.-ból hogy lesz "rm-rf=0,1" azt már nem értem...”
Az az egyenleted, hogy 0,07 = 0,7*(rm-rf), és EBBŐL kapod meg azt az egyenletet, nem az eredeti II.-ból, és úgy, hogy osztasz benne 0,7-del.
"1. zárójelfelbontás"
zárójel felbontás az úgy néz ki ahogyan a 2. verzióban írtam, nem?
"2. összevonás"
Mit vonok össze? zárójelfelbontás után össze tudok vonni, ahogy a 2. verzióban csináltam. De az 1. verzióban nincs kiírva lépésként a felbontás
Ja értem, hogy itt már az I. egyenletet viszem tovább nem az eredeti II.-at
de ha a 0,07= 0,7 * (rm-rf) -et osztom 0,7-tel
annak nem így kellene kinéznie?
0,1 = rm-rf tudom hogy ez egyenlő azzal, hogy rm-rf=0,1 de miért írjuk fel fordítva? tehát nem úgy ahogy leosztok 0,7-tel hanem megfordítottuk?
Nem tudom, hogy ki írta úgy, de nem szoktuk menet közben fordítgatni. Maximum a legvégét, például ha az az egyenletünk, hogy 6=2x, akkor a végeredményt x=3-ként írjuk fel.
Van, aki jobban szereti, hogyha az ismeretlenek a bal oldalon vannak. Az egyenlet oldalai egyébként bármikor felcserélhetőek. És persze azt is értem, hogy ez téged megzavart.
Igen így már értem.
És tényleg sokkal gyorsabb mint ahogy én levezettem magamnak .
(zárójelfelbontás, összevonás...) de egyszerűen nem jöttem rá, hogy ott csak az I. egyenletet kell leosztani 0,7-tel majd felcserélni a 2 oldalt. Köszönöm szépen a segítséget! (Ha több lépés van egyszerre elvégezve és nincs kiírva lépésenként engem nagyon bezavar, de be kell gyakorolnom így mert sokkal kevesebb lépés és gyorsabb)
Még 1 kérdés:
0,16= rf+0,8*0,1
rf=0,08
Itt ezt hogy számoltuk ki?
0,8*0,1 =0,08 az oké
De hova lett a 0,16? nem kell mind2 oldalt leosztani vele hogy "eltűnjön?"
Itt nem osztás történt, hanem elvégezte a szorzást:
0,16 = rf + 0,08, majd itt KIVONTA mindkét oldalból a 0,08-ot (annak érdekében, hogy a jobb oldalról eltűnjön):
0,08 = rf, vagyis rf = 0,08.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!