20 évesen késő lenne elkezdeni bármit is?
Nincs érettségim sem de világ életemben kardiológus akartam lenni csak nem volt tanulási lehetőségem egészségügyi ágra. Mezőgazdasági suliba jártam de mivel nem érdekelt 1x megbuktam és utána ki is iratkoztam. Nem szépítem, tényleg sz*rtam bele mert nem virágot akartam én kötögetni egészen nyudíjig.
Most egy általános ápolói szakot kezdek, hogy ne gyárban kelljen rohadnom érettségi végéig. Eddig mentőápoló volt a terv de nagyon szeretnék kardiológus is lenni..
Késő lenne belefogni?
Abszolút nem késő, csak jól gondold át magadban, hogy akkor az minimum 6 év amíg keresőképtelen vagy (feltéve ha nincs egy erős szülői háttered), persze lehet egyetem mellett is állást vállalni, de abból azért nehéz egyedül, önállóan megélni.
Bekerülni sem a legkönnyebb, ahogy a felettem kommentáló is írta, de nem lehetetlen, plusz egy közép nyelvvizsgával sokra nem mész, főleg, hogy 2024-től változnak a szabályok és pl. Semmelweisen sokkal többet ér egy felsőfokú vagy kettő.
Plusz itt is lesz olyan tárgy ami nem fog érdekelni, mégis meg kell tanulnod, szóval ha nem vagy elég határozott, hogy képes vagy tanulni, legalább a minimumot ne vágj bele.
Nincs erős szülői hátterem.. nincsenek szüleim és gyári munkás vagyok
Esetleg ranglétrákat tudok ugrálgatni
50 éves koromra talán kardiológus lehetek..
A kollégium még opció lehet olcsóbban kijönni, de a tankönyvek stb. minden nagyon drága, plusz ugye a napi fogyasztás is és akkor magadra még nem is költöttél.
Persze ha valaki nagyon eltökélt megtudja oldani, de akkor nem lesz a legkellemesebb élmény az egyetem.
Pl. én 23 éves vagyok és orvosira szeretnék menni, egy diplomám már van, úgyhogy jelenleg annyi pénzt spórolok össze amennyit csak tudok és keresem a lehetőségeket, hogyan és mit tudnék egyetem mellett dolgozni (szülői támogatásom nekem is nulla és egyedül is élek).
Tanulni valóban sose késő, de ha jól értem, akkor jelenleg még a 12. osztályt se fejezeted be. Nem akarlak megbántani, de szerintem nem a korod lesz a legnagyobb problémád, hanem a kitartásod. Értem én, hogy nem érdekelt a virágkötés (bár nem tudom a gyári munka mennyivel jobb), de ha mindig is az orvosi volt a cél, akkor hogy nem volt annyi kitartásod, hogy legalább az érettségiig eljuss? Az emelt biosz-kémia anyaga is dög unalom és a 70-80%-át soha nem fogod használni orvosként, ettől függetlenül azokat is meg kell tanulni, mert ahhoz, hogy orvosira bekerülj nagyon jó százalékokat kell elérned. Nem elég csak az embertant meg biokémiát megtanulni, kémiából bizony tudni kell a vasgyártás menetét, olyan számolásokat kell csinálni, amit orvosként sose fogsz használni, bioszból pedig a növény és állattant is tudni kell. Sőt ha sikerül bekerülnöd orvosira, ott is biztosan lesznek olyan tárgyak amik abszolút nem fognak érdekelni, de ettől függetlenül meg kell őket csinálni.
És igen, a másik óriási hátráltató tényező a pénz lesz. Mert, ahogy írták már előttem is, a felnőttképzés a minimum követelményekre készít fel, neked viszont az nem lesz elég a bejutáshoz. Ha nem tudsz hatékonyan tanulni segítség nélkül, akkor az emeltekre való felkészülés is nagyon sokba fog fájni. A nyelvvizsgák sincsenek ingyen, a kötelező orvosis felszerelések (könyvek, jegyzetek, munkafüzetek, jegyzőkönyvek, köpeny és manapság legalább egy laptop is elvárás) mind-mind rengeteg pénzt fog igényelni és ez még csak a kezdéshez szükséges befektetések. Előre össze kéne gyűjtened legalább 1 évre a lakhatásra szükséges pénzt is, mert azt felejtsd el, hogy orvosi mellett állandó munkát tudsz majd vállalni, plusz a fél nyarad is el fog menni gyakorlatokra, így akkor se tudsz rendesen dolgozni és ez a kuporgatás menne minimum 6 éven keresztül..
Persze nem lehetetlen segítség nélkül végigvinni az orvosit, de baromi nagy kitartás és elhivatottság fog kelleni hozzá, ezt jó ha előre tudod. Ezzel nem lebeszélni szeretnélek az orvosiról, csak jobb ha tudod mire vállalkozol és ennek függvényében döntesz arról, hogy neked valóban megéri-e.
Ez valóban kellett! Mostmár alaposabban átgondolom a sztorit
Köszönöm a válaszokat
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!