Érdemes lenne megpróbálni a doktori képzést?
24 éves végzős egyetemista vagyok angol-német középiskolai tanárszakon az ELTÉ-n.
Eddig kétszer említették az oktatóim, hogy érdemes lenne megpróbálnom a doktori képzést. Eléggé vívódóm, hiszen szeretem a tanítást, nem nagyon tudnám magamat elképzelni más munkakörben (mint például egy cégnél vagy multinál dolgozni) de félek attól, hogy egy doktori képzésbe befektetett energia és idő nem térülne meg később (elsősorban megélhetési szempontokból). Egy oktatómtól hallottam, hogy szép hivatás a tanárság de aki ezen a pályán marad annak érdemes tudományos fokozatot szereznie, függetlenül attól, hogy később fog-e egyetemen dolgozni vagy sem.
Hallottam olyat is okosabb és tapasztaltabb ismerőseimtől, hogy rengeteg lehetőség rejlik egy doktori képzésben, hiszen külföldi lehetőségek is megnyílnak általa, sok kapcsolatot lehet kiépíteni stb.
Akinek van esetleg tapasztalata ez ügyben volna olyan kedves és megosztaná velem építő jellegű, konstruktív meglátásait? Nagyon megköszönném.
9, Nekem nincsenek ilyen ambícióim, de a kérdezőhöz hasonlóan engem is biztattak rá oktatók az egyetemen, ezért egy időben gondolkodtam rajta. Közeli ismerőseim tapasztalatai viszont megerősítettek abban, hogy ez tényleg csak a megszállottaknak (nem rossz értelemben mondom) való.
(8-as voltam)
11. Hagyd már abba ezt a faxkodást, atyaég... Miért csak akkor érné meg a doktori, ha egyetemi oktató szeretnél lenni? (Netalán azért mondod ezt, mert te lemondtál róla és ezzel vigasztalod magad -- vagy éppen ellenkezőleg, egyetemi oktató vagy doktorival és fullra be vagy keseredve?)
Arra gondoltál már, hogy valaki azért szeretne doktorálni, mert ÉRDEKLI a téma, és szeretné ezt tanulni? (?) Hol van az megírva, hogy 5 év után mindenképpen abba kell hagyni a tanulást? És ha valaki mondjuk elvégez egy történelem szakot, de elkezdi érdekelni mondjuk a vallástörténet, és elmegy vallástörténeti doktori iskolába, mert ÉRDEKLI?
És arra esetleg gondoltál már, hogy ma már nem elég az 5 éves egyetem, mindenki tanul mint állat? 8-10 évig simán tanulnak nyugaton is az emberek, phd-znek, MBA-znak...
És arra, hogy esetleg a munkaerőpiacon olyan emberekkel fogsz egy asztalnál ülni, mint én, aki történetesen PhD MBA, és szeretnél esetleg egyenlő partnerként az asztalnál ülni egy szakmai megbeszélésen?
És arra, hogy vannak szakmák, ahol annyira alap a PhD, pl. a data science területén, hogy egyes cégek eleve PhD-sokat keresnek, és a legtöbb helyen az ott dolgozók közel fele PhDs?
És arra, hogy valaki egyszerűen csak szeretne PhD lenni? Mert számára ez a fontos? Vagy szeretne egyetemen oktatni esetleg később, és erre előre felkészül?
Rövidebben: a PhD az új diploma, az MA/MSc az új főiskolai diploma, a BSc/BA meg az új érettségi. Az érettségi meg az új 8 általános. Kb. ennyit csökkent a bolognai rendszerben az oktatás értéke apáink diplomáihoz képest. Ma már teljesen természetes PhD fokozatot szerezni azoknak, akinek vannak ambíciói az életben.
12. "a kérdezőhöz hasonlóan engem is biztattak rá oktatók az egyetemen, ezért egy időben gondolkodtam rajta"
Oké tehát neked nincs PhD-d, mert te úgy döntöttél, hogy számodra nem éri meg a szenvedés. Ez egy legit álláspont. De nem mindenki álláspontja. Akkor ne hirdesd ki a saját mentegetőzésedet az egyedüli létezhető álláspontnak.
"Arra gondoltál már, hogy valaki azért szeretne doktorálni, mert ÉRDEKLI a téma"
A témája az oktatás. Ez tudod miért fhszság? Azért mert akik az oktatásról tanítanak olyan tankönyvekből oktatnak, amelyeknek megalapozói soha a büdös életbe nem tanítottak. Köze nincs a valósághoz általában a tanári szakon megtanult oktatási technikáknak vagy követelményeknek a valós tanításhoz.
17. Sajnos oda jutottunk, hogy miután tök normálisan, minden kötekedés nélkül mondtam még pár szempontot, mikért akarhat még valaki doktorálni (7-es hsz), az un. vitapartnerek szó nélkül nullára pontozták. Te is. Közben meg tovább nyomod a SAJÁT véleményedet mint valamilyen kinyilatkztatást, hogy -- idézem -- "A doktori mint opció csak akkor éri meg egy másik végzettség megszerzésével mint másik opcióval szemben, ha egyetemi oktató szeretnél lenni." (11. hsz.) Ez pedig egyszerűen NEM IGAZ. Nem csak akkor éri meg, ha egyetemi oktató szeretne lenni, hanem -- ld. még a 0-ra pontozott 7. hsz-t.
Azt kellene megértened, hogy a vitakultúra nem abból áll, hogy a saját szempontodat mint egyetlen létező álláspontot kinyilatkoztatod, majd nyomogatod a piros pacsit az egyébként normális hozzászólásokra.
Ennyit a vitakultúráról.
16. "A témája az oktatás. Ez tudod miért fhszság?"
Nem. A témája nem az oktatás, hanem pl. a német dialektusok kialakulása. Szakmai téma. Lehet, hogy ez a téma érdekli. Erre gondoltál már?
A gyerekem történelemtanára germanisztikából doktorált. Szerintem tök jó és menő, hogy egy tanárnak doktori címe van + hogy tudományos kutatómunkát folytatott legalább a doktori képzés erejéig. Ez igényességet, tudományos gondolkodást jelent. Örülök, hogy a gyerekemnek ilyen tanára van.
Apropó nem kell lenézni a középiskolai oktatást. Azért, mert nem egyetem, még taníthat egy doktorált tanár középiskolában és ott végezhet nagyon értékes oktatói munkát -- mint ahogyan mellette taníthat egyetemen is. Miért ne?
Értsd már meg, hogy nem minden ember elégszik meg egy sima egyetemi mesterszakkal, vannak, akik több tudásra vágynak...
15. "A kérdező 24 éves frissdiplomás tanár, felteszem egzisztencia nélkül."
Ez egyébként egy jogos kérdés, nem becsülöm alá. Egyszer én is ezt csináltam (maradtam az egyetemen doktorálni). Anyagilag semmi értelme nem volt, valóban. De van, akinek ez fontos, és nekem fontos volt. SOHA nem bánkódom ezen, hogy miért maradtam ott. Azért maradtam ott, mert ezt akartam mindig is, és mert "kellett". Nekem kellett. Még egyszer: ezerféle motiváció lehet, hogy miért akar valaki doktor lenni.
Egyébként meg egy angol-német szakos doktorandusz ezerféle módon tud pénzt keresni, pl. lehet magántanár.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!