SOTE ÁOK/ FOK hallgatói, hogyan élitek meg az egyetemet?
Tényleg egy szenvedés az egész?
Tanulás orrvérzésig? Egész évben?
Megaláznak a vizsgákon rendszerint?
0 szabadidő- magyarán 1 héten 1x sem tudtok elmenni sportolni egy kicsit?
Minden nap reggeltől-estig óráitok vannak?
És Erasmusra se lehet elmenni csúszás nélkül?
(vagy van egyáltalán bármilyen külföldi utazás lehetőség??)
Nagyon sok ilyen, és ehhez hasonló kérdés van bennem, amelyek kezdenek elrettenteni attól, hogy az orvosi szakot válasszam:x
ÁOK-os szobatársaim voltak. Az orrvérzésig szó szerint értendő, konkrétan a csajnak tényleg vérezni kezdett az orra a megerőltetéstől.
a napi rutinjuk ált. úgy volt, hogy éjjel kettőig tanultak, majd reggel 6-kor felkeltek tanulni. ez persze a szorgalmi időszakra értendő, mert a vizsgaidőszakban nyilván többet tanul az ember.
Ettől függetlenül egész sokan elvégzik.
Nem SOTE, de én pont ezek miatt hagytam ott az orvosit. Számomra túl sok volt a lemondás amit ez a szak követelt és én nem voltam elég elhivatott hozzá.
Ha jól osztod be az idődet, akkor mondjuk azért van szabadidőd a szorgalmi időszakban, a sportot mindenképp érdemes beiktatni a heti rutinba.
Én pl azt gyűlöltem a legjobban, hogy szinte az egész nyaram abból állt, hogy egy lepukkant kórházban csicskázattak a nővérek és mindezt totál ingyen "nyári gyakorlat" címszó alatt. A legalja kuli munkákat adták nekünk, amiből tanulni egyáltalán nem lehetett és a mai napig nem értem, hogy mi haszna volt számunkra.
Nem tudom honnan hallottad ezt a hülyeséget de hatalmas különbség van a diákok képességei között. Mivel az orvosi szakra sokan azt hiszik hogy "magolásból" áll és a gyenge képességük ellenére is bekerülnek, ők valóban rendre nem bírják elvégezni, kibuknak stb... szintén sok pszichésen zavarodott emberrel találkozok akiket nem is érdekli a szakma, hanem azért jöttek ide mert a szülei ráerőszakolták vagy mert ez "menő", így magas egzisztenciájú munkavállalók lesznek stb... az ilyeneknek valóban kínszenvedés.
De ha nem csak a milliós fizetés érdekel és az hogy a Dr. szó szerepeljen a nevedben, hanem valóban érdekel a szakma és a vizsgákra nem úgy készülsz hogy "jajj csak 2-es legyen meg" hanem meg szeretnéd érteni mélyen és logikusan a szervezetekben lezajló folyamatokat akkor egyáltalán nem fogsz vért izzadni, sőt kifejezetten élvezni is fogod. Nem mondom hogy egyszerű, mert nem az, de ha normálisan beosztod az idődet és motivált vagy a tanulás iránt akkor nem hogy nem kínszenvedés hanem kifejezetten élvezetes időszak. Vizsgán pedig nem szándékosan szivatnak senkit hanem felmérik a tudásodat. Az hogy részletesen belekérdeznek az anyagba az nálam nem a szivatás vagy megalázás kategória, hanem az objektív tudásfelmérésé. Úgy hogy a 4. évemnél tartok nagyon helyesnek vélem hogy nem rugdosnak át boldog-boldogtalant hanem mindenki a tudásának megfelelő érdemjegyet kap, ami ha elégtelen akkor elégtelen.
(SE - ÁOK)
Köszi mindenkinek az őszinte válaszokat! <3
Továbbra is várom mások tapasztalatait:)
Hát nem tudom. Orvos vagyok, Pécsett végeztem,de a vizsgaidőszaknak nevezett masszív szopást soha nem élveztem. Pedig alapvetően érdekelt a téma. A szorgalmi időszak nem olyan vészes, de ott is sokat kell tanulni.
Nyilván egyén függő is, de szerintem orvosnak menni a XXI. században alapvetően nem éri meg. Vannak sokkal jobb szakmák, hasonló bérezéssel tized ennyi befektetett energiával.
Nekem nem ez a tapasztalatom. Vizsgaidőszakban amúgy többet aludtam mint szorgalmiban. Semmi orrvérzés
SOTE fok
FOK-ra járok a SOTEra, most fejezem be az utolsó evemet így csak erről tudok nyilatkozni.
A legnehezebb számomra az volt, hogy újra megkellett tanulnom tanulni, hiszen amit a gimiben megtanultam egy tzre 3-4 óra alatt, az itt az anyag töredéke volt, magyarán megkellett tanulnom többet tanulni kevesebb idő alatt.
Nem volt mindennap reggeltől estig oram, péntekenként csak 1 gyakorlatom volt a 2.felevben pl. Előadások sok van, érdemes az első héten bejarni mindegyikre és eldonteni, hogy érdekel e téged, megeri e emiatt felkelni órákkal hamarabb - nekem nem érte meg, néhány előadásra bementem mert fontos volt de az anyagokat feltöltik mindig.
Az orrverzesig tanulás nekem sose volt halisten, vizsgaidoszak és szorgalmi időszak alatt viszont reggel 6kor keltem rendszeresen majd a könyvtárban voltam este 6ig kb. Ezt lehet okosabban is csinálni, hogyha evkozben is rendszeresen készülsz, én keszulgettem de nem eléggé, ha akkor többet tanultam volna vizsgaidoszak alatt elég lett volna 4-5 órákat is tanulnom. Majd masodevtol😅
Nekem volt időm sportolni és szórakozni is, nyilván voltak olyan napok mikor nem kellett semmit tanulni, vagy csak ismételni kellett, akkor elmentem edzésre, vagy találkozni a barátokkal. Osszessegeben már nem versenyszeruen sportolok de heti 2-3x mindig tudtam menni edzésre az egyetem mellett is. Bulizni nem szoktam járni, de pár buliba elmentem egyetem alatt.
4.3 lett a mostani évem vége, a félévem is hasonló volt, tehát minden csak a beosztás kérdése.
Sok sikert:)
Szia!
Nyilván mindenki máshogy éli meg, de leírom nekem milyen volt.
Én nagyon tanulós voltam mindig, most egyetemen is, de emellett mindig volt időm eljárni közösségbe és sportolni. A SOTE-n a gólyáknak nagyon sok program van, ezekre érdemes is elmenni, mert össze tudsz barátkozni nagyon sok emberrel, és a barátok az a dolog ami igazából meghatározza, hogy milyenek lesznek az egyetemi éveid (szerintem). Persze nem kell végig bulizni ehhez a félévben, de az elején jó ha részt veszel a programokon. Úgyhogy nincs egyáltalán tanulás orrvérzésig egész évben. A szorgalmi időszakban érdemes csinálni egy jó időbeosztást és egészséges mértékben pihenni és tanulni. Az is sokat segít, ha időben észreveszed melyikek azok az előadások amikre nem érdemes bejárni, mert nem nyersz vele. A szorgalmi utolsó pár hete és a vizsgaidőszak kemény tud lenni, de ha tényleg ezt szeretnéd csinálni és érdekel, akkor meg is fogod tanulni. Nem mondom hogy nem lesznek mélypontok és nem lesznek olyan tárgyak amiket utálsz, de azért a részéért ami érdekel és szereted csinálni megéri megszenvedni ezeket. Egyébként én vizsgaidőszakban is sportoltam hetente többször is, meg is haltam volna ha egész nap csak a könyv fölött ültem volna. A vizsgás megalázás pedig szerintem nagyon ritka, nekem szerintem 2 volt összesen. Viszont az anyagot minden vizsgáztatóm nagyon alaposan kikérdezte.
Az órarend csoportonként változik, a szerencsén múéik milyen lesz a te csoportodnak. Sajnos nagyon nehéz más csoporthoz felvenni az órákat, nem igazán lehet magadnak órarendet összeállítani.
Azt hogy csúszással jár-e az erasmus nem tudom, de van lehetőség külföldre menni, ehhez a legjobb amit tehetsz, hogy már 1.félévben csatlakozol a BOE-hoz (Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete) és rajtuk keresztül van lehetőség külföldre menni gyakorlatokra. A BOE egy hallgatói szervezet, van még pár az egyetemen, szerintem érdemes csatlakozni akár többhöz is, szintén közösséget teremtenek, plusz kipróbálhatod magad egy csomó dologban.
Nem tudom ki és miért pontozta le a #8 és #9 válaszolókat, számomra rettentő hasznosak voltak a válaszaitok! Nagyon szépen köszönöm, amiért ilyen részletesen kifejtettétek a személyes élményeiteket és külön örültem a jótanácsoknak <3
A korábbi elrettentő válaszok után meg is hoztátok egy a kedvemet az orvosira, mert így még élhet bennem a remény, hogy én nem egyike leszek az orrvérzős tanulóknak haha xD
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!