Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Kell-e fizetnem az állam fele...

Kell-e fizetnem az állam fele valamit?

Figyelt kérdés
Debreceni egyetemről szeretnek Budapestre átjelentkezni és ugyanazt a képzést folytatni. Most a debreceni egyetemen passzívon vagyok. Az átvételi kérelmet szinte biztos, hogy nem fogadjak el. Ezért beadtam a felvin a felvételit újra, ott el tudom majd fogadtatni a krediteket és tudom folytatni a kórust. Viszont ilyenkor a másik egyetemről ki kell jelentkezni? Kell-e fizetnem valamit a másik egyetem miatt? Ugyanazt a képzést folytatnám, de ugye most hogy van a törvény erre, azt nem tudom. Átlag miatt nem fogadjak el az átvételi kérelmet, ezért adtam be a felvire a jelentkezést. Szerintem a felvételi sikerülni fog, egyedül a fizetés nem világos, mert tulajdonképpen nem hagyom ott a képzést 3 év után, csak máshol folytatnám.

ma 00:19
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha a jogviszony megszűnése után 1 éven belül új képzést kezdesz és azt be is fejezed, akkor nem kell fizetni.
ma 01:32
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell fizetned az állam felé semmit, ha 1 éven belül folytatod az egyetemi képzést, és még van elég államilag támogatott féléved (max. 12). Ha elfogyott, önköltséges leszel a budapesti egyetemen. Az átjelentkezés vagy új felvételi miatt nem kell külön fizetned. És a Debreceni egyetemnek sem kell fizetni, hacsak nincs tartozásod (pl. könyvtár, önköltség). A passzív félév miatt sem kell fizetned, és az átvételi kérelem elutasítása sem jár költséggel. Kijelentkezés előtt ellenőrizd, hogy nincs-e tartozásod. Folytathatod ugyanazt a képzést, de a finanszírozás attól függ, hány támogatott féléved van még, és milyen formában (ösztöndíjas/önköltséges) vesznek fel Budapestre. A krediteket el tudod fogadtatni, ha a budapesti egyetem elfogadja őket.

Csak akkor jelentkezz ki Debrecenből, ha már biztosan felvettek Budapestre. Addig maradj passzívon. A tanulmányi osztályokkal egyeztess a kreditekről és a finanszírozásról, hogy ne érjen meglepetés.

ma 04:38
 3/8 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

Na és tegyük fel olyan szituáció lenne, hogy Debrecenben ugyanazt a szakot írtam be, ahol jelenleg is egyetemista vagyok?

(5-ször buktam egy targyon és ha újra felvesznek, akkor első alkalommal tudnék menni) ez így lehetséges? Hogy újra felvesznek és kijelentkezek és újba be?

ma 05:57
 4/8 anonim ***** válasza:
87%
Lehetséges újra jelentkezni, kijelentkezni, és újrakezdeni ugyanazt a szakot, hogy tiszta lappal indulj a bukott tárggyal. Azonban kockázatos (finanszírozás, adminisztráció), és nem garantált a felvétel. Próbáld meg először a jelenlegi helyzetet megoldani, vagy konzultálj az egyetemmel, mielőtt lépnél. Ha újrakezded, figyelj a finanszírozásra és az időzítésre.
ma 06:03
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Egy ismerősöm pont ezt csinálta.

Évek óta görgetett bizonyos tárgyakat, az egymásra épülés miatt már teljesen megcsúszott, és annyit bukott, hogy áttették fizetősre az államiról.

Mivel visszakerülésre esélye sem volt, újra felvételizett ugyanarra az egyetemre, újra fel is vették államira, újra gólya lett, kapott egy tiszta lapot.

A korábbi meglett tárgyait elfogadtatta, a korábbi problémásakat pedig újrakezdte csúszás-görgetés nélkül. Azt nem tudom, hogy minden meglett-e neki elsőre, de így második körösként már nem görgetett, lediplomázott "időben".

ma 07:09
 6/8 A kérdező kommentje:

Szuper! A TO is ezt mondta nekem, hogy ha hatodjara nem sikerül, ez a működőképes szokás. Viszont nem akartam azt megvárni, ha ugyis csuszok most. Köszönöm szépen, hogy valaszoltatok, nagyon nehéz döntés volt most ez nekem. Újra fel fognak a régi helyre fixen venni, magas a pontszámom, viszont a pesti helyet tettem első helyre. Az lenne az alom.

Nagyon szépen köszönöm tényleg a segítséget!

ma 07:39
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
#5: Egy volt szaktársam is ezt csinálta.
ma 07:57
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Azt viszont tudni kell, hogy a második képzési idő nem kezdődik újra a finanszírozás szempontjából. Egy szakhoz a képzési idő másfélszerese a támogatott és beleszámít az első képzés is az egyetemen.
ma 12:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!