Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ezt az egyenletet hogyan kell...

Ezt az egyenletet hogyan kell megoldani?

Figyelt kérdés

Feladat:

(I.) 0,16= rf+0,8 * (rm-rf)

(II.) 0,23 = rf+ 1,5 * (rm-rf)

(1.verzió):

Ezt úgy tanultuk hogy II.-I ( 2. egyenletből kivonom az elsőt)

1.lépés:

(I.) 0,07 = 0,7 *(rm-rf)

(II.) rm-rf=0,1

2.lépés:

(I.) 0,16 = rf+0,8*0,1

(II.) rf=0,08 ( majd behelyettesítek és megkapom az rm-t)

Az a problémám hogy én ezt így nem tudom levezetni.

Mert nem tudom hogyan kell.

Az 1.lépésnél már megakadok.

Odáig értem hogy 0,07 (0,23-ból kivonom a 0,16-ot) aztán az rf-ek kiesnek, ha jól gondolom. 1,5-ből kivonom a 0,8-at és marad 0,7* (rm-rf) -> ez az I. egyenlet

de a II.-ból hogy lesz "rm-rf=0,1" azt már nem értem...

(2.verzió):

Úgy letudom vezetni lépésenként, hogy felbontom a zárójelet

tehát:

(I.) 0,16=rf+0,8rm-0,8rf

(II.) 0,23=rf+1,5 rm-1,5rf

Innen az egészet kitudom számolni, ki is jön az eredmény csak időben sokkal hosszabb ezért szeretnék rájönni az 1. verzióra.

2023. aug. 24. 11:14
 1/7 anonim ***** válasza:

1. zárójel felbontás

2. összevonás

3. a két egyenlet szorzása úgy, hogy valamelyik ismeretlen együtthatója egyenlő legyen

4. a két egyenlet kivonása

...

2023. aug. 24. 11:20
 2/7 anonim ***** válasza:

„Odáig értem hogy 0,07 (0,23-ból kivonom a 0,16-ot) aztán az rf-ek kiesnek, ha jól gondolom. 1,5-ből kivonom a 0,8-at és marad 0,7* (rm-rf) -> ez az I. egyenlet

de a II.-ból hogy lesz "rm-rf=0,1" azt már nem értem...”

Az az egyenleted, hogy 0,07 = 0,7*(rm-rf), és EBBŐL kapod meg azt az egyenletet, nem az eredeti II.-ból, és úgy, hogy osztasz benne 0,7-del.

2023. aug. 24. 11:22
 3/7 A kérdező kommentje:

"1. zárójelfelbontás"

zárójel felbontás az úgy néz ki ahogyan a 2. verzióban írtam, nem?

"2. összevonás"

Mit vonok össze? zárójelfelbontás után össze tudok vonni, ahogy a 2. verzióban csináltam. De az 1. verzióban nincs kiírva lépésként a felbontás

Ja értem, hogy itt már az I. egyenletet viszem tovább nem az eredeti II.-at

de ha a 0,07= 0,7 * (rm-rf) -et osztom 0,7-tel

annak nem így kellene kinéznie?

0,1 = rm-rf tudom hogy ez egyenlő azzal, hogy rm-rf=0,1 de miért írjuk fel fordítva? tehát nem úgy ahogy leosztok 0,7-tel hanem megfordítottuk?

2023. aug. 24. 11:47
 4/7 anonim ***** válasza:

Nem tudom, hogy ki írta úgy, de nem szoktuk menet közben fordítgatni. Maximum a legvégét, például ha az az egyenletünk, hogy 6=2x, akkor a végeredményt x=3-ként írjuk fel.

Van, aki jobban szereti, hogyha az ismeretlenek a bal oldalon vannak. Az egyenlet oldalai egyébként bármikor felcserélhetőek. És persze azt is értem, hogy ez téged megzavart.

2023. aug. 24. 11:52
 5/7 A kérdező kommentje:

Igen így már értem.

És tényleg sokkal gyorsabb mint ahogy én levezettem magamnak .

(zárójelfelbontás, összevonás...) de egyszerűen nem jöttem rá, hogy ott csak az I. egyenletet kell leosztani 0,7-tel majd felcserélni a 2 oldalt. Köszönöm szépen a segítséget! (Ha több lépés van egyszerre elvégezve és nincs kiírva lépésenként engem nagyon bezavar, de be kell gyakorolnom így mert sokkal kevesebb lépés és gyorsabb)

Még 1 kérdés:

0,16= rf+0,8*0,1

rf=0,08

Itt ezt hogy számoltuk ki?

0,8*0,1 =0,08 az oké

De hova lett a 0,16? nem kell mind2 oldalt leosztani vele hogy "eltűnjön?"

2023. aug. 24. 12:02
 6/7 anonim ***** válasza:

Itt nem osztás történt, hanem elvégezte a szorzást:

0,16 = rf + 0,08, majd itt KIVONTA mindkét oldalból a 0,08-ot (annak érdekében, hogy a jobb oldalról eltűnjön):

0,08 = rf, vagyis rf = 0,08.

2023. aug. 24. 12:33
 7/7 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!
2023. aug. 24. 12:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!