Megéri elvégezni a jogot?
Kérdésedre válaszolva azt mondanám, hogy nem.
Fogalmazóként dolgozok már körülbelül 1,5 éve. A fizetésem elérte szerencsére már a 200 ezres nettó álomhatárt. Igazából ez egy hivatás, kell hozzá hivatástudat. Ha nincsenek joggal foglalkozó felmenőid nagyon nehéz ezzel érvényesülni főleg a jogi szakvizsga előtt.
Előttem az lebeg, hogy majd egyszer talán jogi szakvizsga után beindulnak a dolgok és a ranglétrán haladva szép fizetésre is szert tehetek.
De a bíróságnál és az ügyészségnél jellemző ez. Ügyvédjelöltként ha jól beszélsz angolul, németül és még esetleg egy harmadik nyelven is tudsz kommunikálni, jó eredménnyel zártál egyetemen, akkor lehetőséged van Budapesten elhelyezkedni egy nemzetközi ügyvédi irodánál, ahol nagyjából semmilyen szabadidőd nem lesz, de úgy pénzed se nagyon a kezdetekben.
Én dolgoztam ügyvédjelöltként is. Napi 10 órát voltam bent az irodában és miután hazaestem még ellenkérelmet, viszontválaszt, büntetőügyben 174 oldalas ítélethez fellebezés indokolását. Mindezért pedig minimálbér alatti fizetést kaptam, de legalább papíron az volt rajta és befizették a járulékaimat.
Nagyon nem könnyű. Majdnem minden 3. napom úgy indul, hogy felteszek magamnak egy kérdést. Megéri ez? Nem tudom. Rövid távon semmiképp, hosszútávon talán.
Nyilván el tudsz menni kormányhivatalba, a belügyminisztériumhoz, a NAVhoz, ahol a kezdő fizetésed elég szép, körülbelül 350 ezer nettó. Itt már csak az a kérdés, hogy mennyire tudsz megélni belőle. Az albérletek elszállva, az élelmiszerek és úgy minden nagyon drága. Ezzel a fizetéssel pedig az a legnagyobb gáz, hogy évek múlva is körülbelül ennyit fogsz keresni.
#7-esnek: Meg tudom érteni őket, nekem is megfordult a fejemben, amikor a barátnőm fele annyi munkával a Starbucksban ugyanannyit keresett még diákként. Nem mellesleg nem áll tőlem semmi távol. Én is pultoztam, Street Foodoztam, úszómesterkedtem, kérdőíveztem és jobb fizetéseket szedtem össze még diákként vele.
#8-asnak üzenem: Igen, talán cafetéria juttatással annyi körül lehet az összeg :)
Egyebekben hozzáfűzném, hogy a jogász szakma gyakorlatias, így a munkáltatód (legyen az az állam vagy egy egyéni vállalkozó, esetleg egy cég) a megszerezhető tudással egészíti ki a béredet. :) Tudom, hogy ebből nem adnak kenyeret a boltban, de sok mindent nem tudsz csinálni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!