Borderlineosként lehet belőlem pazichológus?
Az az igazság hogy borderline személyiségzavarral küzdök. De nagyon szeretném hogy ennek legyen valamilyen célja. Szeretném hogy a nyomorom által tudjak segíteni másoknak. Arról nem is beszélve hogy baromira érdekel a pszichológia.
(Bocsánat ha rossz kategoriába írtam a kérdést)
#3 Semmilyen alkalmassági vizsga nincs.
Egyébként egyet kell értenem az első válaszolóval. Ezzel a diagnózissal nem igazán összeegyeztethető egy olyan munka, aminek során mindig elfogadónak, megértőnek, de semlegesnek kell lenned.
#2 azért a borderline nem elmebetegség
De köszönöm a válaszotokat, valószínűleg igazatok lehet, könyvön már én is gondolkodtam
De, a borderline elmebetegség. Képtelen vagy adekvát módon kezelni az érzéseid, és impulzív vagy, illetve pszichotikus jellegű tüneteid is lehetnek. Ez köszönhető az idegrendszerednek és a környezetednek is amiben felnőttél.
A pszichológust nem ajánlom. Ki a jó pszichológus? Aki 100%-ban tárgyilagosan áll hozzá a kliense problémáihoz, egyáltalán nem viszi bele a saját érzelmeit az ülésekbe. Érzelmileg stabil ember, aki képes hallgatni és megérteni a másikat, félre tudja tenni a saját problémáit munka közben.
Ezt érzelmileg labilis személyként elég nehezen tudnád mind kivitelezni. Nem lehetetlen, de nagyon erős akadályokba ütköznél.
A másik probléma, hogy a saját nyomorod általi segítség tipikusan árt a klienseknek. Ők nem arra kíváncsiak, hogy neked milyen problémáid vannak, hisz az 1: invalidálja az ő problémáikat, 2: nem érdekli őket és nem segít rajtuk.
Amúgy ha a biztosat akarod: kérdezd meg a pszichiátered, hogy alkalmas lennél-e pszichológusnak.
Marsha M. Linehan, a személyiségzavar neves kutatója, a dialektikus viselkedésterápia kidolgozója maga is borderline problémával küzdött.
Ez egy széles spektrum, vannak súlyos és enyhébb esetek.
A #9-es jól írja, egy jól funkcionáló borderline megállhatja a helyét akár pszichoterapeutaként is.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!