SOTE ÁOK/ FOK hallgatói, hogyan élitek meg az egyetemet?
Tényleg egy szenvedés az egész?
Tanulás orrvérzésig? Egész évben?
Megaláznak a vizsgákon rendszerint?
0 szabadidő- magyarán 1 héten 1x sem tudtok elmenni sportolni egy kicsit?
Minden nap reggeltől-estig óráitok vannak?
És Erasmusra se lehet elmenni csúszás nélkül?
(vagy van egyáltalán bármilyen külföldi utazás lehetőség??)
Nagyon sok ilyen, és ehhez hasonló kérdés van bennem, amelyek kezdenek elrettenteni attól, hogy az orvosi szakot válasszam:x
8as vagyok:
Javítás: első evemet fejeztem be most** 😅
Szeretnélek megnyugtatni arról, hogy ezek borzasztó szélsőséges és torzított verziói a valóságnak.
Most végeztem a SOTE-n a harmadévvel, szóval a legnehezebb részén papíron túl vagyok. 😃
Nem egyszerű az egyetem, ez tény.
A vizsgaidőszakok valóban megterhelőek, reggeltől estig tanulsz 7-8 héten keresztül és ez sokszor mentálisan nehéz, főleg mikor látod, hogy mások élik az életüket, csinálnak ezer más dolgot. Télen ez a karácsony közelsége miatt, nyáron pedig a jó idő-meleg-szabadság érzet miatt tud demotiváló lenni.
Viszont! Jó időbeosztás az alapja mindennek. Nem kell orrvérzésig tanulni. Velem egyszer sem fordult elő, mint ahogy az sem, hogy hajnalban felkeltem volna tanulni.
(Az alvás szent és sérthetetlen dolog.)
A vizsgáztatókról nagyon vegyes véleményem van.
Vannak borzalmas vizsgaélményeim, olyan vizsgák amikről független attól, hogy sikerültek, bőgve jöttem ki.
(Ragadtak bent a rendszerben kisebbségi komplexusos tagok na..)
Viszont vannak nagyon pozitív tapasztalataim is! Tud nagyon felemelő is lenni egy egy vizsga, mikor intelligens, korrekt vizsgaztatoval hoz ossze a sors.
Ezek kicsit kompenzálják a rossz élményeket.
Az, hogy a szorgalmi időszak hogyan telik szinten tőled függ.
Én pl képtelen voltam rendesen tanulni akkor, inkább szociális életet éltem, a családommal voltam meg minden egyéb más dolog ami nem tanulás.😃
Próbáltam azért követni az előadásokat, a gyakorlatokra bejártam és nagyjából figyeltem.
(Ezt nem mondom, hogy csinálja mindenki így. Nekem bevált, de a vizsgaidőszakban azért voltam mérges magamra, hogy a fenéért nem tanultam évközben.
Meg persze mindig megfogadtam, hogy majd kovi felevben aztan mennyire szorgalmas leszek.)
(Nem😃)
De! Minden felevben van egy-egy tárgy amit azért illik tanulni évközben mert sok, nehéz, nem lehet megtanulni csak vizsgára.
Összeségében, nem egyszerű, lelkileg sem, néha fizikalisan sem.
De teljesíthető és mellette pedig nagyon sok olyan embert ismertem meg akik iszonyú fontos szerepet töltenek be az eletemben és rengeteg közös emlekunk van már most.
Ugyhogy ez egy libikóka, így tudnam összefoglalni.
Libikóka ami után jön háromtól hét évig terjedő letöltendő csicskáztatás és rabszolgaság szakorvos képzés címszó alatt
.
DOTE-n végeztem 2021-ben. Az első két év brutális volt, rengeteget kellett tanulni, sok-sok lemondással járt valóban. A másodévi napirendem ez volt: Órák, ezeknek vége volt délután 4-kor vagy esetleg 6-kor, hazamentem a koliba, 1 óra pihenő, étkezés és tanulás éjfél/1-ig. Én ott tudtam órákat nyerni, akár pihenésre, akár tanulásra, hogy nem jártam be szorgalmi időszakokban a nem kötelező előadásokra. Legtöbbször úgyis csak a diákat olvasták fel, nekem annyi pluszt nem adott, hogy emiatt felkeljek.
Harmadéven kicsit javult a helyzet, a tantárgyak már egy fokkal izgalmasabbak voltak, én itt már be tudtam iktatni a sportot heti 3 alkalommal.
Negyed-ötöd év szorgalmi időszaka, illetve blokkgyakorlata volt a legjobb időszak, tanulni nem kellett, nem voltak évközi számonkérések. Vizsgaidőszakok itt eléggé feszített tempóban teltek, jellemzően 5-6 napnál egy tárgyra sem jut több idő, ha nem akarsz kicsúszni a vizsgaidőszakból. Itt ugyan egy időszakban sok tárgyból kell vizsgázni, de mivel ekkora már az alapokkal rendelkezzel (anatómia, élettan, patológia és később farmak!!), a konkrét kórképek megtanulása szerintem logikus, és kikövetkeztethető. Nyilván volt olyan témakör, amit nagyon utáltam pl.
én a nephrológiát képtelen vagyok megtanulni.
Hatodév egy másik dolog, az igazából egy nagyon nagy vizsgaidőszak volt, azt nagyon nem élveztem, nehézség alapján szorosan követi nálam a másodévet.
Vizsgáztatók jellemzően nem szemétkedtek (1-1x előfordult), ha látják hogy tudod a dolgokat, nem gonoszkodnak. Nekik az a dolgok, hogy felmérjék a tudásodat, ha nem hagy magadon fogási pontot, nem lesz semmi baj. Nem azt mondom, hogy minden vizsgám nagyon jó élmény volt, illetve nem ért egyszer sem igazságtalanság, de egyszer sem buktam meg és cum laude minősítéssel végeztem.
Valaki írta korábban, hogy a nyári gyakorlatokat csicskáztatásként élte meg. Nem tudom hol volt gyakorlaton, de nekem pont nagyon kellemes élmények voltak. Elsőévesként ápolástanon igaz ágyat húztam, szart pucoltam, de megtanultam egész jól vénát szúrni és gyógyszerelni, illetve baromira sok érdekes dolgot mutattak a dokik. Emellett pedig, hogy a nővérek és segédápolók munkáját végzed, megtanulod becsülni az ő munkájukat is és rájössz, hogy nélkülük az egész rendszer összeomlana. Blokkgyakorlatokat szintén nagyon élveztem, negyedéves belgyógy gyakon adtak nekem beteget, akit én vizsgálatm meg, írhattam neki kórlapot, lázlapot, majd referáltam. Ezt követően közösen a tutorommal beállítottuk a terápiáját. Ha néha pedig elszöksz SBO-ra, vagy eleve oda mész gyakorlatra, ott lehet a legizgalmasabb dolgokat látni és tanulni. Szóval ez csak azon múlik, hogy hova mész gyakorlatra, és hogy Te miként állsz az egészhez.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!