Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Szakma vagy érettségi? Tekniku...

Szakma vagy érettségi? Teknikum vagy gimnázium?

Figyelt kérdés

Ki melyiket ajánlja, miért? Személyes tapasztalat?

Mi a vélemény a különböző típusú gimnáziumokról?

A teknikumok milyenek lehetnek? (Képzési idő?)

tegnapelőtt 03:36
 1/6 anonim ***** válasza:
52%

Nem lehet jót mondani, mert a most érvényes rendszer az nagyon rövid ideje van. Pár éves működés után még nincsenek adatok tanulmányi versenyeken elért eredményekről, egyetemet elvégző volt hallgatók számáról, a működési területen elismerten jó dolgozó végzettekről, stb. Aztán egy jó technikumhoz jó tanárok és jó tananyag kell, az meg nincs csettintésre, még ha egyszerűen csak összelopják a régi anyagokból, akkor se. Bár manapság a szerzői jog is kicsit más, mint a szocializmusban, ahol megjelent egy orosz szakkönyv magyar kiadása 1958-ban, majd 1970-ben az ábráival magyar egyetemi jegyzet, satöbbi. Régen a technikum az egy nívós iskola volt, de például 1960-ban írhatták azt, hogy ebben az épületben már 1930-ban felsőipari iskola volt, meg a tanárról három megyében ismert volt, hogy magnetofont készített úgy, hogy saját maga tekerte a fejet, stb.

Lehet, hogy azok a technikumok, melyek régen is technikumok voltak, azok jobbak. Persze, itt elválik a tanuló és az intézmény érdeke, a tanuló szeretne négy-öt évet tanulás nélkül eltölteni, az intézmény meg, ha jó, nem szeretné, ha butatök maradna az oda járó. Volt olyan kérdés mostanában,

hogy melyik technikumban kevés a matek meg a fizika. Műszaki technikumokban (mert ma már lehet, hogy van melltartóvarró technikum is) nemhogy van matek és fizika, de még használni is kell! :) Szóval ebben az átmeneti időszakban kell némi szerencse is a választáshoz.

Hát csak a látókör szélesítése végett.

tegnapelőtt 08:27
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

>A teknikumok milyenek lehetnek? (Képzési idő?)

-A technikum öt éves, és nem lehet 12.-ben kilépni érettségivel, mint a gimiben.

A technikumban csak egy idegen nyelv van és a földrajz-kémia-fizika-biológia négyesből csak egy tárgy van, ágazattól függ, hogy melyik. Van még egy egyéves Természetismeret, ahol elvileg a kimaradt tárgyak lényegét foglalnák össze, de a gyakorlatban meg nem, hiszen pont olyan szakos tanáraik nincsenek.

A technikumban van ösztöndíj (9-10. havi 8eFt), később 8000-59000 Ft között átlagtól függően, gimiben nincs.

tegnapelőtt 09:26
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Én még régi rendszerben a technikumot válaaztottam, ott ki lehetett lépni érettségi után, vagy maradni 1 évet, illetve volt egy új szak, mechatronika néven, 2 éves, az nyílt volt minden más szakirányú technikum felé.

Felvételiztem főiskolára, érettségi után, fel is vettek, de kértem halasztást, hogy megcsináljam a technikusit, mert hát nem tudtam, hogy besülök-e vagy nem fősulin, és csak legyen valami szakmám, ha kihullok.

Nem volt rossz döntés, mert fősuli mellett már tudtam dolgozni vele, és friss diplomásan nem tapasztalatlanul álltam ott, hogy most mit is csináljak...

tegnapelőtt 10:17
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Olyan iskola nincs ami minden diáknak egyformán tökéletes és megfelel.

A technikummal az a baj, hogy a gyerek 14 évesen nem tudja 100%-os biztonsággal eldönteni, hogy mi is akar lenni az életben. Elég sok gyakoris kérdés van ebben a témában (utálom a szakmámat, hogyan válthatok). A technikumok oktatási színvonala nem mindenhol a legjobb. Például: nem indítanak mindenhol faktokat, nem tanítanak mindenhol bizonyos tantárgyakat.

Ha megnézed, hogy mondjuk 1000 egészségügyi technikumban végzett diákból és 1000 biosz-kémia tagozatos gimnáziumban végzett diákból hányat vettek fel az orvosi egyetemre AOK-ra, akkor eléggé torz képet kapsz majd. Nem azt mondom, hogy lehetetlen a technikumból egyetemre menni, de egy picit szerintem nehezebb.

A technikumot csak azoknak javaslom akik már 14 évesen halálbiztosak, hogy mit is akarnak majd életben. Nagyon nehéz váltani.

A gimnáziumban van négy éved eldönteni, hogy mit akarsz majd felnőttként dolgozni. Jobb gimikben lehet tagozatokat választani. Én még az érettségire való jelentkezésnél sem voltam biztos, hogy mi akarok lenni. Érettségi után két évet jártam nappali tagozatos OKJ-s képzésre (akkor még volt ilyen), aztán elmentem egyetemre más szakirányba és azóta abban dolgozom.

A gimiben megszerettem a második idegen nyelvemet (japán) és azóta azt is használom a munkámban az angol mellett. Technikumban nincs második idegen nyelv.

tegnapelőtt 18:36
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
A gimi a legjobb nyilván ha akarod vinni valamire
tegnapelőtt 19:58
 6/6 anonim ***** válasza:

A gimnáziummal nagyobb a mozgási/választási szabadság és KÉT IDEGEN NYELVET ad, ami nagyon fontos.

A technikumban CSAK EGY idegen nyelvet tanulsz.

tegnap 18:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!